20 år med 'Kender du typen?': Sådan har danskernes hjem ændret sig

I de seneste 20 år har vi været igennem både storforbrug og kæmpe krise. Det kan ses på danskernes indretning, siger livsstilseksperter.

Gennem årene har 'Kender du typen?'-værterne noteret sig, hvordan danskernes hjem har ændret sig. Fra det mere rodede - til det mere strømlinede i dag. (Foto: © Colourbox)

I 20 år har tv-programmet 'Kender du typen?' forsøgt at gætte kendte danskere ved at kigge på deres hjem.

Men selv om konceptet for programmet stort set er det samme, så har de hjem, som livsstilseksperterne besøger, dog ændret sig drastisk i de sidste 20 år.

- Boligmæssigt er der sket utrolig mange ting. Vi har fået meget mere enkelhed ind over. Det er mere hvidt, og vi har renere linjer i vores hjem nu, siger Niels Folmann, der var ekspert på programmerne i flere år.

iPads har erstattet leksikon

Han hæfter sig ved, at man godt måtte rode lidt mere i 1994, end man må i dag.

- Dengang var der flere flydersofaer og legetøj i krogene, end der er i dag. Nu er det hele mere stramt.

- Og så er bøgerne i høj grad forsvundet fra reolerne. I gamle dage var det in at have en bogsamling. Men i de unge hjem i dag kan du se flere iPads end leksikaer på hylderne, fortæller Niels Folmann.

Mere børnehave end B&O i dag

Også Anne Glad, som er ekspert på 'Kender du typen?' i de programmer, der sendes på DR1 fra i aften og syv uger frem, ser store forskelle på danskernes hjem i 1994 og 2014.

- Vi gik jo igennem en meget materiel bølge i starten af 2000'erne. Det hele handlede i en lang årrække om at eje ting, fortæller hun.

- Men efter krisen kom, er der blevet mindre farvelade på væggene. Vi er et helt andet sted nu - mere nede på jorden.

Det kan også aflæses i vores værdier, mener Anne Glad.

- Når vi besøger de kendte i dag, er de mere optagede af at fortælle om deres bestyrelsespost i børnehaven, end de er af at vise deres B&O-fjernsyn frem, siger hun.

Stadig langt mellem danske landsdeles levevis

For Jørn Duus, der var ekspert på de allerførste programmer i 1994, er den største forskel, at flere danskere i dag føler et behov for at gøre noget for sig selv og miljøet.

- Den frelste forbruger er blevet lidt mere frelst. Der er mere økologi derude, men der er samtidig også mere færdigmad i de danske hjem. Det er jo lidt selvmodsigende, siger han.

- Men det viser bare, at der altså stadig er stor forskel på folk, alt efter hvor de kommer i landet. Afstanden mellem folk fra Bindslev i Nordjylland og folk i Espergærde er jo stadig kæmpemæssig.

Du kan se det første afsnit af den nye sæson af 'Kender du typen?' mandag aften på DR1 kl. 20.00.