Efter otte år: De Sorte Spejdere vender tilbage med ny podcast

Hvis lytterne kan lide det, laver Anders Breinholt og Anders Lund Madsen flere programmer næste år.

Anders Lund Madsen og Anders Breinholt har dårligt set hinanden, siden de lavede radio sammen fra 2005 til 2008. Dengang sås de heller ikke meget uden for studiet, hvilket var en stor fordel for programmet, siger de. Her er de to dog samlet igen, mens de laver deres nye podcast, der udkommer seks gange i løbet af efteråret. (© Anders Breinholt)

Det er snart otte år siden, at De Sorte Spejdere sendte deres sidste udsendelse efter fire gloriøse år på P3.

Lige siden har fans af Anders Breinholt og Anders Lund Madsen måttet ty til gamle podcasts af de hedengangne udsendelser, hvis de savnede tillidsbingo, clairvoyance eller samtaler baseret på sidespor.

Men nu er der ny radio på vej.

I dag udkommer podcasten med arbejdstitlen ’Anders&Anders’ for første gang, og tilblivelsen er cirka ligeså struktureret, som da de to lavede radio sammen på P3, hvor der ifølge Anders Lund Madsen ikke var nogen chefer, der sad og bestemte, hvad de skulle.

- Altså det var det mest fantastiske, jeg nogensinde har prøvet, siger han over telefonen.

Hvis folk kan lide det, bliver de ved

Det nye program vil ikke blive sendt i radioen, men udkomme direkte på streamingtjenester.

Programmet minder om De Sorte Spejdere ved, at det igen er Anders Lund Madsen og Anders Breinholt, der sidder og snakker om emner, de ikke har forberedt, hvilket der så kommer uforudsigelige og ofte sjove samtaler ud af.

- Det helt store springende spørgsmål er, om folk stadig synes, at den slags er værd at høre på, siger Anders Lund Madsen.

- Der er gået otte år, og der er satme sket meget, siger han.

Derfor udkommer den nye podcast foreløbigt seks gange i løbet af efteråret, og hvis lytterne gerne vil hente podcasten, kan det være, at de laver nye afsnit i det nye år.

Anders Breinholt opsummerer på en anden telefonforbindelse:

- Det er seks programmer, der handler om, om Anders og jeg stadigvæk har den, og om der overhovedet er nogen, der gider at lytte til det, vi laver, siger han.

Meget forsømt at indhente

Første episode optog de i onsdags hos Pineapple Entertainment; et produktionsselskab, hvor Anders Breinholt blandt andet er kreativ direktør og partner samt vært på ’Natholdet’.

Da havde de stort set ikke set hinanden siden december 2008 med undtagelse af et par besøg i ’Natholdet’, så der var en del at samle op på.

- Der er gået otte år, siden vi egentlig har talt sammen for alvor. Så det kom til at handle enormt meget om, hvordan Anders blev gift, fortæller Anders Lund Madsen i telefonen.

- Og det er meget mærkeligt, når Anders fortæller, hvordan han blev gift. Det handlede også noget om det imperium (Pineapple Entertainment, red.), han har fået bygget, og om at jeg ikke har noget imperium, siger Anders Lund Madsen, der er "imellem jobs", hvilket han også taler om i udsendelsen.

De snakkede i tre timer, og det har ”stakkels Henning”, der også var tekniker på ’De Sorte Spejdere’, fået til opgave at klippe ned til et program, der varer lidt over en time.

Anders Lund Madsen fortæller, at ’De Sorte Spejdere’ fungerede, fordi de to værter ikke rigtigt talte sammen, når de ikke var i radioen.

- Det gjorde, at når vi så var i radioen, var det enormt sjovt at tale sammen, fordi Anders er fantastisk spændende at tale med. Og man kan få ham til at hidse sig op over alle mulige ting. Og han er sindssygt godt informeret, siger han.

- Det her er så en afsøgning af, om det stadig er sjovt. Det kunne jo være, at han var gået hen og blevet businessmand, og det kunne være, at jeg var gået hen og blevet gammel.

Hvad er dit første indtryk efter indspilningen?

- Jeg er blevet gammel at høre på, og han er blevet businessmand, men det er stadig enormt sjovt at snakke sammen, og det er jeg ret forbløffet over.

God kemi og godt selskab

Anders Breinholt mener, at makkerskabet fungerer på grund af noget så udefinerbart som kemi.

- Det, der skete tidligere, og det, der forhåbentlig kommer til at ske igen, er et eller andet magisk mellem Anders og jeg. Det er simpelthen kemi, og som lytter gør den kemi, at vi er gode at være i selskab med, siger han.

Siden de forlod DR, har de ikke måttet optræde under navnet 'De Sorte Spejdere' i andre sammenhænge, og ellers har titlen 'Grævlinge, vi bider til det knaser' været på tale, hvilket i program 2 giver anledning til et opkald til juraafdelingen i DR, fortæller Anders Lund Madsen.

- I næste program ringer vi til DR Jura for at høre, hvad vi må og ikke må hedde. Og om vi må sige 'for at gøre en lang historie kort', som var noget, vi sagde rigtig meget dengang. Det kan godt være, at det er en vending, som DR Jura mener, at de har ophavsret til. Så der er noget at glæde sig til, siger Anders Lund Madsen.

De Sorte Spejdere

  • Radioprogram på P3 fra 2005 til 2008.

  • Værter: Anders Lund Madsen og Anders Breinholt.

  • I begyndelsen sendte de søndag aften i ”selvmordstimen” – dvs. klokken 23-24. Programmet steg i popularitet og rykkede først til søndag morgen, så formiddag, og fra januar 2007 til sidste udsendelse i december 2008 sendte de mandag til fredag klokken 14-16.

  • Blandt de faste elementer i programmet var tillidsbingo, tips fra Hjemmet, blinklysquiz og John ser alt.

  • De fleste fredage havde de besøg af den nu afdøde dj Kjeld Tolstrup, der spillede ungabunga-musik for lytterne og talte med værterne. Kasper fra Thy var også en nær ven af programmet, som værterne ofte ringede og spurgte, hvordan det gik.

  • Programmet var ikke bundet af P3’s faste playlister og skabte stor popularitet for ukendte kunstnere som franske Soko og sydafrikanske Yoav, der begge siden gav koncert i programmet.

  • I storhedstiden, dvs. sidste sendeår, blev programmet i snit downloaded 200.000 gange om måneden. Fem år senere lå podcasten stadig i top 10 over DR’s mest populære podcasts.

  • Har vundet flere priser. Blandt andet to Zulu Awards, to gange Ekstra bladets Gyldne Mikrofon og Podcasternes Ærespris.

Følg Anders Lund Madsen og Anders Breinholt på de sociale medier eller på facebooksiden Anders&Anders for nyt om podcasten. Første afsnit er ude nu.

Facebook
Twitter