Huxi Bach: David Letterman er en gentleman

David Letterman, der i aften sender 'Late Show' for sidste gang, kan noget, som ingen andre talkshowværter kan. Det mener Huxi Bach og to tv-eksperter.

  • George Clooney nægter at lade Letterman gå - en oplagt løsning er derfor håndjern! Billedet er fra sidste uge, hvor stjerner har stået i kø for at sige farvel til tv-legenden.
  • Der kan nemt ske ting og sager, når stjernerne mødes hos Letterman. Her er det boybandet One Directions ene medlem Niall Horan, der får en ordentlig møsser af skuespiller Dustin Hoffmann. Billedet er fra 2012, da det britiske band for første gang besøgte 'The Late Show'. (Foto: CBS Photo Archive © 2012 CBS Photo Archive)
  • Limosine? Glem det. David Letterman og skuespiller Harrison Ford tager hestene til Ed Sullivan Theater, hvor talkshowet filmes i New York, sommeren 2011. (Foto: James Devaney © 2011 James Devaney)
  • Komiker Jay Leno - og senere konkurrent til Letterman - som gæst i studiet i New York i '87. De to blev uvenner i '92, da Leno overtog Johnny Carsons show foran næsen på Letterman, der dengang var vært på 'Late Night' på NBC. Samme år skiftede han til 'Late Show' på CBS. (Foto: NBC © 2012 NBCUniversal Media)
  • Under titlen 'Stupid Pet Tricks' har David Letterman ofte haft besøg af dyr - blandt andet disse to - godt kørende - hunde i studiet i 2012. (Foto: CBS Photo Archive © 2012 CBS Photo Archive)
  • Filmstjernen Julia Roberts har besøgt Letterman et utal af gange. Her er det et billede fra hendes seneste besøg i sidste uge, hvor der blev kysset og krammet. (Foto: CBS Photo Archive © 2015 CBS Photo Archive)
  • Nu når det alligevel er tv-aften ... Skuespiller Jennifer Lawrence hygger med Letterman i 2013. (Foto: CBS Photo Archive)
  • Den legendariske orkesterleder Paul Shaffer har været fast makker med Letterman på The Late Show - i sidste uge fik han for en gangs skyld lov til at sætte sig i gæstestolen og mindes gamle dage med sin ven. (Foto: CBS Photo Archive © 2015 CBS Photo Archive)
  • Letterman foreviger sig selv med en anden tv-legenden - Oprah Winfrey - med en selfie, da hun en sidst gang besøger ham i 'The Late Show'. (Foto: CBS Photo Archive © 2014 CBS Photo Archive)
  • Sikke en trio! Lady Gaga, den faste 'Late Show'-gæst og skuespiller Bill Murray og Letterman selv samles foran mobilkameraet i 2014. (Foto: Jeffrey R. Staab © ©2014 CBS Broadcasting Inc. All Rights Reserved)
1 / 10

Radiovært og satiriker Huxi Bach er ikke i tvivl: David Letterman er kongen af talkshows. Og tilmed med sin elegance intakt efter hele 33 år som talkshowvært.

For David Letterman, der sætter sig i værtsstolen i 'The Late Show' en sidste gang i aften, er en gentleman, mener Huxi Bach.

- Det, som han er en af de eneste, der kan, er hans evne til at veksle mellem at fylde og give plads til sine gæster. Hvis han har en stjerne inde, der godt kan selv – fx komikere som Robin Williams eller Bill Murray – så giver han plads. Har han en svag gæst inde, så tager han teten. Han er en gentleman, siger Huxi Bach til DR Kultur.

Lærte Huxi at give gæsterne plads

Selvom danskeren har lavet masser af tv og radio, så har han aldrig været direkte inspireret af sit amerikanske tv-idol.

Men noget har alligevel sat sig i Huxi Bach, der blandt andet er vært på ’Huxi og det gode gamle Folketing’ på Radio24syv.

- Den ydmyghed og beskedenhed han har i det, han laver, er da noget jeg tænker over. Nu laver jeg et program til Radio27syv, hvor jeg ofte har gæster inde, der har været ministre i mange år, så giver jeg plads til at lade dem fylde.

