BILLEDER Her er Langelands svar til Politikens udskældte billedserie

Langelænderne har sendt billeder ind af livet på øen og stemt på de bedste. Nu samler folkene bag Langelandsrigdom.dk de billeder, der fik flest stemmer.

  • Billedet her af lystfiskeren med sin fangst er det billede, der fik flest stemmer i fotokonkurrencen på Langelandsrigdom.dk. (Foto: Brugerbillede © Langelandsrigdom.dk)
  • Langelænderne er vilde med billeder af lystfiskere, for dette billede fik næstflest stemmer.
  • Billedet af disse børn ved marken fik en tredjeplads i afstemningen.
  • Træning på multibanen og boldbanen ved Netto. (Foto: Brugerbillede © Langelandsrigdom.dk)
  • Kulturaften ved Ørstedspavillonen i Rudkøbing. (Foto: Brugerbillede © Langelandsrigdom.dk)
  • Minifestival på Humble Musikefterskole, hvor eleverne danser kurdisk kædedans sammen med asylansøgere. (Foto: Brugerbillede © Langelandsrigdom.dk)
  • En af øens tilflyttere er denne vinbonde. (Foto: Brugerbillede © Langelandsrigdom.dk)
  • Vilde heste græsser ved søen. (Foto: Brugerbillede © Langelandsrigdom.dk)
1 / 8

En lystfisker gør klar til at kysse sin fangst ude på havet.

Sådan kan motivet bedst beskrives på det billede, der fik flest stemmer, i en fotokonkurrence på hjemmesiden Langelandsrigdom.dk.

Sammen med 21 andre billeder fra livet på Langeland bliver lystfiskeren nu en del af en ny billedserie om øen set med langelændernes egen linse.

For billederne fra Langelandsrigdom.dk skal fungere som et modsvar til den fotoreportage, der blev bragt i Politiken i august. En reportage, hvor Politiken havde valgt at fokusere på ”alt det negative”, som borgmester Bjarne Nielsen (V) udtalte.

Stemmer på fællesskabet

I det hele taget skabte avisens billeder debat og mange mente, at Politiken kun viste et stereotypt billede af provinsen med sine billeder af amfetamin på en slidt cd, begejstrede kvinder til mandestrip, en 83-årig bundgarnsfisker og unge, der kysser i en bil foran Nordea.

På Langelandsrigdom.dk er billedet derimod alt andet end negativt. Der er blandt andet billeder fra et musikevent på havnen, børn på Langelandsfortet, kvinder på badeanstalten og et billede af en af øens få vinbønder.

- Vi fik 188 billeder og langt de fleste var naturbilleder uden mennesker. Men generelt er det billeder med mennesker på, der har været størst interesse for. Folk har i det hele taget stemt på de billeder, der viser et fællesskab, siger Marie Wöldike.

Hun er med i fotogruppen, der nu skal samle de billeder, der har fået flest stemmer i de forskellige kategorier, og derved skabe øens egen billedserie.

Og de mange billeder skulle gerne vise, at ”verden ikke er kørt forbi os”, siger Marie Wöldike med henvisning til Politikens tekst om det modsatte.

Mister sin ærlighed

Frederik Preisler, partner og direktør i pr- og kommunikationsfirmaet Mensch påpeger, at den private fotoserie adskiller sig fra Politikens på et afgørende punkt.

Ifølge ham nærmer de private billeder sig nemlig reklamefotos, fordi målet med dem er at vise Langeland fra sin bedste side, og det står i skarp kontrast til de journalistiske pressefotos, der i højere grad tilbyder et nuanceret indblik i hverdagen på øen.

- I stedet for at korrigere det billede, man synes, Politiken fejlagtigt har tegnet, overreagerer man. Men billedserien mister sin ærlighed, når den er redigeret gennem en alt for snæver optik. Der er jo ingen steder, der kun er smukke eller kun er grimme, siger Fredrik Preisler og uddyber:

- Selvom det måske er et lidt hårdt, socialrealistisk billede, Politiken har tegnet, er der mange af de fotos, der er meget smukke og poetiske. Og de er jo alligevel med til at vise, at der er en eller anden form for liv på Langeland.

Politiken har aftalt med Langelandsrigdom.dk, at avisen bringer de i alt 22 billeder, der har fået flest stemmer, på politiken.dk, når fotoentusiasterne fra Langeland er klar med deres billedserie.

DR Kultur har fjernet to billeder fra biledserien, efter at det er kommet frem, at Politiken er ærgerlig over, at man kunne se 10 af de 22 billeder her på dr.dk.