Dansk World Press Photo-vinder: Det rigtige billede kan ændre hele verden

I dag offentliggøres 'World Press Photo Of The Year'. Den danske fotograf Mads Nissen tog vinderbilledet sidste år. Han forklarer her, hvad det betyder, når man vinder verdens mest prestigefyldte fotopris.

Fotograf Mads Nissen (tv) vandt sidste år prisen for 'World Press Photo of The Year'. Vinderbilledet kom fra fotoserien 'Homophobia in Russia’, hvor billedet til højre også stammer fra. Billedet viser Kiriee Fedorov, 21 år, der bløder fra ansigtet, efter at nationalkonservative ekstremister har omringet, slå et og sparket ham og hans venner til en gay-pride manifestation i Sankt Petersborg. Foto: Scanpix/ Mads Nissen

De har set næsten 100.000 billeder igennem fotograferet af tusindvis af fotografer fra over 100 lande,

I dag offentliggør dommerkomiteen hos World Press Photo så det ene billede, som de mener, er verdens bedste pressefotografi taget i 2015.

Sidste år var det den danske fotograf Mads Nissen der tog det billede, som blev kåret til ’World Press Photo of The Year 2014’.

Mads Nissens vinderbillede da han vandt hovedprisen ved World Press Photo sidste år. Mads Nissen er i dag fotograf på Politiken, men optog billedet på en reportage for Scanpix tidligere i 2014. (Foto: Mads Nissen/Scanpix 2015) (Foto: MADS NISSEN © Scanpix)

Billedet viser de to russiske homoseksuelle Jon og Alex, mens de kærtegner hinanden i deres lejlighed i Sankt Petersborg.

Billedet var en del af serien ’Homophobia in Russia’, der satte fokus på homoseksuelles rettigheder i Rusland.

Mads Nissen forklarer herunder, hvad vinderbilledet har betydet for Jon og Alex og for ham personligt.

I Rusland er homoer forbudt for børn

- Jon og Alex fortalte, at det var meget overvældende for dem, at billedet fik så meget eksponering. Men de er meget stolte over, at være med på det. De jo er aktivister, og Rusland har en meget homofobisk lovgivning.

- Da World Press Photo-udstillingen blev vist i Sankt Petersborg i Rusland, var der adgang forbudt for børn under 18 år på grund af mit billede af Jon og Alex. Den russiske lovgivning tillader ikke, at man viser folk under 18 år ”propaganda for ikke traditionelle seksuelle relationer”, som det hedder i lovgivningen.

- Da Jon og Alex så billedet af dem selv udstillet i deres hjemby Sankt Petersborg, blev de meget overvældede. De havde været vant til, at skulle gemme sig selv væk og skjule deres seksualitet. Nu blev billedet af dem lige pludselig vist frem på en af byens fineste gallerier ved en af byens fornemmeste pladser.

- Den homofobiske lovgivning i Rusland er selvfølgelig ikke blevet ændret endnu, men Jeg tror på, at billeder kan ændre mennesker, og den verden vi lever i.

Billeder fik ham til at kigge indad

- Jeg har aldrig betragtet mig selv som homofobisk, men efter jeg tog billedet af Jon og Alex, har jeg spurgt mig selv, om jeg virkelig vil være bedøvende ligeglad med mine egne børns seksualitet. Det eneste moralsk rigtige svar er ”ja, selvfølgelig”. Mine børn skal gå derhen i tilværelsen, hvor de føler mest kærlighed. Derfor er det vigtigt, jeg giver dem min opbakning helt fra starten.

- Siden jeg vandt World Press Photo of the Year sidste år, har jeg rejst rundt i 20-30 forskellige lande for at promovere udstillingen med vinderbillederne i de forskellige kategorier.

- Når man lægger forfængeligheden til side, så er World Press Photo først og fremmest den vildeste platform til at få sit arbejde ud. Det forpligter, og så har man kraftedeme også bare at have noget på hjerte. Det forventer jeg også, vinderen har i dag.

FacebookTwitter