I aften sender David Letterman for sidste gang

Han satte sig for første gang på værtsstolen for sit eget talkshow i 1982. I aften, næsten 33 år senere, gør han det sidste gang.

David Lettermann har sendt sit talkshow i 33 år. Blandt de 105.000 gæster som har besøgt showet gennem årerne er den nuværende amerikanske præsident Barack Obama, der ses til venstre på billedet her. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Det har været en stjernespækket uge indtil videre. A-listen har øjensynligt stået i kø for at medvirke i David Lettermans talkshow, inden den 68-årige studievært træder ud af rampelyset, og komikeren Stephen Colbert tager over.

Skuespilleren Tom Hanks gæstede for tresindstyvende gang David Lettermans talkshow i mandags. Musikken stod Pearl Jams forsanger Eddie Vedder for. Akkompagneret af Paul Schaffer og hans orkester spillede de Pearl Jam-klassikeren ’Better Man’.

Sangen handler om en kvinde så forsmået, at hun har opgivet alt håb om at finde en bedre mand. For 'The Late Show with David Letterman' bliver det i den grad vanskeligt at finde en Better Man. Stephen Colbert, kendt fra 'The Daily Show' og 'The Colbert Report' vil uden tvivl gøre et ihærdigt forsøg på at være det – selvom han er ydmyg overfor opgaven.

- Alene at være gæst i David Lettermans show har været et højdepunkt i min karriere. Jeg havde aldrig drømt om at gå i hans fodspor, selvom alle i late night følger Daves trin, sagde Stephen Colbert ifølge Rolling Stone Magazine, da han blev offentliggjort som tronarving.

Haft besøg af Horsens og Roskilde tilsammen

Det er ikke Gud og hver mand, der har besøgt David Letterman gennem årene – men det er ret tæt på. Sidste uge havde Letterman og redaktionen regnet lidt på, hvor mange, der mon havde gæstet showet i løbet af de over 6000 programmer. Resultatet svarer nogenlunde til den samlede befolkning i Horsens og Roskilde.

- 105.000 gæster som du har talt med og foregivet at være interesseret i, sagde orkesterleder Paul Schaffer til en grinende David Letterman.

Med så mange gæster og så mange programmer, kan der nemt gå vanetænkning og genudsendelse i den – men ikke i høj nok grad til, at showet har mistet alle seere eller er blevet taget af skærmen. Letterman roses i en kronik i New York Times for i sjælden grad at have forstået den første bestanddel af talkshow-genren; talk.

- Han (David Letterman red.) tog interviews alvorligt. Han stillede rigtige spørgsmål og lyttede faktisk til svarene. Han leflede sjældent eller lod sine gæster slippe for nemt. Han borede i de ømme punkter og skar gennem facaden, skriver Richard Zoglin, som har dækket underholdningsområdet i over 20 år.

Det morsomme i det alvorlige

David Letterman er ikke alles kop te. Langt fra. Han bliver med jævne mellemrum beskyldt for at være venstreorienteret og partisk i sine interviews. Da den republikanske præsidentkandidat John McCain i 2008 aflyste i sidste øjeblik, gav David Letterman ham tørt på i al den tid, der var sat af til den daværende Senator.

David Letterman luftede også sin kritik af den amerikanske deltagelse ved krigen i Irak, da han havde besøg af den konservative, politiske kommentator Bill O’Reilly i 2006.

- Det handler kun om olie. Det er alene derfor, vi er der, sagde han under en diskussion med Bill O’Reilly.

Indrømmede utroskab for åben skærm

Den største skandale i David Lettermans karriere var af personlig karakter. En producer fra David Lettermans arbejdsplads, tv-stationen CBS, blev taget i at afpresse talkshowværten for 10 millioner kroner. Produceren havde viden om David Lettermans affærer med ansatte, og hvis han ikke betalte, ville det komme ud.

David Letterman udtalte sig ikke til nogen medier. I stedet tilstod han det hele i sit eget show, mens publikum grinede af det alvorlige emne. Her indrømmede han på sin egen facon at have dyrket sex med flere ansatte – heriblandt en praktikant.

Da en studievært på Fox spurgte en journalist på magasinet Hollywood Reporter om, hvorfor David Letterman kunne tillade sig at skøjte let over emnet, når politikere og forretningsfolk blev grillet og hængt ud, svarede hun.

- Han er komiker. Jeg håber ikke, vi forventer samme standard af komikere som af politikere.

En ode fra konkurrenten

Også hos sine talkshowkolleger høster David Letterman ros. Jimmy Kimmel, som har et meget populært talkshow på en konkurrerende tv-station, har pillet sit program af sendefladen i aften.

- Jeg har for stor respekt for Dave til at gøre noget, der vil distrahere seere fra at se hans sidste show. Plus, jeg vil sikkert græde hele dagen, hvilket gør det vanskeligt at arbejde, sagde Jimmy Kimmel til New York Times.

I USA har der været meget snak i krogene om, at ex-kollegaen og den mangeårige konkurrent Jay Leno gæster det sidste Letterman-program i aften. Deres professionelle og private forhold har været et varmt emne i branchen i knap 25 år.

David Letterman var en oplagt kandidat til at overtage NBC’s 'The Tonight Show' efter tv-legenden Johnny Carson stoppede. 'The Tonight Show' havde ingen konkurrent, og fik man først i værtsstolen der, var man vinder af showbiz.

Jay Leno som allersidste gæst?

Men så let skulle det ikke gå. En anden ung og fremadstormende komiker ved navn Jay Leno, som også havde gæstet David Lettermans daværende talkshow, kom ind fra sidelinjen.

Han stjal rampelyset og værtsrollen. For David Letterman blev det et dramatisk brud med NBC og Jay Leno. Et brud, der siden er blevet beskrevet i bogen 'The Late Shift' og filmen af samme navn.

Derfor kan det være en sløjfe på fortællingen om David Lettermans karriere, hvis Jay Leno deltager i aftenens program. Lige meget hvad har CBS lovet, at aftenens program bliver en helt særlig afslutning på David Letterman-æraen.

Facebook
Twitter