Intern vagthund langer ud efter etikken på DR

Etikken på DR halter i år, hvor mange nye programmer og koncepter har set dagens lys, mener DR's vagthund.

Problemerne med etikken begyndte allerede i januar, hvor DR viste billeder fra en demonstration, der var iscenesat.

Forkert gengivelse af virkeligheden, fejlinformationer, falske informationer og måske endda for meget reklame. Lytternes og seernes redaktør på DR, Jacob Mollerup, er ikke imponeret eller begejstret over den etiske linje på DR1 og DR3 i år.

Det skriver han i sin seneste klumme, hvor han først tager fat 'Læsø kalder' på DR1. Programmet 'Detektor' fortalte i sidste uge, at der fandtes en noget anden virkelighed, end den serien fremstiller.

Jacob Mollerup kalder redigeringen af serien for "uforsvarlig" og "misvisende", fordi serien ikke giver en fair gengivelse af virkeligheden.

Bekymrende reaktioner

'Læsø kalder' er lavet i samarbejde med produktionsselskabet Koncern, som lige nu arbejder på en redegørelse. Ifølge Jacob Mollerup er reaktionen på de etiske brist et bevis på, at debatten om etikken mangler.

- Det virker, som en del af de kritiske reaktioner er kommet meget bag på de folk, som står bag udsendelserne. Det er i sig selv bekymrende og viser i mine øjne, at debatten er tiltrængt, skriver Jacob Mollerup.

(på Koncerns hjemmeside svarer selskabet på den omfattende kritik, som er fulgt efter 'Detektors' udsendelse. Blandt andet skriver de, at de "ramte balancen skævt" i en scene, men også, at når selskabet producerer programmer, så "viser vi ikke virkeligheden, som den ser ud, når man kigger ud af vinduet: Vi fortæller virkeligheden.")

Bagud med det etiske arbejde

Jacob Mollerup nævner videre fem andre eksempler på brud med god etik på DR1 og DR3. Det første eksempel stammer helt tilbage fra januar, hvor DR bragte billeder fra en iscenesat demonstration i forbindelsen med en retssag mod to banker i Nordjylland.

Ifølge Jacob Mollerup er fællesnævneren for mange af problemerne, at DR i 2013 "prøver at lave underholdende og fængende tv, samtidig med at relevante samfundsemner sættes til debat".

En god ambition, men også noget der kan føre til problemer, når tempoet er højt, mange redaktører og programkoncepter er nye, og DR samarbejder med private producenter, der ikke kender DR's etiske standarder godt nok.

- I den forstand kom man - midt i en programmæssig offensiv - bagud med etikarbejdet, skriver Jacob Mollerup.

Opjustering af etikken

Dog nævner Jacob Mollerup, at han er glad den nye etik-chef, som DR lancerede før sommerferien. Fordi der dermed er nogen til at forklare redaktører og producenter, hvad der er DR's linje.

Chefen for DR Etik hedder Inger Bach, og efter at have læst Jacob Mollerups klumme hæfter hun sig særligt ved, at han peger på DR's øgede fokus på etikken.

- Mollerup peger på det samme, som Maria Rørby Rønn (DR's generaldirektør, red.) og vi andre er i fuld gang med. Nemlig at opjustere fokus på etikken og sikre, at alle, der arbejder for DR - både internt og eksternt - kender de programetiske linjer, siger Inger Bach.

Fejl sker

Inger Bach siger, hun ikke har noget belæg for at kommentere, om det i år har været værre end tidligere med etikken på DR. Dog mener hun, at alle de etiske problemer, som Jacob Mollerup nævner, er blevet "arbejdet med hver især".

- Og i en kæmpe organisation som DR, der sker der fejl. Det er afgørende, vi lærer af fejlene, og det gør vi, siger Inger Bach.

- Men det betyder jo ikke, at vi i fremtiden kan undgå at stå i etiske dilemmaer. Så jeg vil også gerne advare mod, at man, når der sker enkelte fejl, drager for voldsomme konklusioner på baggrund af dem.

Facebook
Twitter