Den originale iPod er død: Nu er det klikkende drejehjul stoppet

Apple har stoppet produktionen af den klassiske iPod med det klikkende drejehjul. iPod'en var "en revolutionering af musikforbruget", da det brød frem, mener forsker.

Engang var sådan en iPod her vældig smart. I dag kan man slet ikke købe den hos Apple mere. (© DR/magasinet Penge)

Den var så smart.

Du skulle bare dreje på et hjul og klikke et par gange, så kunne du høre hvilken som helst sang fra dit musikbibliotek.

Du slap for at bære rundt på cd'erne, som da du rendte rundt med din discman, og den var så bitte, at den nemt kunne være i din lomme, når du joggede rundt.

Men nu er det slut. Da Apple tirsdag lancerede sit nye Apple Watch på sin hjemmeside, var den klassiske iPod med det klikkende drejehjul ingen steder at finde. Det skriver hjemmesiden pitchfork.com.

En ny æra i musikforbruget

Den første udgave af iPod Classic blev lanceret i USA i 2001, og salget af iPod-udgaven toppede i 2008 - men siden da er der blevet solgt færre og færre eksemplarer og salgstallene er nu altså så små, at Apple helt har valgt at fjerne modellen fra hylderne.

I dag har langt de fleste mennesker da også en smarttelefon og ikke en iPod ved hånden, og et klikkende drejehjul besidder ikke samme tiltrækningskraft som tidligere.

Apple selv har ikke gjort noget stort ståhej ud af, at den originale iPod nu ikke længere kan købes, men det er alligevel værd at bemærke.

Det mener Fabian Holt, der er lektor i performance design ved Roskilde Universitet og som forsker i medier og musik. Ifølge ham var iPod Classic, som nu er væk, nemlig en "revolutionering af musikforbruget".

- iPod'en signalerede en ny æra i musikforbruget. Pludselig kunne man skræddersy sit eget musikforbrug, downloade sange og høre dem på kryds og tværs hvor og hvornår, man ville med spillelister, ligesom man kunne have alle sine cd'er med på en gang, siger han til DR Kultur.

Halser rundt med en iPod i lommen

iPod Classic gjorde musikforbruget meget mere individuelt, mener Fabian Holt. Både walkmen og discmen havde allerede til en vis grad individualiseret vores musikforbrug, men med iPod Classic tog det for alvor fart.

Og hvis man kigger rundt i dag, mens man kører i tog eller halser rundt om søer og gennem skove, er det en bemærkelsesmæssig stor andel mennesker, der har høretelefoner i ørerne og smarttelefoner i bukselommen eller bundet rundt om armen - en tendens, som iPod Classic startede ifølge Fabian Holt.

Musikken mister noget af sin værdi

Men det er ikke kun positivt, at iPod'en på den måde har gjort det muligt for os at fordybe os i musikken når som helst, vi ønsker det.

Med individualiseringen af musikken har vi nemlig også mistet noget, mener Fabian Holt.

- Musikken har igennem menneskets historie været noget, man spillede for hinanden og oplevede andre optræde med. Når musikken bliver et så digitalt fænomen, som iPoden har gjort den, så mister den noget af sin værdi som performativ kunstart, siger han.

Vi samles ikke om musikken længere

Samtidig førte iPod'en os også væk fra noget kollektivt, mener Fabian Holt. Med den blev musikken noget, de fleste af os hører ved hjælp af et par høretelefoner i ørerne frem for sammen derhjemme på anlægget i stuen.

- Man samles ikke om musikken længere, man kan så meget alene, og motivationen til at gøre noget sammen, når det gælder musik, bliver mindre, siger han.

Selvom iPod Classic nu ikke længere kan købes, har Apple dog fortsat andre iPods i produktionen - blandt andet iPod shuffle og iPod touch.

Facebook
Twitter