DR udnævner etikchef

I kølvandet på en række kontroversielle etiske sager i DR, kommer der nu ekstra fokus på de etiske retningslinjer i mediehuset. Inger Bach bliver DR's første etikchef.

Inger Bach har siden 2010 været direktør i DR Danmark. På mandag tiltræder hun som chef for DR Etik. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)

For første gang nogensinde udnævner man nu en etikchef i Danmarks Radio.

Det bliver Inger Bach, der allerede er kendt i huset i en stilling som direktør i DR Danmark. Hun har ligeledes fungeret som formand for DR's Programetiske udvalg siden 2008.

Hun tiltræder på mandag, 8. april og får direkte reference til generaldirektør Maria Rørby Rønn.

Iscenesat demonstration blev til nyhed

Udnævnelsen af Inger Bach som etikchef kommer i kølvandet på en række meget omdiskuterede hændelser i DR i 2013.

Blandt andet episoden omkring årsskiftet, hvor både nyhedsvært og indbudte politiske gæster gættede på indholdet af statsministerens nytårstale, selv om de allerede havde læst den inden udsendelsen.

Da TV-Avisen senere på året bragte billeder af en iscenesat demonstration, som var det virkelighed, skabte det også voldsom debat, og senest har ungdomsprogrammet 'Absurdistan' vagt opsigt ved at narre andre medier med falske pressemeddelelser og ved at arrangere et falsk pressemøde.

Spørger man den nye etikchef, Inger Bach, er det dog ikke på grund af det stormfulde 2013 i DR, at hun nu tiltræder som etikchef:

- Nej, det er det ikke. Det er overvejelser der har været i gang længe, siger hun til dr.dk/kultur.

Hvordan undgår DR sådanne kontroversielle sager som dem, man har set i 2013?

- Jeg vil ikke kommentere de konkrete sager, da de er sket inden min tiltrædelse. Men jeg er sikker på, at der i hele huset er en stor opmærksomhed på det her, så vi sammen kan lægge en sikker kurs.

Generaldirektør: Vigtigt med etiske retningslinjer

DR.dk/kultur vil gerne spørge DR's generaldirektør Maria Rørby Rønn, om udnævnelsen har noget at gøre med de tre omdiskuterede etiske sager, og om hvordan sådanne fremover undgås, men det har inden deadline ikke være muligt at få en kommentar fra generaldirektøren.

I en pressemeddelelse skriver generaldirektøren, at oprettelsen af den nye stilling og valget af Inger Bach er udtryk for et ønske om at styrke fokus på de etiske retningslinjer:

- I en moderne medieinstitution skal journalister, programmedarbejdere, redaktører og samarbejdspartnere hver eneste dag afveje svære etiske dilemmaer. Derfor er det vigtigt, at vores etiske retningslinjer står som et tydeligt pejlemærke for alle, siger hun.

Genereldirektøren er glad for valget af Inger Bach som den nye etikchef, skriver hun yderligere i pressemeddelelsen:

- Inger har i fem år været en stærk og markant formand for det programetiske udvalg ved siden af sit krævende job som direktør for DR Danmark. Nu skal hun koncentrere sig om programetikken. Jeg er overbevist om, at hun vil sikre et stærkt fokus på den og videreudvikle vores etiske retningslinjer, så de modsvarer DRs aktuelle udfordringer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk