Mathilde dropper makeup i en uge: Føler mig sårbar og blottet

Gymnasieeleven levede som del af et eksperiment syv dage uden bad og makeup.

- Jeg går i bad hver dag. Det betyder meget for mig at være renlig og udstråle, at jeg har styr på det og dufter godt.

Sådan siger Mathilde Ellebye, som har deltaget i et eksperiment med titlen 'Beskidte Piger', hvor hun takkede ja til at droppe bad og makeup i en uge, mens hun ellers levede på helt normal vis.

- Jeg kan ikke dække min urene hud. Jeg tror, at jeg kommer til at føle mig ret sårbar og meget blottet, lyder vurderingen, før eksperimentet starter.

Det er en presset Mathilde, som på førstedagen tager i skole uden at gå i bad og uden mulighed for efterfølgende at påføre sig sin sædvanlige makeup.

- Jeg føler mig uoplagt, og jeg har jo nærmest akne i hele hovedet, sukker den nu 21-årige Mathilde.

I skolen føles hele situationen meget grænseoverskridende, og hun gemmer sig under et tørklæde uden at kigge sine kammerater i øjnene.

Men som ugen skrider frem, bliver det gradvist mindre ubehageligt for Mathilde at klare sig med naturlig skønhed.

På dag fem er hun langt mere komfortabel omkring hele situationen.

- Jo flere dage, der er gået, jo mere har jeg vænnet mig til ikke at have makeup på. Jeg er begyndt sådan stille og roligt at vænne mig til at se mig selv uden.

Fest med vennerne

På dag syv skal eksperimentet stå sin helt store test, da Mathilde skal til fest.

Her er venindernes makeup lagt til den helt store guldmedalje, men Mathildes naturlige udseende får positive kommentarer med på vejen.

- Du ser ikke ud, som jeg troede, du ville se ud, lyder det blandt andet fra en af veninderne.

Dagen efter festen må eksperimentets hovedperson endelig tage sit første bad efter syv dage med tvivlsom hygiejne, og det er igen lovligt at pifte ansigtet op med kosmetik.

Ugen har lært Mathilde, at det ikke er så nødvendigt at bruge så meget makeup.

- Nu hvor jeg kigger tilbage, synes jeg godt nok, at jeg lagde meget. Og jeg synes faktisk heller ikke, at det var særlig pænt, vurderer Mathilde, som i løbet af ugen har erfaret, at hendes naturlige udseende slet ikke er så tosset.

- Jeg har fundet ud af, at folk er søde, selv om jeg ikke har makeup på. Jeg har bare vænnet mig til, hvordan jeg ser ud uden makeup, og det er virkelig rart. Det er vildt befriende. Det er virkelig dejligt, konkluderer Mathilde efter en uge uden bad og makeup.

Du kan se Mathildes uge i klippet herover artiklen

Forbrugerrådet: Plejeprodukter kan indeholde parabener

I vores dagligdag omgiver vi os med mange produkter, der kan indeholde stoffer, der er eller mistænkes for at være hormonforstyrrende.

Nogle af disse er konserveringsmidler kaldet parabener, der blandt andet findes i nogle personlige plejeprodukter.

Det fortæller projektleder og testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk, Stine Müller.

Parabener er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

I dyreforsøg er det vist, at de kan gå ind og forstyrre de kvindelige og mandlige kønshormoner. Der findes mange forskellige typer af hormonforstyrrende stoffer, hvor parabener er en af dem, forklarer Stine Müller.

Hun forklarer, at det ikke i sig selv er farligt at benytte sig af plejeprodukter, der indeholder parabener.

Det er summen af hormonforstyrrende stoffer i dagligdagen, som kan påvirke vores sundhed.

- Det er ikke den enkelte paraben i et plejeprodukt, som er farlig. Det, som er problematisk, er, at der er en lang række af forskellige stoffer, der kan påvirke vores hormonsystem. Og disse stoffer findes i mange forskellige produkter, som vi er i tæt kontakt med i vores dagligdag, inklusiv plejeprodukter.

- Det er vores udsættelse for denne ’cocktail’ af stoffer, som forskerne sætter i forbindelse med en lang række uønskede effekter på vores sundhed, lyder det fra Stine Müller.

Sådan undgås parabener

Hun fortæller, at der er flere produkter på hylderne, der ikke indeholder parabener.

- Man kan let undgå parabener i plejeprodukter, og det er Forbrugerrådet Tænk Kemis anbefaling at gøre det. Vil man gerne nedsætte den samlede udsættelse for mistænkte hormonforstyrrende stoffer i sin dagligdag, så er personlige plejeprodukter jo et af de steder, hvor man rent faktisk har muligheden, siger Stine Müller.

Specielt når det handler om produkter, som forbrugeren ofte benytter, anbefaler hun at vælge produkter, der ikke indeholder stoffer mistænkt for at være hormonforstyrrende.

- Det lette er valg er Svanemærkede produkter, som ikke må indeholde stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Særligt for de produkter, man benytter sig af dagligt, og som bliver på huden, er det fornuftigt at gå efter nogle, der ikke indeholder stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk