Kommentar: Sverige til angreb på den kunstneriske frihed

Den svenske kunstner Dan Park har allerede siddet fængslet i længere tid end den kinesiske systemkritiske kunstner Ai Weiwei. I torsdag blev han igen idømt seks måneders ubetinget fængsel.

Lasse Marker er vært på 'Kulturknuserne' på P1. Han mener, at den kunstneriske frihed er under massivt angreb i Sverige og undrer sig over, at de danske politikere er tavse. (Foto: © Agnete Schlichtkrull, Type 1)

5. juli havde Dan Parks udstilling 'Fængslende gadekunst' fernisering på Galleri Rönnquist & Rönnquist. Få minutter efter åbningen anholder poltiet Dan Park og beslaglægger ni værker.

I dagene efter blev der malet hagekors på Galleri Rönnquist & Rönnquists facade i Malmø, og anklageren krævede de ni værker destrueret.

I torsdags blev Dan Park så idømt 6 måneders ubetinget fængsel og 60.000 svenske kroner i erstatning til fire personer, der optræder på collagerne. Galleristen Henrik Rönnquist fik en betinget dom og 150 dagbøder. Henrik Rönnquist vil anke sagen.

Svenskere kalder DR for nazister på facebook

I begyndelsen af august diskuterede Kulturknuserne på P1 varetægtsfængslingen af Dan Park.

Kulturknusernes facebookside blev efterfølgende oversvømmet af kommentarer fra svenskere, der kræver Øresundsbroen brændt og beskylder DR for at gå nazisternes ærinde. En af kommentarerne var fx, at Danmark tidligere havde kæmpet mod nazisterne under 2. Verdenskrig, men nu hylder en nazist.

"Danmark stod upp mot nazisterna under ockupationen, ni hyllar en nazist nu istället".

En overdreven politisk korrekthed i Sverige har gjort, at man opfatter enhver diskussion af integrationsspørgsmål som racisme. Derfor mente flere svenskere på Kulturknusernes facebookside, at DR burde skamme sig.

"Seriøst, i giver taletid til en nazist, skammer i er ikk? Hold da op hvad modbydelig dette er!"

Det sidste halve år har budt på en række sager, der har gjort os opmærksomme på, at Sverige og Danmark er to meget forskellige lande.

Jes Stein hængt ud som racist i den svenske presse

I januar blev Politikens litteraturredaktør Jes Stein Pedersen bedt om at forklare den svenske presse, hvad det er, Yahya Hassan har sat i gang i Danmark. I indlægget stod bl.a.

- Dødstruslerne mod og overfaldet på Yahya Hassan har fået mange til at indse, at ytringsfriheden rent faktisk er under pres, hvis man ikke kan ytre sig kritisk om islam uden at skulle politibeskyttes.

Jes Stein blev efterfølgende hængt ud som racist i den svenske presse, bl.a. af litteraturkritiker Elise Karlsson, der farede frem både i Svenska Dagbladet, men også på dansk TV i Deadline på DR2.

Dansk teatergruppe pillet af plakaten i Malmø med beskyldninger om racisme

Det seneste eksempel er den danske teatergruppe Global Stories, der 18. aug. blev pillet af plakaten på den svenske Malmöfestivalen efter, at festivallederen havde modtaget 200 protestunderskrifter og 30 klagemails, der beskyldte stykket 'Med andre øjne' for at være racistisk.

I stykket bliver deltagere sminket, så de kan påtage sig en anden etnicitet. Formålet er at give "den enkelte deltager mulighed for at se verden ud fra et nyt perspektiv", og håbet er, at det vil resultere i "en større forståelse af diskrimination, inklusion og mangfoldighed".

Festivalleder Pella Ström siger til Berlingske, at hun er enig i, at et lignende arrangement i Danmark formentlig ikke ville blive aflyst pga. beskyldninger om racisme. Men, som hun siger, så er de i Sverige "kommet meget længere i debatten om integration og ligestilling end i Danmark".

- Debatten foregår derfor i et helt andet klima end i Danmark, siger hun.

Den kunstneriske frihed er under massivt angreb i Sverige. Men de danske politikere er tavse. Det var de ikke, da det handlede om fængslingen af den systemkritiske kinesiske kunstner Ai Weiwei eller pussy Roit i Rusland. Hvorfor?