Aviser kræver betaling for links

I Irland kræver aviserne nu betaling hver gang, der bliver lavet såkaldte dybe links til deres historier. Ekspert forudser samme udvikling i Danmark.

I Irland kræver aviserne nu mellem 300 og 1350 euro hver gang andre medier eller organisationer linker til deres artikler. Direktør for Danske Medier, Ebbe Dal, mener, at ideen bør overvejes. (Foto: Marie Ravn Nielsen © DR)

Det var ikke noget, de havde regnet med, de ansatte i den irske organisation Women's Aid.

De havde som så mange gange før linket til en artikel på deres hjemmeside - denne gang til avisen Irish Examiner.

Kort efter modtog de brev og telefonopringninger fra den irske brancheforening 'Newspaper Licencing Ireland Limited', som repræsenterer størstedelen af de irske aviser. Brancheforeningen krævede betaling for brugen af linket, da de mente, det var et brud på ophavsretten.

Det var en ny politik, fortalte de. For fremtiden skulle der betales mellem 300 og 1350 euro for at linke til avisernes artikler, afhængig af hvor mange links, det drejede sig om.

Danske aviser overvejer irsk modelDet er første gang, der kræves betaling af aviser for brugen af et såkaldt dybt link. Men nok ikke sidste.

Herhjemme har debatten om avisernes rettigheder over egne nyheder også gået hårdt for sig. De danske dagblade har gennem den seneste tid kritiseret især DR og TV 2 for at underminere de private medier ved at citere avisernes nyhedshistorier på nettet i stor stil. Derfor har Danske Dagblades Forening argumenteret for at begrænse citathistorier til få linjer, så brugerne vil få mere ud af at læse den oprindelige artikel på avisernes egne hjemmesider.

Den irske model appellerer da også umiddelbart til bestyrelsesformanden for Danske Dagblades Forening, Ole Dall. Han mener, at "betaling til danske aviser for links til andres hjemmesider må indgå i overvejelserne" (omkring avisernes indtjeningsmuligheder over for web, red.), og direktør for Danske Medier, Ebbe Dal, er enig.

- Det er bestemt noget, som kan indgå i overvejelser om, hvordan man kan tjene penge på aviserne i fremtiden, siger han til DR Kultur

Danske aviser er nødt til at prøve

Medieforsker og lektor i journalistik ved RUC, Mark Ørsten, mener også, at det er en praksis, vi kommer til at se i Danmark.

- Danske aviser er nødt til at afprøve, om det er noget, som kan lade sig gøre. De økonomiske omstændigheder for aviserne tvinger dem til at gøre forsøget og forhandle sig frem til en aftale. Aviserne slås for rettighederne i dag - de er blevet mere aktivistiske i forhold til andre medier og organisationers brug af deres artikler, siger han til DR Kultur.

- Det store juridiske slagsmål

Ifølge Mark Ørsten er forsøget på at opkræve betaling for brug af links endnu et forsøg fra dagbladene på at "genvinde tabt territorium".

- Der er stor debat om rettigheder og copyright på nettet, og det her er et nyt forsøg på at vinde noget tilbage, som internettet har erobret fra aviserne. Debatten om rettighederne på nettet bliver et af de kommende års store juridiske slagsmål, siger han.

Den danske sagDet er endnu uvist, om Newspaper Licensing Ireland Limited kan slippe af sted med at opkræve betaling for andres brug af links til avisernes artikler.

Bemærkelsesværdigt nok er det en afgørelse i dansk handelsret fra 2002, som Newspaper Licensing Ireland Limited baserer sin ret til opkrævninger på. Handelsretten afgjorde i den danske sag - om internet-tjenesten Newsbooster - at dybe links, der direkte henviser til netaviser, er brud på ophavsretten.

Ekspert i pressejura og forskningschef ved Danmarks Journalist- og Mediehøjskole, Oluf Jørgensen, mener dog ikke, at metoden med at opkræve betaling for brug af links er holdbar.

- Det er ikke holdbart at kræve betaling for dybe links til artikler, som er offentligt tilgængelige. Ønsker aviserne ikke at blive linket til, må de lave en betalingsmur, så hvem som helst ikke kan linke til dem, siger han til DR Kultur.

Kan ikke bare kræve betaling

Derudover mener Oluf Jørgensen heller ikke, at den danske dom over Newsboosters brug af dybe links kan bruges som pejlemærke for aviser.

Newsbooster udbød en internettjeneste, hvor brugerne kunne indtaste søgekriterier og derefter fik tilbudt en lang række dybe links til relevante dagbladsartikler.

- Det er ulovligt, når et medie systematisk nasser på andre mediers artikler som Newsbooster gjorde. Derimod er det typisk lovligt at linke til en artikel, som er offentlig tilgængelig, når det er velbegrundet. Man kan ikke bare generelt kræve betaling, når man opdager, at nogle har linket til ens avis' artikler, siger han.

Brancheorganisationen bløder op

Noget tyder da også på, at Newspaper Licensing Ireland Limited selv er kommet i tvivl om, hvad de kan forlange betaling for.

På brancheforeningens hjemmeside har de netop oplyst, at de ikke vil opkræve licens for privates brug af avisindhold. Når det gælder kommercielt brug, skriver organisationen nu, at de heller ikke vil sende regninger af sted til organisationer, der kun linker til avisartikler.

Derimod vil de fortsat sende opkrævninger af sted, når organisationer eller medier har tekstbidder med fra avisartiklerne foruden links.

Facebook
Twitter