Efter 30 år: Tekst-tv hersker stadig

Torsdag fylder tekst-tv 30 år, og på trods af forældet teknik og grafik er det et af de mest brugte nyhedsmedier. Mere end 1 million danskere bruger det hver dag.

Selvom der konstant tikker nyheder ind på danskernes computere, tablets og smartphones, så bliver DRs tekst-tv, der torsdag fylder 30 år, brugt af 1,1 million danskere hver dag.

Ved fødslen i 1983 beskrev en avis nyhedstjenesten som "kortfattede sætninger i telegramstil med blokbogstaver".

Det skulle give døve og hørehæmmede mulighed for at få nyheder via deres fjernsyn, men blev lynhurtigt populært i resten af befolkningen.

Allerede tre år efter indførelsen tastede 300.000 danskere sig dagligt frem til nyhederne med fjernbetjeningen i hånden.

Kan man læse tv?

Produktionssekretær Dorte Feldtskov har været med fra Danmarks Radio indførte det BBC-udviklede tekst-tv den 16. maj 1983. Siden har hun ikke forladt det.

Først var hun med på sidelinjen som sekretær i DR for Henning Schmaltz-Jørgensen. Han var redaktionschef på tv-avisen og havde til opgave at indføre tekst-tv i Danmark.

1983 - Tekst-tv har premiere. Avisudklippet har Dorte Feldtskov gemt i sin røde mappe sammen med 30 års minder om tekst-tv.

- Første gang jeg hørte om tekst-tv var i TV-avisen, hvor de fortalte om det her nye medie. Jeg kan huske, at jeg tænkte: "Av, det kunne jeg godt tænke mig at lave." Jeg bad om en speciel samtale med Schmaltz-Jørgensen, for jeg ville gerne have forklaret, hvad det var - det var svært at forstå, at man kunne læse en skrift ved at vælge et sidenummer på fjernsynet.

Succesen er det hurtige overblik

Selvom smartphones, tablets og computere virker som hvermandseje i dag, så er tekst-tv stadig populært. Blandt andet fordi det er en bekvem og fleksibel måde at skaffe sig et overblik. Det fortæller Kim Christian Schrøder, forsker i kommunikation ved Roskilde Universitet.

- Tekst-tv er det hurtige overblik over, hvad der er sket i dag. Hvis man har to minutter efter arbejde, kan man lige tjekke sportsresultater eller nyhederne. Flere i vores undersøgelser siger, at det er det vigtigste overbliksmedie overhovedet. Det er interessant, for så godt et medie er det jo heller ikke. Derudover er tekst-tv bekvemt tidsfordriv, hvis man ser fjernsyn - når der kommer noget kedeligt i tv, så kan man lige tjekke superligaen, eller hvordan Brøndby klarede sig, mens man har tv-lydsporet i baggrunden.

1983 - Tekst-tv har premiere. Avisudklippet har Dorte Feldtskov gemt i sin røde mappe sammen med 30 års minder om tekst-tv. (Foto: © Rikke Caroline Carlsen)

Handlede våben på tekst-tv

Mediet har ikke altid været brugt til så uskyldige ting som sportsresultater og nyheder. På et tidspunkt kunne brugerne chatte via tekst-tv, men beskederne indeholdt andet end muntre hilsner mellem venner, fortæller produktionssekretær Dorte Feldtskov:

- Vi havde selvfølgelig en forbudtords-liste, så bestemte ord ikke kunne komme på. Så var der pludselig nogen, der chattede på fremmede sprog, og det tænkte vi ikke over. Men så var der én, der ringede og sagde: "Sig mig engang, er I egentlig klar over, hvad det er, de chatter om?" Det var vi jo ikke. "De er ved at sælge våben på tekst-tv!" Det første vi gjorde, var at få en til at oversætte det, og så lagde vi et filter på, så man ikke kunne chatte på andre sprog end dansk.

  • Tekst-tv side100 i 1983
  • Tekst-tv side100 1993
  • Tekst-tv side 100 1996
  • Tekst-tv side 100 2002
1 / 4

30 år efter brænder Dorte stadig for mediet, som hun også i dag opdaterer og laver designet til.

- Jeg har jo været med gennem alle årene, så selvfølgelig brænder jeg da for det. Det har været en del af mig gennem al den tid i Danmarks Radio.

Også en fremtid for tekst-tv

Blandt danskerne er kærligheden kun kølnet en smule over årene.

Den ugentlige brug af mediet er faldet fra 64 procent af danskerne i 2012 til 56 procent i år. Ifølge DRs medieforskning er faldet sket på grund af udbredelsen af tablets og smartphones. Men tekst-tv kan sagtens eksistere sammen med nye teknologier, mener forsker Kim Christian Schrøder:

- Hvis det stadig leveres, vil det have en berettigelse, netop fordi man har brug for tidsfordriv mens man ser tv. Tekst-tv kan sagtens finde en plads sammen med de nye teknologier, der vinder frem, understreger han.

1983 - Tekst-tv har premiere. Avisudklippet har Dorte Feldtskov gemt i sin røde mappe sammen med 30 års minder om tekst-tv. (Foto: © Rikke Caroline Carlsen)

Chefen for tekst-tv, Michael Arreboe, har ikke planer om at lukke mediet ned:

- Så længe tekst-tv er så populært, giver det ikke mening at lukke ned, siger Michael Arreboe.