Fy! Bandeord redigeres ud af DR Ultra-serie

I DR Ultras populære serie ’Panisk Påske’ bander børnene ni gange mere end virkelighedens danskere. Nu bliver fyordene redigeret ud.

DR Ultra henvender sig til de 7-12-årige. Billedet her er fra serien 'Pendlerkids', som er en af kanalens mest populære programmer. (Foto: Frederik Kirkeskov © Copyright: Frederik Kirkeskov 2011)

Børnene på DR Ultra bander mere, end børn gør i virkeligheden.

Hele 9 gange flere bandeord flyver gennem luften i DR Ultras ’Panisk Påske’ end i danskernes normale sprogbrug.

Det viser en undersøgelse, der er foretaget af Marianne Rathje, som forsker i bandeord på Syddansk Universitet.

Sammenligningsgrundlaget holder ikke - men bandeordene ryger

Undersøgelsen, som i dag bliver omtalt i Politiken, viser, at børnene i DR Ultras to populære børneserier ’Pendlerkids’ og ’Panisk Påske’ bander henholdsvis syv og ni gange så meget, som det er tilfældet i voksnes almindelige sprogbrug.

Men sammenligningsgrundlaget er ikke helt retvisende, mener kanalredaktør for DR Ultra, Morten Skov:

- Jeg synes, det er en reel diskussion at have. Men definitionen af normalsprog i undersøgelsen er kvinder i alderen 16-78 år, som ikke kender hinanden, og som befinder sig i en optaget situation. Det er jo lidt et andet sammenligningsgrundlag, siger han til DR Kultur.

Bandeordsforskeren er dog ikke den eneste, der har bidt mærke i de mange fyord.

Det har forældrene til Ultras 7-12-årige målgruppe nemlig også. Derfor har kanalen modtaget en del forældreklager over den høje frekvens af bandeord i deres serier.

Og det har man taget til sig på DR Ultra.

- Vi har taget debatten til os, og vil også bruge det fremadrettet, fortæller Morten Skov, som også understreger at DR Ultra i øjeblikket sætter fokus på børns sprogbrug med 'Skriv Pænt!'-kampagnen.

’Panisk Påske’ står for at skulle blive genudsendt, og i den forbindelse er der blevet foretaget en del klippearbejde. DR Ultra har nemlig besluttet at redigere mange af bandeordene ud af serien, inden den igen løber over skærmen.

Men hvilken rolle spiller bandeord i børneserier, og hvorfor bander drengene mere end pigerne på tv?

"Det at bande er en del af de danske børns verden"

DR Kultur har spurgt Morten Skov, der er kanalredaktør for DR Ultra:

Hvorfor bander børnene i jeres serier som ’Pendlerkids’ og ’Panisk Påske’ så meget?

- Det at bande er en del af danske børns sprog og verden. Og i vores børneproduktioner vil vi gerne spejle den virkelighed, som børnene er en del af. Og det at bande er en del af de danske børns verden.

’Panisk Påske’ er en sindssygt vigtig serie med vigtige ting på hjertet. Vores mål er netop at sætte fokus på hvilken konsekvens dit sprog og dine handlinger kan have.

Morten skov, kanalredaktør for dr ultra

Hvorfor har i redigeret bandeordene ud af ’Panisk Påske’?

- Det er en proces, vi har gang i lige nu. Allerede da serien kørte sidste gang, gik vi i DR ud og sagde, at vi godt kunne se, vi havde brugt det fortællermæssige greb (bandeord, red.) lidt for meget.

- I virkeligheden er det, set udefra, sindssyg ærgerligt. For ’Panisk Påske’ er en sindssygt vigtig serie med vigtige ting på hjertet. Vores mål er netop at sætte fokus på hvilken konsekvens dit sprog og dine handlinger kan have.

Hvor meget må børn bande i Ultras tv-serier?

- DR har nogle retningslinjer i forhold til børn, og dem forholder vi os også til. Også i forhold til for eksempel vores værter og ikke kun fiktionen.

- Vi arbejder med en børnemålgruppe, og derfor skal vi have blik for handlinger og tema. Og dér er sprog lige så vigtigt som alt det andet. Men det er også en del af vores dna; at Ultra er noget, som målgruppen kan spejle sig i.

Er du overrasket over, at undersøgelsen viser, at der bliver bandet langt mindre i virkeligheden end i Ultras serier?

- At vi bander mere i fiktion end i virkeligheden er noget vi ved generelt. Sproget er jo også et greb, som vi bruger i fiktionen. De to ting kan ikke sammenlignes, for i fiktion er konflikterne strammet mere op.

- Jeg synes, diskussionen om sprogbrug er super relevant, men sammenligningen med undersøgelsen er uheldig. Det er som at sammenligne æbler og bananer.

I ’Pendlerkids’ kommer 80,9 procent af bandeordene fra drengene og i ’Panisk Påske’ er det 93,7 procent. Hvorfor er det drengene, der bander mest?

- Nu skal jeg være mere inde i ’Pendlerkids’ for at svare på det spørgsmål. Men den måde som sproget bliver brugt på, når du skriver manus, handler om karakterer og ikke om køn.

Hvornår fanden er det i orden at bande? Nu gjorde jeg det lige selv.

Morten skov, kanalredaktør for Dr ultra

Hvilken funktion har bandeordene i børneserier – hvis altså de har en funktion?

- Det er et greb i fiktion i forhold til at skærpe en karakter eller konflikt. Og vores sprog indeholder bandeord, om vi vil det eller ej.

Hvornår er det i orden at bande?

- Hvornår fanden er det i orden at bande? Nu gjorde jeg det lige selv. Det er meget individuelt. På Ultra har vi i 2015 kørt en kampagne om at tale ordentligt til hinanden, og i 2016 har vi fokus på, hvordan du skriver. Her er pointen netop, at man skal huske på, hvem man siger tingene til, og hvordan.

Først fik serien 'Pendlerkids' kritik for de mange bandeord. Nu er en ny DR Ultra-serie i skudlinjen.

Opslået af DR Nyheder på 27. februar 2016

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve