Dansk tv-program om ondskab måtte stoppe før tid

I nyt reality-program i et fiktivt fængsel tester DR3 om magt kan gøre gode, danske mænd onde?

Tag 15 venlige, danske mænd og installer dem i et fiktivt fængsel i otte dage. Del dem op i en gruppe af fangevogtere og en gruppe af fanger. Og underlæg dem så forhold, der er kendt for at fremkalde ondskab.

Det er hovedingredienserne i opskriften på det eksperiment, som DR3 afprøver i programserien 'Ond, ondere, ondest'.

Programmerne tester om magt og pres kan gøre selv de bedste mænd onde. I hvor høj grad det lykkes, vil folkene bag programmet ikke afsløre endnu. Men redaktør på programmet Henrik Bjerring kan fortælle, at eksperimentet måtte stoppe før tid:

- Da vi har været i gang i cirka fem dage, begynder det at stramme til. Der bliver nogle af deltagerne meget påvirket, siger han.

Overvåget af 40 kameraerBlandt deltagerne er eksempelvis en slagter, en tømrer og en økonomistuderende. De er altså helt almindelige mænd, der alle har det fællestræk, at de ifølge en psykologundersøgelse har en høj grad af empati for andre mennesker.

De 15 mænd har på forhånd sagt ja til at deltage i et eksperiment, men ved ikke, hvad de skal udsættes for.

Som et klassisk reality-program som Big Brother og Paradise Hotel bliver de filmet fulgt døgnet rundt af mikrofoner og 40 kameraer, der er sat op i fængslet. Men programmet er ikke reality, som vi kender det, fastslår redaktionschef på DR3, Lars Rønnow Torp.

- Vi bruger reality-konceptet som ramme til at formidle videnskab om ondskab, adfærd og psykologi, siger han.

Bygger på gammelt fængselsforsøg

'Ond, ondere, ondest' er inspireret af et amerikansk, videnskabeligt eksperiment fra 1971, hvor psykologen Philip Zimbardo fik bygget et fængsel under Stanford University og tildelte amerikanske studerende roller som fanger og fangevogtere.

Dengang måtte forsøget afbrydes efter seks dage, og Zimbardo konkluderede, at alle kan blive onde under de rette forhold.

Lars Rønnow Torp, fortæller, at noget af det interessante ved programmet på DR3 er at se, om danske, empatiske mænd anno 2013 reagerer anderledes end de amerikanske studerende i forsøget 1971.

Krisepsykolog med vetoret

I det danske eksperiment bliver deltagerne konstant overvåget af en krisepsykolog, der til hver en tid kan afbryde forsøget, hvis nogle af de 15 mænd lider overlast.

Det er blot en af flere foranstaltninger, der er taget, siger redaktionschef Lars Rønnow Torp:

- Der har været mange etiske overvejelser, og for eksempel stopper vi tidligere end det amerikanske eksperiment, der blev ved alt for længe.

Lars Rønnow Torp håber, at programmet vil sætte gang i en debat om, hvorfor nogle mennesker opfører sig ondt over for andre, og hvordan magt, pres og dynamik i grupper kan fremkalde ondskab i skolegården, på fodboldstadions, i krige og i fængsler som Abu Ghraib i Irak:

- Ved at give et indblik i, at ondskab kan komme af nogle omstændigheder, forsøger vi at bygge en bro mellem, at man som dansker sidder hjemme og undrer sig over, hvorfor andre gør onde og egoistiske ting, siger han.

' Ond, ondere, ondest' har premiere på DR3 15. januar klokken 20:50. På dr.dk kan du dog allerede nu se forpremiere på seriens første afsnit ud af seks ved at klikke her.