Huxi Bach ærgrer sig dog over, at han aldrig nåede at opleve Lettermans 'Late Show' live. Særligt da han forgæves forsøgte at købe billet, da han for nyligt var i New York.

- Det var kropumuligt, nu hvor han havde offentliggjort datoen for sidste show. Folk lå i kø i deres soveposer foran studiet.

Præsident Barack Obama har flere gange fået sig et godt grin hos David Letterman - her er det et billede fra 2012. (Foto: CBS Photo Archive © 2012 CBS Photo Archive)

Ingen metaltræthed i show nummer 6000

Til gengæld har en anden dansker – nemlig tv-ekspert Keld Reinicke – haft bedre held med billetterne. Reinicke var publikum på hans program nummer 6000, hvor Letterman selv varmede sit publikum op, før kameraerne blev tændt.

- Han gør noget, jeg ikke har set nogen anden vært gøre. Han er sjov, kastede med mikrofonen og talte om sit liv. Han elsker sit publikum. Jeg har været til mange tv-optagelser og har aldrig oplevet noget lignende – han er en tv-konge. Og man kunne ikke mærke, det var program nummer 6000, siger Keld Reinicke.

Da David Letterman blev vært, formåede han at forny det klassiske talkshow, fortæller Keld Reinicke.

- Hvor Lettermans forbillede, Johnny Carson, forstod at tage det klassiske talkshow fra radioen, forstod Letterman, hvad tv-mediet kunne som den første. Med hans små comedy-segmenter fra top 10 lister, ’Kan det flyde’, skøre dyretricks og så videre, ramte han flere nye generationer.

David Letterman besøger her den legendariske talkshowvært Johnny Carson i 1987 i NBC’s The Tonight Show - et talkshow som Jay Leno overtog, hvilket skabte splid mellem Leno og Letterman. (Foto: NBC © 2013 NBCUniversal Media)

"Letterman har tabt til nettet"

Til gengæld er han i dag sakket bagud af dansen særligt på ét punkt, ifølge Keld Reinicke.

- Letterman har tabt til nettet. Han så ikke - eller forstod ikke - Youtube- og Facebook-generationens tv. De sidste fem år har derfor været hårde for Letterman med de unge talkshowværter Jimmy Kimmel og Jimmy Fallon i dette førersæde, siger Keld Reinicke.

Måske. Men de to Jimmy’er har ikke samme bid, mener Huxi Bach – og da slet ikke den ellers meget populære Jimmy Fallon, der har overtaget Jay Lenos talkshow, og som gavnmildt deler sjove og musikalske fjollerier på de sociale medier.

- Jimmy Fallons show er for pænt og kedeligt. Det er som børne-tv for voksne, hvor man fjoller uden indhold, og hvor man ikke tør tale om politik. Sådan er det ikke hos Letterman – han virker mere begavet, selvom 'Late Show' ikke er et program, der handler om så meget, siger Huxi Bach.

Derfor har vi ingen dansk Letterman

Men det er også svært at leve op til Lettermans niveau, der ikke bare er "knivskarp og giftig på den venlige måde", men som også har en flok dygtige vittighedsskrivere bag sig, siger Politikens tv-anmelder Henrik Palle.

Den kombination er vanskelig at toppe - både i USA og ikke mindst i Danmark.

- De forsøg, vi har haft på noget tilsvarende herhjemme, er stort set alle kuldsejlet. Det er ikke fordi, vi mangler værter – der er masser af gode folk – men det handler om at have den humoristiske muskel ude bagved, som kan lave det materiale. Men det har vi simpelthen ikke økonomi til i Danmark, siger han til P1 Morgen.

Når David Letterman for sidste gang får salen i Ed Sullivan-teatret op at koge i aften, så står Stephen Colbert klar i kulissen til at overtage 'The Late Show' efter ham. Han får ikke bare noget at leve op til, men også kamp fra de andre unge talkshowværter.

- Der er kun én Letterman. Så det vigtigste Colbert kan, er at forfine sin egen mere politiske stil, men han får det svært på grund af de to Jimmy'er, forudser Keld Reinicke.

Facebook
Twitter