Dansk vinder af World Press Photo: Det er den ultimative pris

Fotografen Mads Nissen har vundet hovedprisen i World Press Photo. Han håber, at billedet vil få flere til at forholde sig til homofobi.

Mads Nissen (tv.) fik torsdag hovedprisen i en af verdens største fotokonkurrencer World Press Photo i Amsterdam. Foto: Scanpix/Remko De Waal (Foto: REMKO DE WAAL)

Da Mads Nissen onsdag eftermiddag fik en opringning fra World Press Photo om, at han havde vundet, blev han målløs.

- Denne pris er så stor i vores branche. Det er den ultimative pris. At vinde hovedprisen i World Press Photo er meget, meget overvældende, fortæller Mads Nissen, der torsdag formiddag modtog prisen i Amsterdam.

Vinderbilledet forestiller parret Jonathan Jacques Louis og Alexander Semyonov i et romantisk øjeblik, og billedet er en del af en større fotoreportage, som Mads Nissen har lavet om de homoseksuelles rettigheder i Rusland.

- For det første blev jeg målløs, og så kom jeg til at tænke på, hvad det kommer til at betyde for Jon og Alex og de andre i Rusland, som jeg har fulgt. Men også hvordan hele verden ser på homoseksuelle, siger Mads Nissen.

Billedet er et udtryk for vores samtid

Han fortæller, at han blev fotojournalist, fordi han netop ville fortælle historier, som verden kan forholde sig til. Og nu, hvor billedet har fået hovedprisen i World Press Photo, håber han, at det bliver blæst ud til lande, hvor homoseksualitet er forbundet med fare for at dø.

- Jeg er glad for, at de har valgt billedet, som årets billede, som giver et udtryk for vores samtid, siger Mads Nissen.

Han fortæller, at han ikke ser sig selv som aktivist, men som journalist, der dokumenterer, hvordan homofobien har forskellige ansigter, men også hvordan det er at elske. Samtidig fortæller han, at billedreportagen har fået ham selv til at tænke, hvordan han forholder sig til homoseksualitet.

- Det har fået mig til at kigge indad, hvordan vi og jeg selv betragter og dømmer folk. Det har blandt andet fået mig selv til at tænke over, hvordan jeg ville reagere, hvis min søn er homoseksuel. Der er god grund til at man ikke kun i Rusland, Uganda og Kina tænker over, hvordan taler om det at være homoseksuel, siger han.

Juryen bag konkurrencen beskriver billedet som æstetisk, kraftfuldt med en menneskelighed. Samtidig fortæller et jurymedlem, at billedet sender et stærkt budskab til verden - ikke kun om homoseksualitet, men om lighed og køn.

Vinderbilledet bliver udstillet i flere lande

World Press Photo kårer inden for en række kategorier de bedste billeder – blandt andet inden for genrerne nyhedsfotografier, portrætter, sport og hverdagsbilleder.

Organisationen blev oprettet i 1955. Siden 2011 har de stået bag den årlige konkurrence, hvor de bedste fotografier er blevet fundet.

Fotografierne bliver efterfølgende vist på udstillinger i en lang række lande.