Beverly Hills 90210: Et generationsportræt med Matador-potentiale

Serien definerede livet som teenager i 1990'erne. Historierne om Brandon, Brenda, Dylan og Kelly har så stærk en kulturel betydning, at det er et af de bedste generationsportrætter nogensinde, mener ekspert.

Sådan så castet ud i første sæson af 'Beverly Hills 90210' tilbage i 1990. Det blev til hele ni sæsoner mere, inden serien sluttede den 17 maj 2000. (© ap graphichs)

Dengang i 1990 hed den amerikanske præsident George Bush senior, TV2 Lorry var lige gået i luften, og George Michael brød med sangen ’Freedom!’ definitivt med sin fortid som sanger i popgruppen Wham!

Det var før, mobiltelefoner og fladskærme blev hvermandseje, og der var endnu to år til, at Danmark kunne kalde sig europamestre i fodbold.

Godt gammeldags flow-tv var mange menneskers foretrukne tidsfordriv, og i Hollywood havde den amerikanske tv-producer Aaron Spelling netop færdiggjort første sæson af en ny tv-serie, der var sat til at have premiere den 4. oktober samme år.

Skulle slå canadisk konkurrent af banen

Serien fik navnet ’Beverly Hills 90210’ og var Aaron Spellings modstykke til den canadiske ungdomsserie ’Degrassi Junior High’, der på det tidspunkt var i gang med sin fjerde sæson.

Ligesom ’Degrassi Junior High’ skulle ’Beverly Hills 90210’ behandle emner som mobning, sex og selvmordstanker i øjenhøjde med sit teenagepublikum. Men som sæsonerne skred frem, blev det hurtig klart, at Aaron Spelling alligevel havde valgt en noget anden indgang til teenagerverdenen end den canadiske serie.

Realistiske teenageproblemer blev afløst af soap-inspirerede kærlighedsdramaer, og til tider var manuskriptet og skuespilpræstationerne så tåkrummende, at man kun kunne grine af det.

’Beverly Hills 90210’ var langt fra nogen højkulturel oplevelse, men det var næsten fra starten en kæmpe seersucces, og på sit højdepunkt så 20 millioner amerikanere med hver uge.

916.000 danskere seere om ugen

I Danmark havde serien først premiere i 1992, hvor den fik fast sendetid på TV 2 torsdag aften klokken 20.00. Blot et år efter premieren havde serien 916.000 seere om ugen i gennemsnit. Det er nogenlunde det samme antal, som ser med, når DR sender ’Den Store Bagedyst’ eller viser et nyt afsnit af tv-serien ’Broen’.

'Beverly Hills 90210', eller bare ’Beverly’ i folkemunde, var det man talte om i skolen, på studiet eller på arbejdspladsen, og en af dem, der talte med dengang var tv-eksperten Keld Reinicke.

Han kalder 'Beverly Hills' for ”et af de stærkeste generationsportrætter nogensinde”.

- Serien havde en enorm gennemslagskraft i hele verden. Hvis man tager en tilfældig dansk person, som har været teenager i 1990’erne, så er jeg sikker på, han eller hun ville vide, hvad Beverly Hills var, siger Keld Reinicke til DR Kultur.

Se 'Beverly Hills' og du vil forstå 1990'erne

Han mener, at serien står som en af de stærkeste kulturelle brands og tidsbilleder for teenagere i 1990’erne.

- Serien ramte plet, fordi den formåede at få fat i en målgruppe, der dengang, mere end nogen andre, havde brug for at definere deres liv gennem tv og tv-serier. Så hvis man ønsker at blive klog på ungdommen i 90'erne, så kommer man ikke uden om at kigge på ’Beverly Hills 90210’, siger Keld Reinicke.

At handlingen og skuespilpræstationerne til tider var ringe, var sådan set ligegyldigt, siger Keld Reinicke.

- Man så jo ikke 'Beverly Hills' og forventede det store episke drama. Man så serien, fordi man identificerede sig med Dylan, når han var sur på sin far, eller når Brenda havde hjertesorger. Det var universelle teenageproblemer fortalt i øjenhøjde med målgruppen.

Da torsdag blev til "lille fredag"

Karen Klitgaard Povlsen, der er lektor ved Aarhus Universitet, forskede i 1990’erne blandt andet i den kendte serie, og udgav i 1999 den akademiske bog ’ Beverly Hills 90210: Soaps, ironi og danske unge’. Hun begyndte at interessere sig for serien, fordi hun opdagede, at serien blev en social begivenhed.

- Torsdag aften har jo altid været en kedelig aften i Danmark, indtil ’Beverly Hills’ kom, for så blev det til en gå-i-byen-aften. Man samledes og så serien, og så gik man ud bagefter. Det er den serie, der har skabt "lille fredag" i Danmark, siger hun til DR Kultur.

Ifølge Karen Klitgaard Povlsen var serien med til at kickstarte tv-vaner, der på det tidspunkt var på et lavpunkt.

- I Danmark i starten af 90’erne var det faktisk sådan, at de 12-16-årige kun så omkring en halv times tv om ugen. Det eneste, der var til dem, var DR’s ungdomsudsendelser, men ’Beverly’ fik i den grad danske unge til at se tv, siger hun.

Udfordrer soap-opera genren

Redaktør på film og seriemagasinet close-up.dk, Tobias Bukkehave, kalder 'Beverly Hills 90210' for et ”popkulturelt mesterværk”. Det er især de første tre sæsoner af serien, som han mener er ”mesterlige”.

- Det er en serie, som har soap-operaens anatomi, men den udfordrer det format rigtig godt i de første tre sæsoner. Derefter blev den desværre alt for soapet i sit udtryk, siger Tobias Bukkehave.

Det var især seriens evne til behandle tabubelagte emner - så både teenagere og forældre kunne være med - der gjorde den unik, mener Tobias Bukkehave.

- I et af de sidste afsnit af første sæson mister Brenda sin mødom til Dylan. Efter de har haft sex, smiler de begge og ser helt afslappede ud. Det er et godt eksempel på, hvad det var ’Beverly Hills’ var så god til. Det er ingen skam eller traume forbundet med, at de har haft sex. Det skete bare, og det var fint. Ligesom i et normalt teenageliv, siger Tobias Bukkehave.

"Ni spildte år"

Selvom seriens hovedpersoner var regulære filmstjerner i 1990’erne, så startede og sluttede langt de fleste af deres skuespilkarriere med ’Beverly Hills 90210’.

Jason Priestly, som spillede Brandon Walsh i serien, udtalte endda sidste år, at han følte serien var ”ni spildte år" af hans liv.

Det mener Tobias Bukkehave dog ikke.

- De tre første sæsoner kan han være decideret stolt af, og uanset hvordan man vender og drejer det, så efterlader han en ikonisk figur, som har mejslet sig ind i popkulturens historie.

Storhedstiden for ’Bevely Hills’ er for længst forbi. I dag er de 916.000 ugentlige seere fra midten af 1990'erne reduceret til 12.000 i snit.

Tv-ekspert Keld Reinicke tror dog på, at der er plads til den oprindelige ’Beverly Hills’-serie på sendefladen lidt endnu. Han håber til gengæld, at en ny samlende ungdomserie snart vil have held til at fange teenagerne, ligesom Beverly Hills gjorde det i 1990'erne.

- 'Beverly Hills 90210' havde jo Matador-potentiale for sin generation, og jeg venter med spænding på en ny serie, som kan fange en ny generation af digitale unge og fortælle dem om livet som teenager. Det tror jeg bestemt, der er et marked for, siger han.