GUIDE Sådan kommer du i gang med at podcaste

Podcast-verdenen kan være en sand jungle. Vi har derfor samlet en række gode råd, så du kan komme i gang.

De fleste podcasts er nemme at finde, bare du har hentet en podcast-app.

I øjeblikket knitrer atmosfæren af lyd, stemmer, viden og gode historier. Radiostationer og uafhængige producenter fra hele verden laver spændende podcasts, som ikke er længere væk end et par klik på din mobil eller computer.

Men det kan være en udfordring at finde præcis det, du har lyst til at høre.

Derfor har P1 Podcaster sammensat denne guide til, hvordan du kan finde frem til podcast-guldet:

1) Find en podcastapp

På computeren kan du bruge Itunes, som både findes til Mac og PC eller de webbaserede programmer Stitcher og Pocket Cast. Pocket og Stitcher har også apps til både IOS- og Android-telefoner.

Iphone har en indbygget podcast app (søg 'podcast') eller du kan finde Downcast og Overcast i App Store. På Android-telefoner kan du finde fx Podcast Republic eller Beyondpod i Google Play. De fleste podcastplayere er gratis.

Download app'en, søg navnet på det program eller den podcast, du gerne vil høre, vælg en episode, tryk play og du er i gang.

2) Podcast dine danske radioprogrammer når det passer dig

Både DR og Radio 24syv har egne mobilapps til Iphone og Android. Der kan du høre liveradio eller podcaste dit yndlingsradioprogram. På DRs app kan du desuden høre radiodrama og podcastserier, der ikke kommer i æteren - fx fiktionshistorierne 'Dildofest i præstegården' og 'Migranten' eller 'Nattens Dronning', en dokumentarserie om en kvindelig telefonstønner.

På computeren kan du finde alle DRs podcast her.

3) Udforsk podcastverdenen

Der findes podcasts om alt - rumforskning, politik, livsfortællinger, verdenshistorie, løb eller graviditet.

Så Google er din ven: Søg på 'podcast' og dit yndlingsemne. Søg på engelsk eller hvilket sprog du nu fortrækker, da det udenlandske podcastmarked stadig har langt flere tilbud end det danske.

Når du har fundet en podcasthjemmeside, du synes er interessant, kan du som oftest lytte podcasten der eller helt enkelt bare søge på podcastens navn i din app og abonnere, så udsendelserne kommer ned på din mobil.

Hvis du bliver overvældet over søgeresultatet så søg 'best', 'podcasts' og dit emne - der er næsten altid nogen, der har lavet en prioriteret liste med de bedste podcasts i en bestemt kategori.

4) Find vejvisere

Hvis du mangler lytteinspiration, så brug nogle af de podcastspejdere, der findes.Lyt til P1 podcaster, som hver uge bringer historier og interviews om danske og udenlandske podcast. Du kan også checke denne inspirationsguide, som er en emneopdelt liste med alle de podcasts, der har været omtalt i programmet.

Politiken har lavet en fin introduktionsoversigt til de danske podcast. Find den her.

Hvis du gerne vil vide mere om udenlandske podcasts, så er websitet The Timbre fyldt med anbefalinger af og interviews om podcasts fra hele verden. Besøg siden her.

Og så har amerikanske NPR lavet en hjemmeside, hvor lyttere og radiopersonligheder anbefaler gode podcasts. Find den her.

5) Lav lyttesprækker

I stedet for at hænge på FMradioens tilbud, så giver podcast dig mulighed for at høre noget, du virkelig har lyst til - lige når det passer dig. Hverdagen er fyldt med overgange og pligter, som egner sig fortrinligt til en podcastepisode.

Brug cykelturen, opvasken eller havelugningen til at blive klogere, høre en god historie eller få et godt grin. Eller sæt Netflix på pause en aften, og bingelyt i stedet en af de spændende serier, som podcastuniverset også er fyldt af.

Vil du podcaste fra din computer?

Hvis du gerne vil podcaste fra din computer, kan det sagtens lade sig gøre. Se hvordan i videoguiden herunder.