Farvel til P4: Giro 413 rykker over på DAB-kanal

For at styrke den digitale kanal P5, fjerner DR ’Giro 413’ og 'Danmarksmester' fra P4. Margaret Lindhardt vender i samme ombæring hjem til sit gamle program.

Margaret Lindhardt glæder sig til at vende tilbage til 'Giro 413' - denne gnag kun på P5 - efter en pause på tre år. Også 'Danmarksmester' flytter fra P4 til P5. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)

'Giro 413 og 'Danmarksmester' er snart ikke længere fast inventar på landets mest lyttede radiokanal, P4.

I november flyttes de to programmer i stedet til P5 - kanalen for det modne publikum. Det sker alt sammen for at styrke P5, der kun findes digitalt og på DAB.

- Ved at lægge det på P5, får vi muligheden for at lave et mere rendyrket program, som passer ind til P5. Tanken er, at vi skal give lytterne de bedste programmer, samtidig kan lytterne glæde sig til nye, underholdende programmer på P4, siger DR's radiochef, Tor Arnbjørn.

Han tilføjer, at P4 har til formål at favne alle danskere, mens P5 mere er en kanal til den modne lytter.

En garvet vært vender hjem

I forbindelse med ændringerne vender Margaret Lindhardt hjem til 'Giro 413', som hun var vært på fra 1995 til og med 2011. Og det glæder hun sig til, siger hun.

- Jeg har jo haft programmet i mange år og har en stor kærlighed til det. Jeg kan godt lide kontakten med lytterne, og at vi er med til at få samlet penge ind til børn og unge, der har det svært, siger Margaret Lindhardt.

Konceptet bliver, som vi kender det fra P4, fortæller den hjemvendte vært om programmet, hvor lytterne sender hilsner, ønsker sange og samler penge ind i tante Dorthes bh og fætter Peters bøllehat.

Og så er det ellers værtens opgave at sammensætte det, så det bliver interessant at høre på, forklarer Margaret Lindhardt:

- Det handler jo om at få folk til at indsende penge til det gode formål, så det er min opgave at give folk lyst til det. Det er rigtig vigtigt for mig, at det ikke bliver et museum. Programmet er en tradition, men det skal følge med tiden. Det bliver min opgave at sørge for, at det ikke føles gammeldags, siger Margaret Lindhardt.

Slut med to fødder i hver lejr

I 2011 blev Margaret Lindhardt mod sin vilje flyttet fra netop 'Giro 413' og blev i stedet vært på P5. Dengang udtalte DR's radiochef Tor Arnbjørn, at det blandt andet skyldtes, at DR ville modernisere 'Giro 413'.

Skal det her ses som en erkendelse af, at moderniseringen af 'Giro 413' ikke er lykkedes?

- Nej. 'Giro 413' bliver i øjeblikket samsendt på både P4 og P5. Men vi erkender, at programmerne ikke kan favne flere kanaler, fordi de vil stå med to fødder i hver lejr. Vores programmer skal ligge på én kanal, så vi kan lave det skarpeste til den kanal, det ligger på, og så vi kan gøre endnu flere lyttere glade, siger Tor Arnbjørn.

DR har tidligere fået kritik for at flytte programmer med dansktop til DAB-kanaler. Nu flytter I 'Giro 413' til en DAB-kanal også, som tit bliver nævnt som de hemmelige kanaler. Gør det her det ikke sværere for danskerne at finde dansktoppen?

- Nu er 'Giro 413' jo et ønskeprogram og ikke et dansktopprogram, men cirka en fjerdedel af al vores lytning foregår nu på digitale platforme, og over 90 procent af befolkningen har computere, mobiltelefoner og DAB-radio, hvor man kan modtage DAB-kanaler, så heldigvis har mange mennesker adgang til programmerne, siger Tor Arnbjørn.

Han peger på, at omkring en kvart million lytter med på P5 hver uge.

"DR modarbejder public service-forpligtelse"

Carsten Michael Laursen, der er ekspert i dansktop og forfatter til bogen 'Top-pop', ærgrer sig dog alligevel over DR's beslutning.

- P4 har jo en public service-forpligtelse og skal nå ud til en vis bredde. Ved at fjerne 'Giro 413' modarbejder man de public service-tanker. I virkeligheden ser DR bort fra public service-begrebet og laver den radiokanal, man gerne vil have under henvisning til, at musikken, de fjerner, bliver spillet på P5. Men det er med lånte fjer, for det er jo ikke alle lyttere, der har adgang til P5, siger Carsten Michael Laursen.

Han henviser blandt andet til, at man ikke kan høre DAB-radio i bilen.

'Giro 413' har været fast inventar i DR's radiounivers siden 1950. Den nuværende 'Giro 413'-vært Anders Bisgaard fortsætter på P4, hvor han blandt andet skal være vært på flere af P4's landsdækkende programmer.