Kommentar: Det misforståede geni er tilbage

Dokumentaren ‘Uffes Alternativ’ er en veldrejet produktion, men man bliver ikke meget klogere på, hvad der præcis gjorde, at Alternativet og Uffe Elbæk fik et fremragende folketingsvalg i 2015.

Uffe Elbæk, politisk leder af Alternativet. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

En ny dokumentar bringer Uffe Elbæk tilbage i spotlightet.

‘Uffes Alternativ’ hedder den og skildrer Elbæk, fra han går ind i landspolitik og hurtigt bliver kulturminister, til han må forlade først ministerium og så det radikale parti for selv at stifte Alternativet, der sejrer ved sidste valg.

Allerede fra den første visning i denne uge afføder filmen avisartikler, debat og forventning til den todelte dokumentar, som vises på DR2 på mandag den 28. september.

Kontroversielt klip

Mest interessant er klippene, hvor afdelingschef i Kulturministeriet, Steen Kyed, efter et samråd lavmælt siger til Uffe Elbæk, at "du skulle fandeme have holdt mig til det, jeg sagde".

Klippet er kontroversielt, fordi det fortæller noget om spillet bag kulisserne mellem minister og embedmænd. Men også fordi det meget præcist dokumenterer, hvor, hvornår og hvorfor det gik galt for Uffe Elbæk: Han lyttede hverken til gode råd eller overholdt de uskrevne regler i det politiske spil, han var havnet i.

I en anden sekvens oplever vi Uffe Elbæk som ganske hårdhudet politiker, da han målrettet kører Uzma Ahmed ud på et sidespor i valgkampen.

Det misforståede geni

Men ellers viser ‘Uffes Alternativ’ Elbæks egen yndlingshistorie:

Historien om kaospiloternes rektor, der bliver interviewet i CNN, men misforstået hjemme i andedammen.

Historien om den krøllede, kreative og evigt sympatiske Uffe Elbæk, der bare er alt for ærlig til at begå sig i dansk politik. Historien om det misforståede geni, kunne man helt kort sige.

Den selvfremstilling er en naturlig del af forklaringen på, at hans parti Alternativet fik et godt valg.

Elbæks nye klæder

Desværre graver ‘Uffes alternativ’ ikke nye sider frem om vores allesammens Uffe Elbæk.

Filmen viderebringer et sympatisk billede af den absolut sympatiske Uffe uden dog at tjekke, hvad han brugte tiden som kulturminister til.

Hvilken forskel gjorde Uffe Elbæk reelt og konkret i de 14 måneder han var kulturminister?

Det havde været spændende, hvis den veldrejede dokumentar i højere grad var gået bag om fænomenet Uffe Elbæk og gjort os i stand til at forstå, hvorfor han og Alternativet var i stand til at få et så flot valgresultat, selv om han for længst var dømt ude af de toneangivende inden for politik og medier i Danmark.

Første og andet afsnit af ‘Uffes Alternativ’ vises på DR2 den 28. september kl. 20.45 og den 5. oktober kl. 20.00.