DR om nytårstale-gætterier: Det var en fejl

Journalistisk chef på TV Avisen kalder "gætterier" om nytårstale en fejl. DR skal melde klart ud, lyder det.

Journalistisk chef på TV Avisen kalder "gætterier" om nytårstale en fejl. DR skal melde klart ud, lyder det.

DR's journalister skal ikke stå på direkte tv og foregive at gætte indholdet af statsministerens nytårstale, når de allerede kender talen ordret.

Det fastslår journalistisk chef på TV Avisen Johan Engbo.

- Det duer selvfølgelig ikke, at vi på den her måde kommer til at foregive noget, som ikke er rigtigt, siger Johan Engbo til Ritzau.

Redaktør: En relevant kritik

Jp.dk har torsdag kunnet fortælle, at de to journalister Ask Rostrup og Klaus Bundgård Povlsen "gættede" på nytårstalens indhold i DR's optakt 1. januar, inden Thorning tonede frem på skærmen - selv om de havde haft talen i flere timer.

- Det er en helt relevant kritik. Og vi har haft en drøftelse internt efterfølgende, siger Johan Engbo.

Statsministeriet sendte Thornings tale til store dele af dansk presse allerede om formiddagen 1. januar, men med klausul om, at indholdet ikke måtte omtales før om aftenen, når statsministeren havde været på skærmen.

Derfor endte DR-journalisterne med at "gætte" sig frem til indholdet.

- Men det er selvfølgelig en fejl at komme til at gætte på, hvad der står i talen, når vi har læst den, siger Johan Engbo.

Ingen grund til at droppe talen

Han fastholder, at der er god grund til at optakte en så traditionsrig tale som statsministerens nytårstale, men at der er flere måder at gøre det på.

- En mulighed kan være, at vi fortæller helt åbent, at vi har læst den og ikke kan fortælle noget om indholdet. Eller også kan vi vælge at spørge nogen, som ikke har læst den, siger han uden at ville lægge sin fast på, hvordan DR vil gøre i fremtiden.

"Vi forventer ingen overraskelser"

DR1 sendte i timen op til nytårstalen en optakt, hvor seerne blandt andet kunne høre Ask Rostrup sige:

- Jeg vil tro, at vi kommer til at høre meget om den økonomiske krise.

Kollegaen Klaus Bundgård Povlsen sagde senere:

- Det (nytårstalen, red.) er jo også en chance for at markere sig konkret med noget voldsomt og overraskende. Men det forventer vi ikke rigtigt.

Men journalisterne havde altså allerede læst talen.

/ritzau/

Facebook
Twitter