DR udsat for seerstorm efter Martin Krasnik-interview om Gaza

DR-programmet Deadline har modtaget tæt på 1.000 henvendelser om sin dækning af Gaza-konflikten, og ikke mindst Krasnik-interview har skabt røre.

Se Martin Krasniks interview med Mads Gilbert i videoen i toppen af artiklen.

Tæt på 1.000 henvendelser er strømmet ind i DR-programmet Deadlines mailboks om dækningen af Gaza-konflikten, oplyser Deadlines redaktør Heidi Robdrup.

Især Martin Krasniks interview fra i lørdags med den norske læge Mads Gilbert, der har arbejdet på Al-Shifa hospitalet i Gaza City, har vakt røre.

Her gik Krasnik hårdt til Gilbert, der ellers er blevet fejret som en folkehelt i Norge, og mange seere beskylder Krasnik, der har jødisk baggrund, for at være partisk.

- Hvis Krasnik er bekymret for, at de helt skarpe pro-israelske synspunkter bedst kan formidles af ham selv, så kan en anden journalist være studievært og Krasnik kan deltage som gæst i studiet på lige fod med andre debattører, står der blandt andet i en standardtekst, som knap 100 mennesker har sendt til DR.

Krasnik: Sådan interviewer jeg altid

Selv har Martin Krasnik forklaret interviewet med, at han altid er kritisk overfor de personer, han interviewer, og altid påtager sig modpartens synspunkter.

Desuden afviser han blankt, at interviewet skulle være farvet af hans jødiske baggrund, og at det overhovedet giver mening at tænke i den slags motiver.

- Det er en påstand, man skal tænke virkelig grundigt over. Det er en motivforskning, som jeg synes, er meget ubehagelig, siger han.

Nyhedsdirektør: Krasnik lever op til sit ansvar

DR's nyhedsdirektør Ulrik Haagerup ser heller ikke nogen problemer i den måde, som DR generelt og Krasnik i særdeleshed har dækket Gaza-konflikten.

- Det er desværre en meget lang konflikt, og i al den tid, jeg har haft med redaktionel ledelse at gøre, både på dagblade og på DR, har det nok været den konflikt, som afføder flest reaktioner fra brugerne.

- Ingen andre konflikter medfører rutinemæssigt så mange reaktioner, hver gang, vi dækker den seneste tragiske udvikling. Hver gang er der nogle, der beskylder os for at være farvede i vores dækning. Men det er cirka halvdelen, der mener, at vi favoriserer Israel, og den anden halvdel, der mener, at vi i vores dækning ser konflikten for meget fra palæstinensernes side. Tilsyneladende er det en konflikt, hvor det som seer og læser er meget svært ikke at tage udgangspunkt i, hvad man mener på forhånd.

Har DR en særlig forpligtelse i forhold til objektivitet i den her konflikt?

- Det har vi i alle konflikter. Vi har pligt til ikke at tage stilling, og det gør vi heller ikke. Det er derfor, at vi insisterer på at dække på alle vores platforme. Det er derfor, at vi har vores egne korrespondenter på stedet. For at se med egne øjne, hvad det er, der foregår. Selvfølgelig har vi en forpligtelse til at se verden med begge øjne, og det gør vi også. Og derfor interviewer vi kritisk begge parter i konflikten i blandt andet Deadline.

Synes du, Martin Krasnik lever op til den særlige forpligtelse?

- Ja, det synes jeg helt bestemt, at han gør.

Har du gjort dig nogle overvejelser i forhold til at lade en person med Krasniks jødiske baggrund dække denne konflikt?

- Fordi man har en bestemt etnisk eller religiøs baggrund diskvalificerer det jo ikke. Martin Krasnik er journalist og en meget skarp interviewer overfor alle, han inviterer i studiet.

Mange seere kritiserer Krasnik for at afbryde meget og fremstå pro-israelsk. Kan det forklares som et journalistisk greb, som Krasnik selv hævder?

- Nogle gange, når folk taler udenom, så stiller vi spørgsmålet igen, og nogle gange afbryder vi også. Det kan være ubehageligt, men det betyder jo ikke, at fordi man stiller et kritisk spørgsmål, så er man enig med interviewofferets modstandere. Der er nogle, der vil beskylde en for det, men det vil altid ske.

- Ligesom det er relevant at stille kritiske spørgsmål til en israelsk regeringsrepræsentant, som Krasnik også gjorde, så er det relevant at interviewe en læge, som udtaler sig politisk om den konflikt og spørge ham kritisk til, hvad han bygger sine holdninger på.

Hvordan mener du helt overordnet, at Krasnik fremstår i det her interview? Kan du genkende, at han fremstår meget pro-israelsk ud?

- Jeg mener, der er tale om et interview med en journalist, der på offentlighedens vegne er vedholdende og stiller kritiske spørgsmål. Ganske som samme interviewer stillede relevante og kritiske spørgsmål til en repræsentant for den israelske regering.

Se Martin Krasniks interview med Mads Gilbert i videoen i toppen af artiklen.