DR og journalistformand afviser kritik fra medieadvokat

Journalister bør ikke frygte at måtte gå fra hus og hjem, når de arbejder med kritisk journalistik, mener DR.

Seks journalister fra DR er i to sager i henholdsvis 2011 og 2014 blevet dømt for injurier efter straffeloven. Sagerne har kostet DR 3,6 millioner til udgifter for bøder, erstatninger og sagsomkostninger. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

Medierne risikerer, at deres journalister ikke tør kaste sig over den undersøgende journalistik. Sådan kan det komme til at gå, hvis journalister skal betale skat af, at deres arbejdsgiver betaler deres sagsomkostninger i for eksempel injuriesager.

Det mener Mogens Blicher Bjerregaard, der er formand for Dansk Journalistforbund. Han kommer på banen efter, at advokat i medieret, Michael Christiani Havemann, har kritiseret, at DR har betalt omkostninger for en række ansatte i to injuriesager.

Advokaten har i samme ombæring bedt ombudsmanden svare på, om det er lovlig anvendelse af offentlige midler, når DR betaler sagsomkostninger for sine medarbejdere.

Ødelæggende for journalistikken

Mogens Blicher Bjerregaard ser med alvor på kritikken - for bliver det, som advokaten ønsker, så vil det blive ødelæggende for journalistikken:

- Hvis journalister pludselig skal risikere at betale ekstraordinær skat, fordi deres arbejdsplads hjælper dem i en sag, så vil der være sager, som journalister slet ikke ville give sig i kast med, siger Mogens Blicher Bjerregaard og fortsætter:

- Der vil være medier, der ikke har råd til at skulle betale så meget ekstra til deres medarbejder for at dække dem ind rent skattemæssigt, og i stedet sige: Hold fingrene væk fra den undersøgende journalistisk. Det ville være rigtig skidt for journalistikken og demokratiet.

Man bør derfor forvente af en arbejdsplads, at den hjælper sine medarbejdere, hvis de kommer ud i sådan en situation. Mogens Blicher Bjerregaard peger desuden på, at undersøgende journalistik i langt de fleste tilfælde laves uden efterfølgende sager.

Bør ikke arbejde med parcelhus på ryggen

Også DR's juridiske chef Peter Skov ser kritikken fra advokaten som principiel.

- Det er journalisterne, der har lavet produkterne, men det er jo medierne, der vælger at sende dem ud, og det skal man (arbejdspladsen, red.) tage et medansvar for, siger han til P1 Morgen.

Når en journalist uforvarende kommer til at lave en fejl, bør arbejdspladsen som det mindste sikre, at den ansatte ikke må "gå fra hus og hjem", mener Peter Skov.

- Det ville jo være konsekvensen, hvis det skal være, som advokaten her siger. Det ville jo være, at DR's medarbejdere - eller andre mediers journalister, der laver kritisk journalistik - skulle gå på arbejde med deres parcelhus på ryggen og have aftalt med konen eller manden, om det var noget, de kunne pantsætte, så de kunne føre en retssag, siger Peter Skov.