Folketingskandidat: Smid piratbøder i skraldespanden

Hvis beviset for bøden udelukkende er ens IP-adresse, så smid den i skraldespanden, siger folketingskandidat for Alternativet, Rolf Bjerre, der også er formand for det nu inaktive Piratpartiet. Juraekspert bakker ham op.

2000 danskere kan se frem til at modtage en opkrævning på 1500 kroner fordi deres IP-adresse er blevet brugt til at downloade ulovligt materiale. Men bevisbyrden vil ikke nødvendigvis holde i retten, mener formanden for det nu inaktive Piratpartiet.

Rettighedshavere har sat jagten ind på forbrugere, der har streamet eller downloadet film ulovligt. Og omkring 2.000 danskere kan se frem til at modtage et brev med en opfordring på at betale 1.500 kroner i kompensation. Hvis opfordringen ikke følges, vil det få juridiske konsekvenser.

Rolf Bjerre, der er formand for det nu inaktive Piratpartiet og folketingskandidat for Alternativet, mener dog ikke nødvendigvis at folk skal reagere, hvis de hører til de ca. 2.000 der får et brev i postkassen.

For tyndt grundlag til en retssag

- Jeg vi opfordrer alle, der får en bøde, til at smide de ud i skraldespanden, hvis bevisgrundlaget for bøden er ens IP-adresse. Men altså kun hvis det er med IP-adressen som grundlag. Hvis der er andre beviser så skal man betale, for det er noget ulovligt man har gjort, fortæller han.

Også lektor i jura ved Københavns Universitet, Clement Salung Petersen er skeptisk over for bøderne og har tidligere opfordret til, at man lod være med at betale bøderne.

- Hvis det var mig, der blev mødt med sådan et krav, så ville jeg afvise - også selvom jeg havde downloadet filmen. Risikoen for et sagsanlæg er meget beskeden. Men man bør vide, at man risikerer at blive sagsøgt og sidde foran en dommer, hvor man har pligt til at fortælle sandheden, fortalte Clement Salung Petersen til DR Kultur i december måned sidste år, da de første regninger var blevet sendt afsted til en række danskere.

Det er Rolf Bjerre helt enig i.

- IP-adressen fortæller ikke, hvem der har begået ulovlighed. Hvordan ved vi, om det er Søren, der har siddet ved sin computer og downloadet. Hvis det er nok at sige, at din IP-adresse er brugt, for at du er ansvarlig, bliver det en ting at hacke sig ind på folks IP-adresser. Sikkerheden for at man har fat i den rigtige person er meget lav. Og chancen for at nogle har brugt din IP-adresse er meget meget stor, siger Rolf Bjerre.

Pirat-formand: Mere dialog er nødvendig

Ifølge Rolf Bjerre vil en bedre løsning på problemet være, hvis rettighedshaverne var mere imødekommende over for den måde internettet bruges på:

- Man skal erkende, hvordan verden ser ud. Vi har lavet et internet, som gør det svært at beholde magten over noget. Man skal ikke bruge nettet hvis man ikke vil spille efter de regler som det sætter op. Så det handler om at markedsfører sig på de her mekanismer. De (rettighedshavere red.) skal bruge de værktøjer der ligger til rådighed, og som alle andre der modarbejder dem allerede har taget til sig. De skal gå mere i dialog med deres brugere, fortæller han.