Journalistformand: Danske medier bør ikke bringe indhold fra drabsvideoer

Medier går terroristernes ærinde ved at bringe indhold fra drabsvideoer, mener Dansk Journalistforbunds formand. Men danske medier har været gode til at holde sig på måtten, mener medieekspert. Enkelte får dog kritik – blandt andet et radioprogram, der lagde drabsvideo ud på Facebook.

Steven Sotloff blev henrettet af IS, og videoen blev lagt på nettet. Dansk Journalistforbunds formand opfordrer medierne til ikke at vise billeder eller dele af videoen for ikke at gå terroristernes ærinde. (© Scanpix)

De danske medier er forsigtige med at vise billeder eller sekvenser fra optagelserne af halshugningen af den amerikanske journalist Steven Sotloff, som IS står bag.

Og det skal de også være, mener Mogens Blicher Bjerregaard, der er formand for Dansk Journalistforbund og formand for den europæiske sammenslutning af journalister (EFJ).

Faktisk bør medierne slet ikke bringe billeder eller sekvenser fra drabsvideoerne:

- Det er rigtig vigtigt ikke at gå terroristernes ærinde, og derfor opfordrer Dansk Journalistforbund til, at man lader være med at bringe billederne. Det er ikke etisk forsvarligt at gøre, og man hjælper ikke nogen eller noget ved at gøre det, siger Mogens Blicher Bjerregaard, der håber, at det internationale samfund snart får øjnene op for, hvilke overgreb journalister er udsat for.

Medier bliver hurtigt part i sagen

Også Ejvind Hansen, der er forskningschef i journalistisk filosofi ved Journalisthøjskolen i Aarhus, og som beskæftiger sig med etik og journalistik, mener medierne skal lade være med gøre brug af billeder og videosekvenser fra henrettelserne.

- Man skal have rigtig stærke grunde til at vise videoen. Selvfølgelig skal det dækkes, men hvad får vi ud af at se det? Man får oplyst offentligheden, men der er også noget propaganda i det, og det er IS fuldt bevidste om. Jo mere de får os til at vise de her billeder, jo mere pres lægger de også på USA. Og der går man lynhurtigt hen og bliver part i sagen som medie, og det skal man være meget opmærksom på, siger han.

De fleste medier har holdt sig på måtten

Lige så tilbageholdende som de danske medier var med at vise billeder fra drabsvideoen med Steven Sotloff, lige så flittige var de med at bringe billeder fra drabsvideoen, da journalisten James Foley mistede livet i august.

Her bragte så godt som alle danske medier stillbilleder fra drabsvideoen - billeder der dog ikke viste selve drabet. TV Avisen bragte ligeledes et klip fra videoen, som stoppede, før henrettelsen fandt sted, mens Radio 24Syvs program 'Reporterne' lagde en redigeret udgave af videoen ud på deres Facebookside, der blandt andet viste liget af James Foley.

Flere medier som DR, BT og Ekstra Bladet har også brugt stillbilleder fra videoen med James Foley i dækningen af mordet på Steven Sotloff, da Steven Sotloff også optræder i Foley-videoen.

Ifølge Ejvind Hansen har de fleste af de danske medier, på trods af at have gjort brug af billeder fra drabsvideoen, holdt sig på måtten i deres dækning af de to drab.

- Jeg kan godt forstå, medierne viser et billede fra videoen, for det er vanskeligt at undgå. Hvis man i TV Avisen bare har en oplæser til at fortælle om det uden et billede, bliver det noget kunstigt. Men de fleste medier har ikke vist noget under henrettelsen eller efter, den har fundet sted, og det er fint, siger han.

Radioprogram gik for vidt

Ejvind Hansen mener dog også, at enkelte medier er gået for vidt i deres dækning af drabsvideoen af James Foley ved at vise billeder af journalisten og bødlen umiddelbart inden henrettelsen.

Især Reporterne på Radio 24Syv gik for vidt, da de lagde en video ud på deres Facebookside, der viste dele af liget af James Foley, mener Ejvind Hansen.

- Jeg synes, at man som et public service-medie som Radio 24Syv har en forpligtelse til at holde igen med den gengivelse. Det er for meget, når de viser det. Hvis man skal forsvare at have nogle journalistiske medier, så må de også kunne levere noget, som ikke bare er at gengive det, der allerede er på nettet, siger han.

- Det er vores pligt

Asger Juul, der er vært på 'Reporterne' mener dog ikke, at der er noget kritisabelt i at dele videoen på programmets Facebook-side.

- Vi bringer den for at vise, hvad der sker. På det tidspunkt er det en af dagens store historier, og mange taler om den video, hvilket vi også gør i vores program. Vi gør det for at vise virkeligheden i al den gru - det er ikke altid rart, men det er vores pligt, siger han.

Men har I ikke et ansvar i forhold ikke at gå IS' ærinde?

- Jo selvfølgelig har vi det, men vi har også et ansvar overfor lytterne. Vi valgte at gøre det, fordi det vejer tungere at skildre virkeligheden, end at vi risikerer at løbe IS' ærinde og hensynet til de pårørende.

Facebook
Twitter