DR-direktør: I Skattely sætter fokus på kæmpestort problem

Anne-Marie Dohm, der er direktør for DR Dokumentar, mener, at dokumentarserien 'I Skattely' gør det klart, at journalister har brug for at bruge kritiserede metoder som skjult kamera.

Anne-Marie Dohn håber, at Cavlingprisen vil sætte fokus på de alvorlige udfordringer, den kritiske journalistik står over for. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)

- Tingenes rigtige tilstand var aldrig kommet frem i lyset, hvis der ikke var brugt journalistiske arbejdsmetoder som skjult kamera.

Det siger Anne-Marie Dohm, direktør for DR Danmark, som dermed også er ansvarlig for DRs dokumentarer.

Sætter fokus på problem

Hun er naturligvis glad for, at DR-journalisterne Jeppe Gaardboe, Frederik Brun Madsen, Søren Kristensen, Michael Klint og Steen Jensen fik landets mest prestigefyldte journalistpris. Hun siger, at dokumentaren både sætter fokus på et internationalt problem i forhold til skattely, men også på en alvorlig udfordring for dansk journalistik på grund af kritikken af mediernes brug af skjult kamera.

- Det er let nok at tage den lette og hurtige dagsorden, hvor man kritiserer journalister for at bruge forkerte metoder. Men skatterådgivernes arbejdsmetoder var aldrig kommet frem i lyset, hvis vi ikke havde brugt arbejdsmetoder som skjult kamera, siger Anne-Marie Dohm.

Kritik af ny offentlighedslov

Hun mener, at den nye offentlighedslov giver journalisterne sværere arbejdsbetingelser, fordi den gør det sværere at grave historier frem. Derfor håber hun, at 'I Skattely' vil give anledning til at overveje tilstanden for den kritiske journalistik i Danmark.

Desuden peger hun på, at DR fra flere sider blev opfordret til at offentliggøre et mere end ti timers langt råbånd fra dokumentarserien. Det skete, efter en ansat i Jyske Bank ifølge dokumentaren rådgav om, hvordan man kunne navigere sig gennem hullerne i det danske skattesystem.

- Det med, at vi skulle lægge vores råbånd frem, fordi vi er en offentlig myndighed, er en fuldstændig forfejlet måde at se tingene på, siger hun.

FacebookTwitter