I aften sender 'Smagsdommerne' for sidste gang

En tv-klassiker siger farvel og tak i aften, når DR K sender sidste afsnit af kulturprogrammet ’Smagsdommerne’.

Adrian Hughes har været vært i næsten alle programmer af 'Smagsdommerne'. Nu skal han være med til at udvikle et nyt kulturprogram, hvor han også er vært. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © dr)

Når jazzmusiker Kresten Osgood, kunstformidler Barbara Steffensen og højskoleforstander Jørgen Carlsen i aften roser eller sabler både en roman, en udstilling, et teaterstykke og en film, så må fans af ’Smagsdommerne’ nyde de farverige diskussioner og meninger.

For når programmet takker af, bliver det ikke kun for i aften og med et ”gensyn i næste uge” - det bliver et endeligt farvel.

Efter mere end 10 år på sendefladen – først på DR2, derefter på DRK – lukker kulturprogrammet ’Smagsdommerne’.

- Vi er på redaktionen stolte af vores sidste program. Vi slutter på toppen, og det har ikke været sådan, at programmet har tabt flyvehøjde eller har skrabet mod bunden her til sidst. Vi har lavet nogle kanon programmer til det sidste, siger programmets vært, Adrian Hughes.

Svært at tage sig sammen og lukke programmet

Lukningen har luret i kulissen i noget nær to år, men ingen tog en beslutning før for et halvt års tid siden, fortæller værten.

- Jeg har været så glad for at lave ’Smagsdommerne’, at jeg ikke selv har kunnet tage mig sammen til at slukke for respiratoren. Men programmer skal jo udvikle sig – og det skal jeg jo også selv – så nu er vi i gang med at udvikle programmets afløser, hvilket jeg glæder mig til at lave, siger han.

’Smagsdommerne’ har haft sin tid, så det er fint, at man nu vender bøtten og finder på noget nyt, mener Kirsten Drotner, der er professor ved Institut for medievidenskab på Syddansk Universitet.

- Jeg er ikke ærgerlig over, at ’Smagsdommerne’ lukker. Man kan sige, at programmet har været med til at promovere, at når det gælder kultur og smag, så kan den ene mening være lige så god som den anden, for det handler om meninger, ikke dokumenteret viden, siger hun til DR Kultur.

'Smagsdommerne' som first mover

Programmet har dog været first mover på en tendens, der de senere år har bredt sig i tv-branchen.

- Overordnet har programmet været en del af en tendens, hvor det er værten snarere end indholdet, der profilerer programmet. Vi har også set det med programmer som ’Jersild og spin’ og ’Clement’ – men ’Smagsdommerne’ var blandt de første på det område, siger hun.

Tv-ekspert Keld Reinicke synes også, at det er fint, at programmet nu lukker.

- Det er et kæmpe kulturbrand. Men min vurdering er, at det måske er en meget god ide at komme med noget nyt. Der er jo ikke noget, der varer for evigt, og det er sikkert også meget sundt.

Hvad synes du, at 'Smagsdommerne' har bidraget med på dansk tv?

- Det, der har været deres omdrejningspunkt, er, at det har været sjovt at se, fordi det er personligheder, der mener noget. I dag kan man finde meninger mange steder på podcast, hjemmesider og blogs, ligesom ’Smagsdommerne’ gør det, siger Keld Reinicke.

Fra mening til faglighed

’Smagsdommerne’ har altså været med til at skabe nye tv-trends, men nu er det tid til at forny sig, mener Flemming Hedegaard Larsen, der er kanalchef for DR K:

- ’Smagsdommerne’ har gjort det sindssygt godt i 10 år, og vi har været rigtig glade for dem. De har fornyet måden, vi har formidlet aktuel kultur på tv, men vi vil gerne prøve noget nyt, og for at kunne det, er vi nødt til at lukke noget andet, siger han.

For ham er det vigtigt, at Adrian Hughes fortsætter som det nye programs ansigt udadtil, og at efterårets kommende kulturprogram bliver mere fagligt funderet og mindre ”jeg synes”.

- I dag har vi jo smagsdommere, men jeg mener, det kunne være interessant at bevæge sig i en ny retning, hvor den faglighed, folk har inden for feltet, kan spille en større rolle. Dog uden at det bliver nørdet, for vi vil gerne nå ud til et bredt publikum, siger Flemming Hedegaard Larsen.

Du kan se sidste afsnit af 'Smagsdommerne' på DR K klokken 21 eller fange programmet på dr.dk/tv efter udsendelsen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter