Eksperter: Derfor er Jon Stewart mere troværdig end amerikanske politikere

Jon Stewart stopper senere i år som vært på nyhedsshowet ’The Daily Show’, og værtens evne til at formidle politiske nyheder på en satirisk facon vil blive savnet, mener eksperter.

Jon Stewart stopper som vært på 'The Daily Show' efter næsten 17 i spidsen for det satiriske nyhedsprogram. (Foto: JIM BOURG)

I næsten 17 år har Jon Stewart fire gange om ugen stået i spidsen som vært på ’The Daily Show’, men den populære komiker har nu meldt sin afgang fra det satiriske nyhedsshow.

’The Daily Show’ er ikke en klassisk nyhedsudsendelse, men alligevel viser undersøgelser, at mange amerikanere har større tiltro til Jon Stewarts satiriske show end til de mere konservative nyhedsudsendelser. Det skyldes i høj grad manden bag, mener eksperter.

Fake news-fænomenet

Jon Stewart har i høj grad været med til at præge fake news-fænomenet, hvor aktuelle nyheder bliver formidlet satirisk og ironisk. Noget som Politikens tv-redaktør Henrik Palle længe har beundret.

- Han har jo været et fast element i mit tv-forbrug og en kilde til inspiration og latter og været en sylespids satiriker, hvad angår formidlingen af amerikansk politik i amerikanske nyhedsprogrammer, siger Henrik Palle til P1 Morgen.

Jon Stewart har vundet en Emmy for 'The Daily Show', og ifølge Mette Møller, der forsker i politisk humor ved Københavns Universitet, er fake news-stilen med Jon Stewart i spidsen gået rent ind hos amerikanerne.

- Han har haft en betydning, og han har præsenteret ting på en måde, som er lettere forståelig. Humor kan forenkle og forstørre emner og gøre dem mere spiselige. Så med Jon Stewart føler folk sig nok talt til i øjenhøjde om svære emner som økonomi og finanskrise. Han har stået for en bevidstliggørelse af, hvordan politik foregår, siger Mette Møller til DR Kultur.

Høj troværdighed

Jon Stewart har i ’The Daily Show’ først og fremmest langet ud efter den amerikanske højrefløj, men han har heller ikke været bleg for at stille sig kritisk over for præsident Obamas løfter. Ifølge Henrik Palle er det netop en af komikerens styrker, at satiren har været rettet mod alle.

- Det er det, Stewart altid er efter – falskheden i det politiske liv, når folk siger et og gør noget andet eller siger noget åndssvagt for at dække over handlingslammelse eller alle mulige andre ting, forklarer Henrik Palle.

Det har ifølge Mette Møller været med til at give Jon Stewart et troværdigt image, og det har fået mange amerikanere til at have en større tillid til den satiriske komiker end til politikerne.

- Det er egentlig ret skræmmende, når vi tænker over det. Vi har ikke længere tillid til politikere – vi ved, hvor meget spin, der er – så vi føler, når vi ser Jon Stewart, at han bedre kan sige, hvad han mener i forhold til politikere. Stewart siger i det mindste noget, vi tror på, og som er hans holdning. Det gør politikere ikke, fortæller Mette Møller.

Satire frem for klassiske nyheder

Det er ikke kun i forhold til politikere, at Jon Stewart scorer højere på troværdighedsskalaen. En undersøgelse viser, at 44 procent af de adspurgte amerikanere ser Jon Stewarts satireshow som den bedste kilde til troværdige nyheder.

Mette Møller forklarer til DR Kultur, at de unge er holdt op med at se egentlige nyhedsudsendelser og i stedet ser politisk satire som ’The Daily Show’ med Jon Stewart.

- Flere nyhedskanaler som Fox News er ekstremt farvet af deres partifarve, så det er meget en protest – de unge vil ikke blive holdt for nar af de her udsendelser. De føler, at det, Jon Stewart fortæller, nok mere er sandheden end indholdet i de reelle nyhedsprogrammer.

En stor profil takker af

Henrik Palle er ærgerlig over Jon Stewart afgang, men Politikens tv-redaktør er overbevist om, at vi kommer til at se mere til den populære komiker, når han forlader ’The Daily Show’ senere på året.

- Jeg tror ikke, han har tænkt sig at trække sig tilbage for at dyrke ørreder eller hellige sig et haiku-forfatterskab. Mon ikke der er et eller andet, som han vil, der også har at gøre med satire og comedy. Det tror jeg, siger Henrik Palle.

Facebook
Twitter