DR laver 'en Netflix' med ny omgang af dramaserie

For første gang nogensinde lægger DR samtlige afsnit ud af en tv-serie, før den sendes på tv. Både streaming-ekspert og konkurrenten hilser DR’s træk velkommen.

Samtlige afsnit af ’Bankerot’ lægges ud på dr.dk/tv på mandag, så man kan se det hele i julen. Serien vises først på DR2 i januar. (Foto: Anne Mie Dreves © dr)

Det er ikke mange torsdage siden, DR1 sendte hverdagsdramaet ’Bankerot’. Nu er DR så allerede klar med sæson to, der fra januar vises på DR2 om søndagen.

Men det er sådan set ikke så overraskende. Det er derimod, at samtlige afsnit af sæson to lægges ud til streaming på dr.dk allerede mandag den 22. december. Altså inden serien har været vist i fjernsynet som en del af det såkaldte flow-tv.

’Bankerot’ bliver forsøgskanin

Det er første gang nogensinde, at DR lægger en serie ud på den måde, så seerne kan labbe samtlige afsnit i sig, inden programmerne har fundet vej til en af tv-kanalerne.

Forklaringen skal findes i den måde, som rigtig mange ser tv på i dag. For den er under forandring, siger kanalchefen for dr.dk, Michael Arreboe, i en pressemeddelelse fra DR Presse:

- Derfor forsøger vi os med forskellige måder at præsentere indholdet på for at få erfaringer med, hvordan brugerne tager imod det. Tilbuddet om forpremiere på alle afsnit af ’Bankerot’, inden den sendes på DR2, er et sådant forsøg, og vi er spændte på, hvordan brugerne tager imod det. Og så er det også en julegave til brugerne af DR TV, som får en fantastisk serie til juledagene.

”Man får en større seerskare”

At DR laver ”en Netflix” og giver seerne mulighed for at se alle afsnit af en ny serie på én gang er helt oplagt. Det mener streaming-ekspert Claus Bülow Christensen fra virksomheden Zibra Digital Media Group, der netop arbejder med tv til nettet.

- Umiddelbart er det en meget fin tilpasning til en brugeradfærd, der på kort tid har ændret sig markant. En stigende del af befolkningen ser tv på en anden måde i dag, så det er tilbud som dette, som fremtidens seere gerne vil have, siger han til DR Kultur.

Han er overbevist om, at de erfaringer, som DR nu gør sig ved at lægge hele ’Bankerot’ ud på nettet, er nogle ”meget værdifulde erfaringer” for mediehuset. Derudover er der gode fortilfælde fra udlandet:

- Uden at konkludere for meget allerede, så viser erfaringer, at man får en større seerskare. BBC har længe lagt hele programserier ud på deres iPlayer. Af og til har de også lagt noget ud, som kun findes på nettet, så tv på nettet bliver en selvstændig kanal. Det er ikke utænkeligt, at dr.dk bliver det samme, siger han.

TV 2 har prøvet modellen af

Herhjemme har TV 2 allerede prøvet modellen af på deres streaming-side Play. Det skete da TV 2 i efteråret lagde hele anden sæson af komedieserien ’Tomgang’ ud på TV 2 Play, så snart første afsnit havde haft premiere på den ungdommelige kanal TV 2 Zulu.

- Vi frygtede, at det ville betyde, at færre valgte at se ’Tomgang’ som flow-tv på Zulu, men faktisk fik ’Tomgang’ i gennemsnit 50 procent flere seere i anden sæson end første sæson, fortæller Sune Roland, der er kanalchef for Play, Fri, Zulu og Charlie.

Zulus ’Tomgang’ får TV2 til at juble

Første sæson af Mick Øgendahl og Rune Klans serie blev set på tv af godt 100.000, mens anden sæson – trods mulighed for streaming af hele baduljen – fik 150.000 seere. Derudover har seertallene for ’Tomgang’ på TV 2 Play skabt jubel hos DR’s konkurrent.

- På Play gik det fantastisk godt. Indtil videre ligger vi på 800.000 visninger af ’Tomgang’ på Play, så det er vi meget på toppen over. Vi håber, at vi kommer op og rammer en million, siger han.

En ikke uvæsentlig detalje - hvis man spørger Sune Roland - er, at man skal have et program, som folk gider se, og at en anden sæson også kan have sine fordele som streaming, da det dermed er et produkt, som mange seere allerede har stiftet bekendtskab med.

Samtlige afsnit af ’Bankerot’ lægges ud på dr.dk/tv den 22. december og vises på DR2 hver søndag klokken 21 fra den 4. januar 2015.

Serien er dermed flyttet fra DR1 om torsdagen til DR2 om søndagen, så fans af den anden dramaserie ’Arvingerne’ kan zappe fra den ene dramaserie til den anden på én aften.

Facebook
Twitter