Clement Kjersgaard får Berlingskes journalistpris

Den Berlingske Fonds Journalistpris går i år til Clement Kjersgaard for hans evne til at forene det udfordrende, provokerende og satiriske med en stor seriøsitet.

Clement Kjersgaard har været vært på en en lang række debat- og aktualitetsprogrammer. For tiden kan han opleves i Hos Clement på DR1 om tirsdag og i Debatten på DR2 om torsdagen. (Foto: © Agnete Schlichtkrull, DR)

Den Berlingske Fonds Journalistpris er netop blevet uddelt for 15. gang og går i år til Clement Kjersgaard, der blandt andet er kendt for sine værtsroller på Hos Clement på DR1, Debatten på DR2, samt grundlægger af magasinet RÆSON.

Sammen med æren og statuetten 'Avislæseren' modtager Clement Kjersgaard 100.000 kroner.

Lisbeth Knudsen begrundede i sin tale priskommiteens valg med Clement Kjersgaards evne til at forene det udfordrende, provokerende og satiriske med en stor seriøsitet, både på TV og i webmagasinet RÆSON, som han grundlagde for 10 år siden:

- En mand som elsker at være irriterende, udfordrende og provokerende, satirisk og samtidig hamrende seriøs, tankevækkende, grænseoverskridende og nytænkende - og hvis arbejdsformat og evne overgår de fleste, sagde hun.

- Vi vil gerne i denne tid, hvor alt for meget journalistik bliver til grå grød salutere eneren, der prøver at gøre en forskel på tv, og som leverer en imponerende, publicistisk ambition med initiativet RÆSON.

Clement Kjersgaard selv blev meget overrasket over prisen:

- Det tog mig rigtig lang tid at forstå. Det er en meget stor pris, og jeg er oprigtigt meget, meget glad, siger han til DR Nyheder.

Hæderspris til professor i isfysik

Udover Journalistprisen blev også Den Berlingske Fonds Hæderspris uddelt i dag. Den går til professor i isfysik Dorthe Dahl-Jensen for hendes store betydning for forskningen i klimahistorie.

- Dorthe Dahl-Jensens forskning i fortidens klima har givet os et enestående indblik, som vi kan bruge til at forstå nutidens klimatiske udfordringer og risici. Hun har engageret sig levende i formidlingen af forskningens resultater og i at engagere unge nye forskningstalenter i netop dette område, sagde Lisbeth Knudsen, der også lagde vægt på Dorthe Dahl-Jensens evne til at formidle sine forskningsresultater.

Den Berlingske Fonds Hæderspris tildeles en dansker, der inden for politik, erhverv, kultur eller samfund har haft en særlig betydning eller har ydet en særlig indsats. Prisen er blevet uddelt siden 1975.

Udover æren, er prisen på 100.000 kr. samt statuetten, "Avislæseren" skabt af kunstneren Astrid Søe. Det er bestyrelsen for fonden, som beslutter, hvem der er årets Hædersprismodtager.