EU-Kommissionens forslag om at lade forbrugerne bruge deres digitale abonnementer på tværs af EU-grænser vækker glæde hos forbrugerne, men ikke i film og tv-branchen.
Skridtet mod et digitalt indre marked og en grænseløs digital økonomi vækker bekymring hos direktøren for Det Danske Filminstitut, Henrik Bo Nielsen.
- De europæiske filminstitutter har hele tiden advaret mod, at firkantet regulering kan skade forretningsmodellerne – men den advarsel har kommissionen siddet overhørig, siger han til Politiken.
Budskabet fra EU-Kommissionen er, at forbrugerne skal kunne bruge digitale tjenester som Netflix, HBO Nordic og andre film-, serie-, sports- og e-bogs-tjenester på tværs af EU-landenes grænser.
Hvis forslaget bliver vedtaget, bliver de digitale grænser nedbrudt i 2017. Og det vil ærgre Charlotte Lund Thomsen, der er rådgiver for de internationale sammenslutninger af producent- og videoforeninger.
- Vi så helst, at vi kunne lade markedet gennemføre det selv. Så vi kan tilpasse det til vores forretningsmodeller og forbrugere, siger hun til Politiken.
Charlotte Lund Thomsen frygter, at lovforslaget kan være med til at bremse pengestrømmen fra udenlandske investorer i nye film, da de på forhånd køber eneretten til en film i deres land. Den eneret vil miste sin værdi med det nye lovforslag, pointerer hun.