Matt Damon om Weinstein: Jeg vidste han var en skørtejæger

George Clooney, Matt Damon og Julianne Moore taler ud om skandalen, der har væltet en af Hollywoods mest magtfulde mænd.

Det er tre af de allerstørste navne i Hollywood, DR møder i Los Angeles i forbindelse med deres medvirken i den aktuelle film 'Suburbicon'.

Men det er en helt anden dagsorden, der presser sig på i nutidens Hollywood og hos instruktøren George Clooney samt skuespillerne Matt Damon og Julianne Moore.

Filmproducer Harvey Weinstein er på alles læber. Han er anklaget for adskillige tilfælde af sexchikane, overgreb heriblandt voldtægt, og det berører tilsyneladende de tre filmstjerner dybt.

- Alvoren ved Harveys sag er, at det ikke bare er sexchikane. Det er et meget mere voldeligt overgreb. Det er noget, der overskrider grænsen, siger George Clooney, der personligt har arbejdet sammen med Harvey Weinstein i adskillige projekter, blandt andet filmen 'Confessions of a Dangerous Mind' fra 2002.

Julianne Moore, der blandt andet har arbejdet med Weinstein i 'A Single Man', konfronterede sin 15-årige datter med virkeligheden i Hollywoods filmverden, da skandalen begyndte at rulle.

- Jeg sagde til min datter, at det er første gang, jeg har set sådan en reaktion på den slags opførsel.

- Det her er kriminelt, og det er vigtigt. Det er ikke en mindre sag, men noget som er usædvanligt slemt, siger Julianne Moore.

De mange historier om Harvey Weinstein kom bag på Matt Damon, der ikke havde set det komme i forbindelse med arbejdet med filmproduceren.

- Du skal ikke have tilbragt megen tid med ham for at vide, at han er en bølle, han er intimiderende, men ikke kriminel. Det ville jeg aldrig have troet, lyder det fra Matt Damon.

Matt Damon er dog selv blevet beskyldt for at holde hånden over Harvey Weinstein, blandt andet ved at kontakte en journalist, der i 2004 for New York Times forsøgte at skrive en afslørende historie om filmmogulen. Beskyldninger, som Damon selv har afvist.

De unge skal blive klogere

Som succesrig filmproducer har Harvey Weinstein siden 1980'erne stået bag blockbuster-film som Pulp Fiction, Den Engelske Patient og Good Will Hunting.

Hans film har modtaget over 80 Oscars. Men for to uger siden stoppede festen.

Som en af branchens mest indflydelsesrige filmproducere har Harvey Weinstein haft magt over især unge kvinders fremtidige karrierer. Og dét ser han ud til at have udnyttet gennem tre årtier.

Et hav af kvinder har beskyldt Weinstein for sexchikane eller overgreb mod dem. Blandt dem er stjerner som Angelina Jolie, Ashley Judd og Gwyneth Paltrow.

Og myndighederne i Los Angeles, New York og London efterforsker gamle sager om sexanklager mod Harvey Weinstein.

Julianne Moore håber, at opmærksomheden omkring Weinstein-sagen vil få de unge kvinder til at blive klogere.

- Jo mere vi uddanner os selv og kvinder til at være frie og forstå, at det her handler om magt og udnyttelse, jo bedre. Det her kan ikke tolereres, for det er ikke normal adfærd, men hvis nu der ikke er nogen, der fortæller dig det? Hvis du er en ung 18-årig kvinde, der havner i en situation, hvor ingen har fortalt dig, at det her er unormal opførsel, så tænker du måske, at det er din fejl, eller at det er en del af din jobbeskrivelse, siger Julianne Moore.

- Det er ikke bare frustrerende - det er oprørende, at det blev tilladt og kunne stå på så længe, som det gjorde, tilføjer George Clooney.

George Clooney, Julianne Moore og Matt Damon er her på den røde løber til filmfestival i Venedig. (Foto: ALESSANDRO BIANCHI © Scanpix)

Vidste han var en skørtejæger

Og alt tyder på, at det HAR været en velkendt hemmelighed i Hollywood. Allerede i 2004 forsøgte amerikanske medier at skrive om sagerne, men de blev modarbejdet massivt af Weinsteins støtter.

Matt Damon, der blandt andet arbejdede sammen med Weinstein i 'Good Will Hunting' fra 1997, havde ikke det bedste indtryk af filmproduceren.

- Jeg vidste, han var en skørtejæger. Jeg vidste, at han ikke var en god mand i forhold til sin hustru - i hvert fald ikke sin første hustru, dengang jeg arbejdede med ham. Men det var hans sag - jeg lavede film med ham. Det vedkommer ikke mig. Men det vedkommer faktisk alle, siger Matt Damon.

Med så mange anklager mod Weinstein undrer George Clooney sig over, at ingen har sladret.

- En eller anden, der kender ham, har vidst meget mere. Det vil jeg gerne høre noget mere om, og det burde efterforskes, hvem der vidste noget. Det har stået på i så lang tid, men dem, der vidste det og ikke har skrevet den historie, de er medskyldige, siger George Clooney.

I denne uge har sagen spredt sig til resten af verden og helt almindelige mennesker. I kølvandet på afsløringerne har kvinder under hashtagget #metoo - delt deres egne oplevelser på de sociale medier.

Håber mændene bliver bange

Men hvad mener de garvede Hollywood-stjerner - hvilken betydning vil sagen om Harvey Weinstein få for fremtiden?

- Fordi nogle af ofrene er kendte, udstiller det den opførsel, som nogle mænd i dette land er sluppet afsted med i lang, lang tid. Forhåbentlig betyder det, at man vil tro på det, når kvinder fortæller om disse ting. Og mænd vil være bange for at gøre det, fordi der vil blive stillet spørgsmål, siger George Clooney.

- Hvis vi ikke angriber det fuldt ud, så vil Weinstein forblive en joke i tre måneder, og så sker der ikke mere. Vi skal gå i kødet på det, tilføjer Clooney.

- Det er vigtigt, vi er åbne omkring det, for det er vigtigt for kvinderne at vide, de ikke er alene, siger Julianne Moore.

- Harvey Weinstein er mere magtfuld end nogen anden i denne by - men tiden er løbet fra ham - det havde jeg aldrig troet var muligt, siger Matt Damon.

Se hele indslaget i aften på DR1 i 21 Søndag.

FacebookTwitter