Folkene bag 'Making a Murderer': Morddømts skyld er ikke bevist

De to kvinder bag Netflix' nye hitserie er foruroligede over kritikken mod serien, fortæller de DR Kultur.

True crime-serien 'Making a Murderer' har skabt stor debat i USA. For er filmens hovedperson uskyldig dømt? Eller er skaberne bag serien partiske i deres fremlægning af beviser?

Da Laura Ricciardi og Moira Demos for 10 år siden gik i gang med at lave en dokumentarfilm, havde de ingen anelse om, hvad deres optagelser ville ende med.

Og hvis de havde fået det at vide, ville de alligevel ikke have troet på det. På at medier verden over ville skrive om de 10 afsnit, som dokumentaren ville ende med at blive til. Eller at 400.000 seere ville skrive under for at få præsident Obama til at frigive filmens hovedperson.

Fakta om 'Making a Murderer'

’Making a Murderer’ havde premiere 18. december på Netflix.

Bag true crime-serien står filmskaberne Laura Ricciardi og Moira Demos. De er begge uddannede fra Columbia Universitets filmlinje. Samtidig er Laura Ricciardi også uddannet jurist.

Både HBO og PBS (den amerikanske public service-tv-kanal) afslog at købe ’Making a Murderer-projektet.

Siden premieren har flere end 400.000 skrevet under på, at præsident Obama bør benåde Steven Avery.

Ikke desto mindre er det, hvad der er sket, siden true crime-serien 'Making a Murderer' fik premiere 18. december på Netflix.

”Vi ville forstå, hvordan det kunne ske”

'Making a Murderer' fortæller i 10 afsnit historien om Steven Avery, der sad uskyldig dømt for voldtægt og mordforsøg i 18 år, og som efter to år i frihed igen i 2005 blev arresteret og dømt for mordet på en kvindelig fotograf.

I serien følger filmskaberne retssagen mod Steven Avery og undersøger, hvorvidt han har fået en fair rettergang.

- Da vi begyndte at filme, var Steven ikke engang anklaget for mord igen. Vi ville gerne undersøge historien omkring det første mord, som han blev uskyldig dømt for og forstå, hvordan det kunne ske, siger Laura Ricciardi til DR Kultur.

https://www.youtube.com/watch?v=34M2zdLc-2U

Kritik for at udelade beviser

Laura Ricciardi og Moira Demos flyttede i 2005 til byen Manitowoc i Wisconsin, hvor Steven Avery boede for at komme tæt på folkene omkring retssagen og Steven Avery.

Der blev de boede i halvandet år, mens de optog flere hundrede timers interviews. Med tiden fik Steven Averys familie tillid til Laura Ricciardi og Moira Demos, mens andre nægtede at medvirke i interviews - blandt andre sagens anklager, Ken Kratz.

Laura Ricciardi og Moira Demos under arbejdet med optagelserne af 'Making a Murderer'. (Foto: Fra optagelser af 'Making a Murderer')

Ken Kratz har ikke fået et mildere syn på de to filmskabere, siden 'Making a Murderer' fik premiere. Han mener derimod, at serien er ”ensidig”, og at Laura Ricciardi og Moira Demos har udeladt vigtige beviser, der taler for Steven Averys skyld.

Vi er ikke overraskede over, at Kratz kritiserer serien, men det er foruroligende, at så mange landsdækkende medier lader ham komme med de påstande uden at undersøge, om de er sande.

moira demos, skaber af 'making a murderer'

Kritikken er de to filmskabere dog ikke enige i.

- Vi er ikke overraskede over, at Kratz kritiserer serien, men det er foruroligende, at så mange landsdækkende medier lader ham komme med de påstande uden at undersøge, om de er sande. For vi udelod ikke vigtige beviser fra serien, siger Moira Demos.

Ifølge Laura Ricciardi og Moira Demos blev mange af beviserne, som Ken Kratz henviser til, ikke tilladt at bruge i retten og blev ikke en del af retssagen. De af beviserne, som blev en del af retssagen, fik ikke en fremtrædende rolle i sagen, og instruktørerne vurderede derfor, at det ikke var fældende eller vigtige beviser.

Ingen holdning til om drabsdømt er skyldig

Laura Ricciardi og Moira Demos har fra starten været klar over de etiske problemer, som der kan opstå, når man arbejder med en genre som true crime-journalistik – blandt andet, at man som tilrettelægger kommer så tæt på seriens hovedperson, at man ikke prioriterer vinkler, der kan fremstille ham eller hende i et negativt lys.

Serien udfordrer seerne til at blive trygge med tvetydighed, fordi det er jo menneskeligt at ville have svar.

moira demos

Derfor har det netop også været vigtigt for dem, ikke at have en holdning til, hvorvidt Steven Avery var skyldig i mordet, han blev anklaget for i 2005, fortæller Laura Ricciardi.

- Spørgsmålet for os var ikke, hvem der dræbte Theresa Halbach (ofret, red.), det var vi slet ikke klædt på til at gøre. Vi ønskede i stedet at undersøge, om retssystemet, som Steven pludselig havnede i igen i 2005, var mere pålideligt, end det havde været i 1985, siger hun.

”Serien udfordrer seerne”

Netop skyldsspørgsmålet er noget, der kan være svært for seerne, mener Moira Demos. For serien agerer ifølge Laura Ricciardi og Moira Demos ikke domstol. Steven Avery bliver ikke dømt hverken skyldig eller uskyldig mener de, selvom kritikere altså påstår det modsatte.

Det er muligt, at Steven gjorde noget ved Theresa Halbech, men ifølge min vurdering er det ikke blevet bevist, at han gjorde det.

moira demos

- Serien udfordrer seerne til at blive trygge med tvetydighed, fordi det er jo menneskeligt at ville have svar. Vi tog også til Wisconsin i jagten på svar, men fandt hurtigt ud af, at spørgsmål bare leder til flere spørgsmål og nogle gange til mere forvirring, siger hun.

Drabsdømt burde ikke sidde fængslet

10 år efter at optagelserne til 'Making a Murderer' startede, er Moira Demos stadig ikke sikker på, hvorvidt Steve Avery slog Theresa Halbech ihjel.

Alligevel siger hun nu - efter optagelserne er afsluttede, og serien er blevet tilgængelig på Netflix - at Steven Avery efter hendes mening ikke burde sidde fængslet på nu tiende år.

- Det er utrolig vigtigt at skelne mellem, hvorvidt anklageren beviste, at han var skyldig og så at sige, at han var uskyldig. Det er muligt, at Steven gjorde noget ved Theresa Halbech, men ifølge min vurdering er det ikke blevet bevist, at han gjorde det.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve