DR og TV2 tav bevidst i gidselsag

Danmarks Radio og TV2 holdt sig stort set fra at dække sagen om de netop frigivede danske gidsler, Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn. TV2 havde mange detaljer uden at offentliggøre dem, siger nyhedschefen.

TV2's nyhedschef Michael Dyrby og hans kollega fra DR valgte bevidst ikke at dække sagen om de to danske gidsler i Somalia. TV2 lavede ellers det journalistiske arbejde. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

Mens Ekstra Bladet dækkede den seneste gidseltagning i Somalia massivt, så skrev, sagde eller sendte Danmarks Radio og TV2 stort set ingenting.

Ifølge DR Nyheders direktør Ulrik Haagerup lå der store overvejelser til grund for beslutningen, og gidslernes sikkerhed endte med at veje tungest.

- Vi traf meget udsædvaneligt den beslutning, at vi lagde bånd på vores eget journalistiske instinkt, som jo handler om at fortælle befolkningen, hvad det er, vi ved om sager, der er vigtige, siger Ulrik Haagerup.

- Men vi har gjort det alene af hensyn til gidslernes sikkerhed.

Ifølge Ulrik Haagerup viser erfaringer fra tidligere sager fra særligt Canada og Storbritannien, at piraterne er "meget kyniske og meget dygtige" til at udnytte medierne til at presse prisen op. Fordi mediedækning fører til folkekrav om at få gidslerne fri, hvilket gidseltagerne er helt klar over.

TV2 havde lavet arbejdet

TV2 havde ligeledes tunge overvejelser i forhold til dækningen - og faktisk havde kanalen masser af stof, der kunne have været sendt, siger nyhedschef Michael Dyrby.

- Vi har talt med gidslerne, og vi har lavet det journalistiske arbejde. Vi har bare valgt ikke at offentliggøre det, siger Michael Dyrby.

- Det har vi gjort af hensyn til gidslerne. Så det er ikke så meget en journalistisk afvejning, som det er en humanitær afvejning.

For Michael Dyrby brugte en personlige oplevelse til at guide sig i sagen. Tilbage i 2008 blev TV2-journalisten Nagieb Khaja taget som gidsel i en uge i Afghanistan.

- Og dengang var det mit klare indtryk, at vi forlængede opholdet, jo mere vi omtalte det, siger Michael Dyrby.

Vil ikke pege fingre af Ekstra Bladet

Michael Dyrby siger, TV2 valgte den moralsk korrekte beslutningen. Ekstra Bladet dækkede derimod massivt og har siden fået kritik for den beslutning af blandet andet Søren Espersen fra Dansk Folkeparti.

Men Michael Dyrby vil ikke kalde avisens dækning for amoralsk.

- Det synes jeg faktisk ikke. I den her sag er der ingen, der har den skråsikre sandhed. Jeg har bare valgt at lade tvivlen komme gidslerne til gode, siger Michael Dyrby.

Ekstra Bladet begyndte først den massive dækning af gidseltagningen her til sommer, da de to danskere og deres filippinske kolleger havde siddet fanget i 536 dage.

Det gjorde avisen, fordi rederiet ikke gjorde nok, siger chefredaktør Poul Madsen fra Ekstra Bladet til Deadline tirsdag aften.

Og heller ikke Danmarks Radios chef for nyhederne vil fordømme det valg.

- Det vil jeg ikke gøre mig til dommer over. Hvert medie må træffe deres eget valg, og jeg siger ikke, vores dækning nødvendigvis har været den rigtige, siger Ulrik Haagrup.

Dr.dk/kultur har uden held forsøgt at få fat i BT-chefredaktør Olav Skaaning for at høre om BT's redaktionelle valg i forhold til gidselsagen.

Facebook
Twitter