Har du spurgt 'din digitale tante' i dag?

Hvad er pinse og hvordan føles veer? Er man i tvivl, har Google som oftest svaret. Men hvad fortæller de mest populære, digitale forespørgsler, om danskerne anno 2015?

Året der gik på Google bød blandt andet på TV2 Sport, Flygtninge og slipseknuder. Men hvad siger vores spørgsmål til søgemaskinen om danskerne? (© Gettyimages)

Hvad optog danskerne i 2015?

Tro det eller ej: Google har svaret.

Den digitale know-it-all har nemlig gjort status over danskernes søgevaner fra året der gik.

Listerne er udtryk for søgninger, der procentvist har været hyppige - så opgørelsen er altså et udtryk for tendenser i danskernes søgevaner, ikke absolutte tal for de søgninger, vi har foretaget.

Men hvad er mere nærliggende end at stille sit spørgsmål direkte til søgemaskinen, når tvivlen melder sig?

Hvad- og hvordan-spørgsmål er med andre ord hyppige på Google – og emnerne spænder vidt og bred fra Snapchat over kjolefarveforvirring til flygtningehjælp.

DR Kultur har spurgt livsstilseksperten Anne Glad, hvad Googles trendlister siger om danskerne anno 2015.

Den digitale tante

Anne Glad er blandt andet kendt fra tv-programmet ’Kender du typen’ på DR1.

Men ligesom der er mange spændende ting at finde om de kendte danskere fra tv-programmet ved at kigge på deres hjem, siger danskernes gøren og laden på internettet også en ting eller to om os dødelige.

- Man kan se internettet som den digitale tante. Engang spurgte man sin gamle tante, hvis der var noget, man var i tvivl om, fortæller Anne Glad om vores forhold til søgetjenesterne.

Ifølge hende er det de helt grundlæggende tvivlsspørgsmål, vi gerne vil have svar på, når vi spørger Google. Netop spørgsmål af den slags man tidligere har gået til de klogeste hoveder i sin omgangkreds med.

Folkeafstemningen og røde ører

Derfor bekymrer det også livsstilseksperten, at spørgsmålet "hvad skal jeg stemme?" indtager førstepladsen, og "hvad stemmer vi om den 3. december?" snupper 3. pladsen på hvad-listen:

- Det er dejligt at se, hvor meget valget fylder, men det siger jo også noget om, at kommunikationen i forbindelse med afstemningen var utroligt uklar, siger Anne Glad og fortsætter:

- Tænk, at der er så stor tvivl, at folk spørger Google om, hvad vi skal stemme om – jeg håber virkelig, der sidder nogle politiske kommunikationsrådgivere rundt omkring med røde ører.

Ifølge Anne Glad er de digitale spørge-Jørgeners interesse for folkeafstemningen et udtryk for et stort engagement i det danske samfund, og ikke mindst at danskerne ønsker at involvere sig, når store demokratiske beslutninger skal tages.

Hvordan...

Skifter jeg læge?

Spørgsmålet er det 10. mest stillede hvordan-spørgsmål i 2015, og det overrasker Anne Glad, fordi der ifølge hende har været en lang tradition for at holde fast i den læge, man har haft hele livet.

- Det er overraskende, fordi det tyder på, at der er en autoritetstro, der er for nedadgående. I banksektoren har man i årevis set, at folk egentlig gerne vil skifte bank, men ikke gør det. Og nu viser det her altså, at folk opsøger informationen selv.

Snapchat og flygtningehjælp

Ser man overordnet på de to lister, er udtrykket mildest talt en smule skizofrent.

For mens folkeafstemningen, politiske partier og flygtninge-spørgsmål fylder godt på listerne, optager det sociale medie Snapchat danskerne så meget, at app’en er genstand for det næstmest stillede spørgsmål på begge lister.

- Listen viser, det både er de helt store, dybe og eksistentielle begivenheder som veer, næstekærlighed og fællesskabet – altså alt, der befinder sig udenfor egoismen - og de helt selvoptagede med Snapchat, kjolen og slipseknuden, der optager danskerne, forklarer Anne Glad.

Hun påpeger, at folk har brug for at forstå store og vigtige begivenheder, når de opstår. Det afspejler netop spørgsmålene "Hvad er en migrant?" og "hvad betyder undtagelsestilstand?", som indtager henholdsvis 6. og 8. pladsen.

Selvom listerne bærer præg af året, der gik, og de begivenheder, der har præget mediebilledet, findes der også spørgsmål på listerne, som – ifølge Anne Glad - er evigt aktuelle:

- Jeg tror altid, at den med at regne procent ud, vil være på listen, lyder det fra livsstilseksperten.

Er du i tvivl? DR Kultur har googlet det for dig

  • Hvad er pinse? Påsken falder forskelligt fra år til år, hvilket også påvirker tidspunktet for pinsen. Pinsen falder dog altid enten i maj eller juni. ”I pinsen fejrer kristne verden over, at Helligånden kom til disciplene og gjorde dem i stand til at tale adskillige sprog og dermed sprede det kristne budskab i hele verden.” (kilde: kristendom.dk)

  • Hvad er en migrant? ”En person, der flytter fra et land til et andet (evt. midlertidigt for at få arbejde).” (kilde: Gyldendals ’Den Store Danske’)

  • Hvordan brevstemmer man? Når man brevstemmer er det som oftest, fordi man er forhindret i at møde op på valgstedet på selve valgdagen. Du finder en udførlig og detaljeret guide til, hvordan du brevstemmer lige her.

  • Hvordan får jeg TV2 Sport? Du kan se TV2 Sport hos følgende tv-udbydere: Stofa, TDC TV, Viasat, YouSee, Waoo, Boxer og Canal Digital. Desuden kan du se kanalen via TV2 Play.

  • Slipseknude hvordan? Find en simpel guide på Kaufmann lige her. I guiden følger desuden disse råd: 1) Dit slips skal være omkring 130 cm langt og 10 cm bredt, hvor det er bredest 2) Slipset skal i nakken være skjult af skjortekraven 3) Genbrug ikke din slipseknude fra dag til dag - bind den altid op 4) Stryg KUN dine slips på bagsiden

  • Hvad farve er kjolen? Kjolen er i virkeligheden blå og sort. Læs forklaringen på forvirringen i denne artikel, eller bedøm selv på billedet herunder.

Caitlin McNeill lagde en torsdag i februar dette billede af sin kjole på det sociale medie Tumblr. Kjolen er blå og sort, men mange ser den som hvid og guld-farvet. (Foto: http://swiked.tumblr.com/ © http://swiked.tumblr.com/)
Facebook
Twitter