DR-journalister dømt for injurier

Fire journalister fra DR1-programmet 'Kontant' er dømt for injurier mod selskabet Boligadministratorerne A/S.

Landsretten lagde i sin dom vægt på, at ejendomsmarkedet i 2005 havde markant stigende priser. Derfor var det normalt at opskrive ejendommens værdi. (© stock.xchng)

Østre Landsret har mandag idømt fire journalister fra DR1-programmet 'Kontant' dagbøder og tortgodtgørelse for injurier.

Injurierne blev fremsat i udsendelsen 'Boligsnyd for millioner' mod Boligadministratorerne A/S og ejendomsadministrator Ole Ostenfeld.

De fire journalister skal hver især betale ti dagbøder af 1000 kroner og en samlet godtgørelse på 100.000 kroner. Journalisterne skal derudover betale sagens omkostninger på 187.500 kroner.

"Mange ved ikke de bliver snydt"

Programmet 'Boligsnyd for millioner' blev sendt den 15. september 2009 og tog udgangspunkt i stiftelsen af Andelsboligforeningen Ringertoften.

- Tusindvis af danskere bliver snydt for millioner af kroner, når de køber en andelsbolig - og mange ved det slet ikke. Ikke før de ser aftenens 'Kontant', skrev programmet dengang på sin hjemmeside.

Ifølge 'Kontant' var beboerne blevet lokket til at stifte foreningen på en vurdering, der var alt for høj. Det betød, at de risikerede at miste hundredtusindvis af kroner, skriver Ritzau.

Rejser kritik - ikke sigtelse

- Vi rejser en kritik i vores udsendelse - ikke en sigtelse. Vi har kritiseret deres fremgangsmåde, men vi har ikke beskyldt dem for at gøre noget kriminelt i programmet, siger Lisbeth Kølster, der er redaktør på 'Kontant', til DR Kultur.

Tre fotografer fra programmet var også tiltalt i landsretten, men er blevet frifundet. Københavns Byret frifandt ellers alle syv DR-ansatte i 2011, men Boligadministratorerne ankede altså dommen.

Lisbeth Kølster er derfor overrasket over Østre Landsrets dom, der peger i den anden retning.

- Vi havde en klar dom i byretten, hvor vores argumentation blev fulgt. Så det er overraskende, at man kan nå til en helt anden konklusion i landsretten, siger hun.

Ejendomsmarkedet oplevede stigende priser

Kritikken i programmet rettede sig mod et trekløver bestående af en navngiven valuar, en rådgiver og Boligadministratorerne.

Ifølge udsendelsen stod de bag systematisk overvurdering af ejendomspriserne på ejendomme, der blev solgt som andelsboliger.

Landsretten lagde i dommen vægt på, at ejendomsmarkedet i 2005, hvor andelsboligforeningen blev stiftet, havde markant stigende priser, og at det derfor var normalt at opskrive ejendommens værdi.

Dommere: Bygger på forkert antagelse

Dommerne mener, at 'Kontant' undlod at foretage en grundig og relevant indsamling af oplysninger, og at udsendelsen bygger på en forkert antagelse om, at trekløveret havde udsigt til et vederlag på syv millioner kroner. Reelt var vederlaget kun 684.750 kroner eksklusiv moms.

Den ene af landsrettens tre dommer ville dog frifinde journalisterne. Han mener, at de havde tilstrækkeligt grundlag for at antage, at der var hold i beskyldningerne, og påpeger at ekspertkilder i programmet kritiserer trekløverets fremgangsmøde, skriver Ritzau.

Artiklen er opdateret med citater fra Lisbeth Kølster klokken 14.26.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk