Borgerlige politikere: Du er langt ude Jelved

Der bliver intet medieforlig med de borgerlige partier, hvis kulturminister Marianne Jelved står fast på ikke at begrænse DR’s indhold.

Der bliver intet medieforlig med de borgerlige partier, hvis kulturminister Marianne Jelved står fast på, ikke at begrænse DR’s indhold. (Foto: © Niels Ahlmann Olesen /Scanpix)

Kulturminister Marianne Jelveds udmelding om, at hun ikke vil acceptere nogen begrænsninger på DR's indhold, er det rene gift for de kommende medieforhandlinger.

Det mener medieordførerne fra flere borgerlige partier.

- Kulturministeren er langt ude, hvis hun tror, vi vil være med til at give DR en check på 3,5 milliarder kroner uden at stille krav til, hvad pengene skal bruges til, siger medieordfører for Liberal Alliance, Mette Bock til DR Kultur.

Utroværdige udtalelser

Hun vælger at tolke kulturministerens udtalelser som ren taktik op til de kommende medieforhandlinger.

- Men jeg synes, hun går alt for langt, og det svækker hendes troværdighed. Jeg kan ikke forstå, at en radikal kulturminister kan have den slags holdninger, siger Mette Bock.

Skulle Marianne Jelved vælge at stå fast på, at hun ikke vil acceptere begrænsninger på DR's indhold, så vil Liberal Alliance arbejde på at lave en ny aftale efter næste folketingsvalg.

- Hvis det kun er partierne til venstre for midten, som er med i medieforliget, så vil vi arbejde på at lave den om hurtigst muligt, siger Mette Bock.

DF: Jelved er snu

Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, mener også, det er helt forkert, når kulturministeren melder så markante holdninger ud, inden medieforhandlingerne overhovedet er startet.

- Men det er jo fordi, hun tror, at hvis vi starter langt fra hinanden, så er der mere at give af. Man skal ikke undervurdere Marianne Jelved. Hun er snu, siger Morten Marinus.

Heller ikke Dansk Folkeparti vil acceptere en aftale, hvis Marianne Jelved ikke bløder op på sine synspunkter i forhold til DR.

- Hvis hun står fast, så ender det med et smalt rødt forlig, og det kan hverken kulturministeren eller DR være tjent med. Det vil højst sandsynligvis betyde, at aftalen kun holder i kort tid, og det er uholdbart, fordi det skaber for stor usikkerhed i mediebranchen, siger Morten Marinus.

Typisk radikalt synspunkt

Hos Venstre mener partiets medieordfører, Ellen Trane Nørby, at kulturministerens holdninger er et udtryk for et "forfladiget kultursyn".

- Når Marianne Jelved siger, at public service i princippet er alt, giver hun udtryk for det typiske radikale synspunkt, at noget er lige godt eller lige dårligt. Men som politikere skal vi selvfølgelig kunne sige fra og have en holdning til, om en amerikansk b-film er public service eller ej.

Ellen Trane Nørby vil ikke udtale sig om, hvorvidt Venstre vil arbejde på en eventuel ny medieaftale efter næste valg, hvis kulturministeren vælger at stå fast.

- Forhandlingerne er jo slet ikke gået i gang endnu, så lad os lige slå koldt vand i blodet, og se hvad der sker, siger Venstres medieordfører.