650.000 lejere er tvunget til fælles tv-pakke

Over en halv million lejere er stadigvæk stavnsbundet til den tv-pakke, deres boligforening har besluttet sig for.

Tiden er løbet for fælles tv-pakker. Det er en klods om benet, siger ekspert i teknologi og tendenser Mads Thimmer. (Foto: colorbox © colorbox)

Sara Piil har ikke noget tv, selv om hun hver måned betaler for, at der kan komme TV ud gennem kabelstikket i hendes lejede lejlighed.

- Jeg ville da vælge det fra, hvis jeg kunne, siger hun.

Men det kan hun og 650.000 andre lejere ikke. De er tvunget til at tage imod den tv-pakke, som boligforeningen har besluttet sig for at have, viser en undersøgelse som Deloitte har lavet.

Nye tider - nyt tv-adfærd

Undersøgelsen viste også, at fire ud af ti husstande ville ønske, at de selv kunne vælge, hvilken tv-udbyder og tv-pakke, de skulle have derhjemme.

Ekspert i teknologi og tendenser Mads Thimmer, der er direktør i Innovation Lab, ser det som et udtryk for, at tiden er løbet fra de fælles tv-pakker.

- Udviklingen har overhalet de her antenneforeninger, og måden at skrue de her tilbud sammen. Hvad der før var det en fordel, en rabat er blevet en klods om benet.

Politisk uenighed

I venstre ønsker man, at befri lejerne fra de tvungne tv-pakker gennem end ændring af lejeloven.

- Det er jo sådan i dag, at der er så mange forskellige kanaler og streamingtjenester, så folk har lyst til selv at bestemme, hvad det er for et slags tv, de får, og det skal de selvfølgelig også bestemme, når de bor i en lejelejlighed, siger Michael Aastrup, der er IT-ordfører i venstre.

Men den idé er minister for by-bolig og landdistrikter, Carsten Hansen (S) ikke vild med.

- Jeg går ind for, at man får nogle billigere pakker, og at man får nogle minimumspakker, så man har frit valg inden for pakken.

Lempelse af tv-stavnsbånd

Et flertal i Folketinget vedtog i foråret, at tilslutningspligtens ophæves med virkning fra nytår.

Det betyder, at mange husstande nu frit kan opsige deres medlemskab af antenneforeningen, hvis man ikke er tilfreds med det tv-produkt, som foreningen kan levere. Lempelsen kom husejere til gode.

Lejerne er fortsat bundet til de tv-pakker, der er besluttet i deres boligforening.