Til efteråret er det ti år siden, at en række karikaturtegninger af profeten Muhammed, blev bragt i Jyllands-Posten.
Men hvis DR vil dække tegningernes jubilæum i september, bliver det uden billeder af tegningerne. Frem over skal DR i hvert fald spørge om lov, hver gang DR’s redaktioner ønsker at vise en eller flere af de 12 tegninger.
Det sker, efter gruppen af tegnere, der fik trykt deres karikaturer af profeten Muhammed i Jyllands-Posten, denne uge har nedlagt forbud mod, at DR bruger tegningerne.
Det skriver bladtegnerne i et brev til DR’s juridiske afdeling.
DR’s særlige aftale sløjfes
Dermed kommer DR næppe til at vise de tegninger, som Jyllands-Posten for knap ti år siden bragte af profeten Muhammed. Tegninger, som efterfølgende skabte heftig debat, boykot af danske varer i Mellemøsten, demonstrationer og trusler mod danske interesser.
Bladtegnerne henvender sig til DR, fordi der findes en særlig aftale mellem DR og Copydan. Den betyder, at DR til hver en tid kan vise bladtegneres værker i deres programmer modsat andre medier, der i hvert tilfælde skal bede om lov om brug af de enkelte tegninger.
Fremover kommer DR altså i samme båd som andre danske medier – nu skal der spørges hver gang med tilhørende risiko for at få et ”nej tak”, når DR ønsker at vise et af de konkrete avistegninger fra 2005.
Op til den enkelte bladtegner
Lars Refn, der er formand for Danske Bladtegnere, synes, at tegningerne og historien bag har været misbrugt af medierne og taget ud af deres oprindelige kontekst i 2005.
- Derfor vil vi gerne lade den enkelte tegner beslutte, om han ønsker sin tegning bragt. Sådan som tegningerne har været brugt som et strafvåben overfor muslimerne i Danmark - sådan at hvis I ikke opfører jer ordentligt, så viser vi tegningerne – det er vi meget utilfredse med, siger Lars Refn.
Bladtegnerne ønsker derfor, at man ser tegningerne i deres oprindelige kontekst, og at de ”ikke bare plastres ud over det hele i en helt anden sammenhæng i dag”.
"Som om tegningerne er skyld i Mellemøst-kaos"
Han peger blandt andet på en episode, hvor DR2-vært Adam Holm viste en af Muhammed-tegningerne i en udsendelse ovenpå terrorangrebet på det franske satireblad Charlie Hebdo.
- Vi så det blandt andet i Deadline, hvor Adam Holm sad og fægtede med en Muhammed-tegning. Det er jo som om, at Muhammed-tegningerne har fået skylden for hele miseren i Mellemøsten – og der synes jeg, at man skal huske, at der kun er tale om streger på et stykke papir, siger Lars Refn.
Ligger der et sikkerhedshensyn bag?
- Det er da helt klart - det skal der ikke være nogen tvivl om. Da terroren kom til Østerbro, blev vi også berørt af det, siger Lars Refn.
Forbuddet mod brug af tegningerne gælder med øjeblikkelig virkning.