BBC vil sende radio til Nordkorea

BBC præsenterede i går sin strategiplan for de kommende 10 år. Det britiske public service-medie vil nu lave radio til nordkoreanerne og tv til russerne.

Tony Hall, der er generaldirektør i BBC, fortalte i går, at BBC vil sende et dagligt radioprogram til Nordkorea. (© Scanpix)

BBC vil sætte skub i sin nyhedsproduktion i flere lande uden for Storbritannien.

Fremover vil det britiske public service-medie sende et dagligt radioprogram med nyheder til det lukkede og kommunistiske Nordkorea samt sende satellit-tv med russisktalende værter til Rusland. Derudover vil BBC Arabic Service blive opprioriteret.

Det fremgår blandt andet af BBC’s 10 års-plan, der i går blev præsenteret af BBC’s generaldirektør, Tony Hall.

Ifølge den britiske avis The Guardian vil BBC øge sine udsendelser for at sikre demokrati og den frie presse i en tid, hvor store statsstøttede tv-stationer som al-Jazeera og Russia Today ikke kun sender i henholdsvis Mellemøsten og Rusland, mens også i Storbritannien.

Samtidig begrunder BBC også strategien med, at man vil ”opretholde Storbritanniens plads i verden og promovere britiske værdier.”

Særlig tv-kanalen Russia Today, der er ejet af den russiske stat, er flere gange blevet beskyldt for at have en unuanceret dækning af urolighederne i Ukraine, som har ført til at flere journalister har forladt kanalen.

Radioudsendelsen til Nordkorea vil blive sendt til nordkoreanerne via kortbølge, selvom det er forbudt - men dog sjældent straffes - at have en kortbølgeradio, skriver The Independent.

Desuden fortalte generaldirektøren også, at BBC over de næste 10 år vil satse mere på streaming for at tilpasse sig den nye medievirkelighed.

BBC forbereder sig på nedskæringer

Netop som i Danmark er det britiske public service-medie også genstand for politisk debat, hvor flere vil have BBC’s rolle svækket.

Den britiske regering vil skære 20 procent af BBC’s indtægter over de næste fire år, hvilket ifølge Tony Hall meget vel vil betyde nedskæringer i nyhedsproduktionen samt sparerunder eller lukninger af BBC4 samt børnekanaler.

Herhjemme har blandt andre kulturminister Bertel Haarder (V) sagt, at DR’s finansieringsmodel skal kigges igennem. Samtidig siger Lisbeth Knudsen, formand for Danske Medier og ansvarshavende chefredaktør for Berlingske, i dag til Jyllands-Posten, at konkurrencen ikke længere er fair mellem DR og de private medier. Hun vil derfor have politikerne til at ændre i betingelserne for DR.

Dansk public service-debat på torsdag

Tidligere kulturminister Marianne Jelved har tidligere nedsat et såkaldt public service-udvalg, der skal udarbejde et grundlag for overvejelser om public service-mediernes rolle i de kommende år.

Udvalget holder sit første af i alt fire temamøde på torsdag, hvor aktørerne skal debattere fremtiden for public service.

Udvalget skal være færdige med sit arbejde 1. januar 2017.