House of Cards eller Girls? Her er de bedste tv-serier i 2013

Der er en kreativitet, et mod og ikke mindst en økonomi i tv-branchen lige nu, der gør, at stjernerne fra filmbranchen står i kø for at komme til.

Det ulmer i tv-serie-branchen. Lige nu er det der, det sker, siger Filmselskabets vært Maria Månson. Her fra serien Girls, der er blevet en stor succes.

2013 var endnu et år, der så mange nye tv-seriers fødsel. Fra HBOs udforskning af sexualhistorien i 'Masters of Sex' over Netflix' serie 'Orange is the New Black' om en bi-seksuels kvaler i et kvindefængsel til Mads Mikkelsen som Hannibal the Cannibal i NBCs serie 'Hannibal'.

Udbuddet synes uendeligt, og det kan ofte virke uoverskueligt at skulle pløje sig igennem de mange serier af varierende kvalitet. Og når jeg kigger tilbage på året, der gik, så er der da også kun et par nye serier, der kan tåle at blive sat op ved siden af allerede eksisterende succeser.

Maria Månson fra Filmselskabet guider dig igennem årets bedste tv-serier i 2013. (Foto: Bjarke Ahlstrand © Type 2)

Til gengæld findes der virkelig mange solide eksisterende serier, der alle var meget tæt på at komme med - både 'Homeland' og 'Newsroom' er fremragende, men har efter min mening ikke kunne holde niveauet fra første sæson.

Her kommer mit bud på fem nye og lidt ældre serier, der alle har udmærket sig i 2013:

'GIRLS'

Maria Månson fra Filmselskabet guider dig igennem årets bedste tv-serier i 2013.

I anden sæson af New York'er serien om forfatter-spiren Hannah og hendes veninder tog handlingen en drejning mod et mørkere og alvorligere sted. Men selvom venskaber opløses og OCD-diagnoser springer ud i fuldt flor, så glemmer serien aldrig sin kerne af absurde, men forbløffende genkendelige hverdagsscenarier i en ung forvirret kvindes liv. Lena Dunham, der selv spiller hovedrollen og har skrevet og instrueret meget af serien er i mine øjne en ny generations Woody Allen. Hun har ordet i sin magt, er intelligent, pinlig grænseoverskridende og hylende morsom, og jeg glæder mig som et lille barn til HBO sender næste sæson allerede fra 12. januar.

'GAME Of THRONES'

Maria Månson fra Filmselskabet guider dig igennem årets bedste tv-serier i 2013. (© HBO Pressebillede)

Endnu en HBO-serie, jeg er kæmpe fan af. Nogle gange kan en serie dykke lidt kvalitetsmæssigt i anden eller tredje sæson, men Game of Thrones har formået at holde distancen. Man skal ikke lade sig skræmme af seriens fantasy-elementer, de tusind karakterer, man skal holde styr på eller den excessive vold og sex.. for aldrig har jeg set en tv-serie være af så episke dimensioner. Den sender tankerne mod det bedste fra vikinge-sagaernes blodige familiefejder, shakespearske intriger og så en god gang sæbe-opera, der holder dig klistret til skærmen uge efter uge. Denne tredje sæson bød blandt andet på en scene så overraskende, at det blev til et youtube-fænomen, når folk filmede andre reagere på scenen. Det er helt sikkert én af de mest chokerende tv-serie-øjeblikke til dato. Sæson 4 sættes i gang på HBO til april 2014, og er tilsyneladende fortsat løseligt baseret på bog tre i den storsælgende serie.

'HOUSE OF CARDS'

Maria Månson fra Filmselskabet guider dig igennem årets bedste tv-serier i 2013. (Foto: PR-foto © Netflix)

2013 blev året hvor Netflix og HBO Nordic tog Danmark med storm. Men det blev også året, hvor den første tv-serie produceret direkte til streaming på nettet blev produceret. Netflix havde ud fra bruger-statistikker regnet sig frem til, at abonnenter, der kunne lide David Fincher også var til Kevin Spacey og mørke politiske thrillere… og vupti-vupti ud kom 'House of Cards'. Med vidunderlig fortællemæssig legesyghed og en knugende latent ondskab, driver Spacey rundt i det politiske landskab i Washington. Hele første sæson blev lanceret på én gang med stor succes, så det gør Netflix igen den 14. februar, hvor hele sæson to bliver tilgængeligt for alle Netflix abonnenter. Netflix har brugt samme udregningsmetoder til at skabe serierne 'Orange is the new Black' og 'Hemlock Grove'.

'BREAKING BAD'

Maria Månson fra Filmselskabet guider dig igennem årets bedste tv-serier i 2013. (Foto: AMC PR-foto)

Den er ikke til at komme udenom. Siden 2008 har Breaking Bad stået for den ypperligste tv-underholdning i mange år. Nu er serien sluttet, og det føles som afslutningen på en æra. Bryan Cranston spiller kemilæreren Walther White, som får konstateret kræft og herefter kaster sig ud i at blive narkotika-producent. Aaron Paul spiller low-life pusheren Jesse Pinkman, der bliver Whites partner. Gennem sæsonerne har de to karakterer bevæget sig stadig mørkere steder hen.. og sidste sæson er ingen undtagelse. Serien læner sig op af film-mediet både i sin æstetik, men også i sin Coen'ske fortællestil, hvor Pinkman konstant roder sig ud i fatale forviklinger, som Walther må redde dem ud af. Den her serie er en milepæl og er et MUST for alle - også dem, der ellers er mest til film!

'TOP OF THE LAKE'

Maria Månson fra Filmselskabet guider dig igennem årets bedste tv-serier i 2013.

Det er ikke kun de amerikanske tv-stationer, der spiller med tv-serie-musklerne. Den britiske gigant BBC har også markeret sig på markedet med kæmpe succeser som 'Downton Abby' og 'Sherlock', der har gjort Benedict Cumberbatch til én af de mest eftertragtede skuespillere i Hollywood. Ligesom 'Sherlock' er 'Top of the Lake' også en mini-serie. Handlingen er sat i New Zealand, hvor en 12-årig gravid pige efter et selvmordsforsøg forsvinder sporløst. På rollelisten er Elizabeth Moss, bedre kendt som 'Peggy' i 'Mad Men', den fremragende skotske skuespiller Peter Mullan og Hollywood-stjernen Holly Hunter. Udover det vanvittige smukke miljø - husk på New Zealand er Ringenes Herre-landet med snedækkede bjerge og frodige skove - så har serien en skøn Twin Peaks-stemning, hvor ingen i det lille samfund er helt, hvad de giver sig ud for. Og så må jeg lidt flovt indrømme, at det er lidt befriende at se en krimi, der ikke foregår over en dansk køkkenvask.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk