Master Fatmans 90'er-kultfilm har inspireret berygtet hackergruppe

En hackergruppe fra den ekstreme amerikanske højrefløj har fået sit navn fra en kultfilm af Master Fatman.

Et rumskib nærmer sig jorden og besætningen, der tæller fem sorte homoseksuelle mænd, gør klar til landing. De har længe forberedt sig til den mission, de er på nu: At udrydde den kvindelige del af jordens befolkning, så alle mænd kan blive frie og leve det homoseksuelle liv, de er skabt til at leve.

Sådan lyder plottet i Master Fatmans kultfilm Gay Niggers From Outer Space fra 1992, som dengang placerede sig midt i en kulturhistorisk periode, som var svøbt ind i tyk ironi.

Filmen har siden bevæget sig ud i periferien af dansk filmhistorie, hvor den efter al sandsynlighed skulle have ligget i dvale. Det har den imidlertid ikke gjort.

Skulle være æresmedlem

En dag for omkring 15 år siden lå der nemlig et brev Master Fatmans postkasse fra en amerikansk organisation med navnet Gay Nigger Association of America (GNAA).

Organisationen var blevet grundlagt på filmens tiårsjubilæum, og nu skulle Master Fatman gøres til et særligt medlem.

- De havde lavet en forening for sorte homoseksuelle i USA, og de ville gøre mig til æresmedlem. Tonen i brevet indikerede, at de troede jeg var sort, rimelig stor og knaldhamrende homoseksuel. Jeg kunne kun svare ja til én af de ting, så jeg skrev bare tilbage, at det var super fedt, og hvad jeg ellers lige kunne skrive.

Det fortæller han til Rygtet Siger på P1, der har oprullet det besynderlige efterliv for Gay Niggers From Outer Space.

Berygtet for at hacke Clinton - til fordel for Trump

Hvad Master Fatman ikke vidste var nemlig, at GNAA er blandt de mest berygtede troll- og hackergrupper i USA.

Flere af gruppens medlemmer, som hovedsagligt består af hvide, amerikanske mænd, har et kriminelt CV, og gruppen har stået bag omfattende hackerangreb, der har promoveret racistiske budskaber fra dele den ekstreme højrefløj, også kaldet alt-right-bevægelsen. Senest under det amerikanske valg, hvor både Hillary og Bill Clintons Wikipedia-sider blev hacket og erstattet med en opfordring til at stemme på Trump.

GNNAs meritter har givet dem etiketten “extremist right-wing terrorist groups” af TRAC, et netværk der overvåger og analyserer terrorgrupper.

Gruppen er blevet kaldt for the godfather of troll armies – et navn som dækker over en koordineret online hetz mod enkeltpersoner, hjemmesider eller virksomheder.

Forbindelse til Steve Bannon og nynazister

I 2010 udnyttede GNAA en sikkerhedsbrist hos teleselskabet AT&T og offentliggjorde e-mailadresser på samtlige 114.000 kunder, der havde tegnet abonnement gennem iPads.

Det førte til en FBI-efterforskning, og to medlemmer blev efterfølgende anholdt. Den ene af dem, Andrew Auernheimer, blev kendt skyldig for sigtelser om identitetstyveri og konspiration.

Auernheimer er mest kendt under navnet Weev og var formand for Gay Nigger Association of America i 2010 under iPad-hacket. Efter sin løsladelse i 2014 har Weev boet i Moldova, hvorfra han har bibeholdt sin position som indflydelsesrig troll og hacker.

I en e-mail lækket af BuzzFeed News i oktober 2017 blev det afsløret, at han havde forbindelse til den markante alt-right-debattør Milo Yiannopoulos, der igen har tæt relation til Donald Trumps tidligere rådgiver Steve Bannon.

Og i begyndelsen af det nye år blev det bekræftet, at Auernheimer arbejder for det nynazistiske medie The Daily Stormer.

Filmen er perfekt for trolls

I et interview til Rygtet Siger på P1 fortæller Auernheimer at Master Fatmans film var oplagt som omdrejningspunkt for trolls.

- Jeg havde aldrig i mit liv set noget lignende og syntes, den var virkelig morsom. Den giver også god mening i forhold til trolling, fordi den er meget fornærmende for folk, der ikke bruger meget tid på internettet. Så GNAA ville bruge filmen som en del af en provokerende praksis, hvilket resulterede i flere milliarder tilfælde, hvor ordet nigger blev brugt.

Men hvorfor tager sådan en gruppe navnet Gay Nigger Association of America? Det gør de, fordi de er trolls – et fænomen, hvor personer anonymt skriver indlæg på internetfora med det formål at provokere og uden nødvendigvis at mene, hvad de skriver.

- Troll-kulturen er opstået ud af start-00'ernes anonymiserede webfora. Lige pludselig havde almindelige mennesker en mulighed for at komme til orde uden at opgive deres navne. Det gjorde, at man kunne sige hvad som helst, og man kunne også joke om hvad som helst, fortæller techjournalist hos Zetland Frederik Kulager.

- Her tillægger man ikke racistiske jokes nogen særlig betydning og legitimerer dem, idet alting gøres for sjov – "for the lulz", som de siger.

Navnet bruges bevidst til at fornærme sorte

Alene navnet Gay Nigger Association of America er med andre ord en fundamental del af gruppens virke som trolls.

Dels opfylder næsten samtlige medlemmer ikke det selverklærede formål om at være gay niggers, og dels bærer selve ordet nigger en så markant historisk betydning med sig, som gør det kontroversielt at bruge, men uundgåeligt at nævne, hvis gruppen skal omtales.

- Mange af dem ser sig selv som samfundets tabere, og hvis man allerede er stemplet sådan, men i det mindste kender internettet, så har du alligevel lidt. Så er det der, du har din overhånd, siger Frederik Kulager.

Master Fatman: Ikke ironisk ment

Om filmen siger Master Fatman:

- Jeg er helt vild med blaxploitation-film (gangsterfilm fra 70'erne med sorte skuespillere, red.) og scifi-film, og jeg er helt vild med homoseksualitet. Så det er en overbegejstring, der kommer til udtryk i filmen. Det er overhovedet ikke ironisk ment, fortæller han.

Han anede ikke, at det var den slags organisation, der havde skrevet til ham for mange år siden.

- Det er jeg selvfølgelig ked af at høre. At filmen ikke bliver brugt til det formål, den er lavet med. Nemlig at få flere mænd til at blive homoseksuelle. Eller sorte. Det er det eneste formål. Men hvis der er bare én nynazist, der knalder med en sort fyr, så tager jeg gerne Trump på mine skuldre, siger Master Fatman. Uden at være ironisk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk