Fra tre til fem stjerner: Anmelderne uenige om '1864'

Politiken og BT's anmeldere er mest begejstrede for Ole Bornedals nye serie '1864'.

Det første afsnit af DR's nye søndagsserie '1864' splitter anmelderne. (Foto: Per Arnesen- Miso Film © Type 1)

Da rulleteksterne til Ole Bornedals nye DR-serie '1864' klokken 20.58 rullede over skærmen, væltede det ud med anmeldelser af det første afsnit hos alle aviserne.

Selvom det må formodes, at anmelderkorpset har set det samme første afsnit af serien, så er der dyb uenighed i bedømmelsen af det første afsnit.

Politikens anmelder Henrik Palle er mest begejstret, og uddeler fem af de røde hjerter til tv-dramaet, som han kalder en "en øretæveindbydende fuckfinger til de politiske opgavestillere". Samtidig roser Henrik Palle tv-seriens visuelle udseende og fotografen Dan Laustsens arbejde med at optage serien.

- Billedmæssigt er '1864' noget af det flotteste danske tv-drama, denne anmelder har lagt øjne til, skriver Henrik Palle i Politiken.

BT: Leverer fra første sekund

Også BT har fundet de positive ord frem om første afsnit, som anmelder Niels Lind Larsen har set. Han mener, at serien leverer fra første sekund, uddeler fem stjerner og fremhæver også billedsiden.

- I det hele taget er produktionen hver en rigsdaler hver. Serien emmer af kvalitet i alt fra kostumer til Dan Laustens billeder, og der er kælet for detaljer i sådan en grad, at historien er lagt i hele to forkromede rammer, skriver han.

Ekko: 1864 skaber debat

Fem stjerner er der også fra Filmmagasinet Ekko, der har sat Carsten Jensen på opgaven med at vurdere tv-serien. Her er de politiske toner hevet frem i anmeldelsen som kommentar til de mange politiske røster fra især højrefløjen, der allerede inden første afsnit havde kritiseret serien.

Carsten Jensen mener dog, at serien skaber den debat, som den er tiltænkt, og at det i sig selv er en succes.

- Alle danskere føler et ejerskab til DR's søndagsserier, og 1864 vil ikke efterlade nogen uanfægtede, hvad enten de forlader serien oprørte eller opmuntrede. Det i sig selv er en stor præstation, der ikke kan fortjene ros nok, skriver han i Ekko.

EB: Man bliver ikke klogere

Mere negativt stemt er Ekstra Bladets anmelder Henrik Queitsch, der kun kaster tre stjerner efter DR's nye søndagsserie. Han fremhæver den 'salvelsesfulde fortællerstemme', men mener ikke, at '1864' leverer i det første afsnit.

- Bornedal må for min skyld politisere og aktualisere så meget han vil, så længe der kommet godt og medrivende tv ud af det. Hvis man så bliver lidt klogere undervejs, skader det jo ikke sagen. Men ingen af delene var rigtig tilfældet i aftenens anslag, skriver han.

Berlingske: Plads til forbedring

Hos Berlingske har Jesper Eising fået lov at se det første afsnit, hvilket ogsåresulterer i tre stjerner. Han kritiserer det første afsnit for at mangle resonans, og mener der er plads til, at serien kan løfte sig, når vi når frem til krigshandlingerne i de kommende afsnit.

- Det syner og lyder formidabelt, og Bornedal mestrer det filmiske setup til ug - gid han dog bare ville stole mere på publikums egen suggestionskraft, skriver Jesper Eising.

JP: På vilde afveje

På Jyllands-Posten er der også tre stjerner til Bornedals første afsnit fra Nanna Frank Rasmussen, der mener, at serien er "på vilde afveje".

Serien springer i tid og sted, hvilket ikke fungerer for JP's anmelder.

- Det er den abrupte sammensyning af de to parallelhistorier og -tider, der i første afsnit får "1864" til at virke som en mystisk og uskøn blanding mellem "Bryggeren" og en socialrealistisk ungdomsfilm a la "Bagland (2003). Det virker ikke blot afsporende for koncentrationen og for indlevelsen. Det virker også forceret, skriver hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter