Konservative truer Jelved med afstemning om Underholdningsorkestret

Hvis ikke kulturministeren finder ud af, at det er "en ommer" at nedlægge orkestret, må der stemmes om det i folketingssalen.

Der lægges yderligere politisk pres på kulturminister Marianne Jelved (R) efter DR's beslutning om at nedlægge Underholdningsorkestret. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Hvis hverken kulturminister Marianne Jelved (R) eller DR selv får ændret beslutningen om at lukke Underholdningsorkestret, kan det blive nødvendigt med en afstemning i folketingssalen.Det siger kulturordfører Lars Barfoed fra De Konservative med henvisning til, at der tegner sig et politisk flertal på Christiansborg for at bevare Underholdningsorkestret. DR har ellers valgt at nedlægge orkestret som led i en større spareplan.En afstemning kunne finde sted ved at fremsætte et beslutningsforslag.- Jeg synes egentlig ikke, det egner sig til, at vi skal stemme om det i folketingssalen. Men det er klart, at hvis ikke ministeren eller DR finder ud af, at det er en ommer, så ender det jo i salen. Det tror jeg, at vi alle er enige om, siger Lars Barfoed.

Debat om orkester udskudtForeløbig har et flertal i Folketinget bestående af Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og færingen Edmund Joensen krævet, at Underholdningsorkestret består.Men i et udkast til en ny public service-kontrakt med DR, har Marianne Jelved ikke medtaget noget krav om, at DR fortsat skal drive Underholdningsorkestret.

- Hvis ikke man vil lytte til det flertal, bliver vi jo nødt til at fremtvinge en situation, hvor vi stemmer om det i folketingssalen, siger Lars Barfoed.DR's beslutning om at nedlægge Underholdningsorkestret skulle have været diskuteret mellem Folketingets medieordførere og kulturministeren på et møde tirsdag, men den snak blev udskudt til næste uge.LA overvejer at tilslutte sig flertalHidtil har Liberal Alliance ikke villet blande sig politisk i DR's beslutning om at nedlægge Underholdningsorkestret, og partiet håber fortsat, at DR selv finder en løsning på "problemet" og indleder et "ærefuldt tilbagetog", som medieordfører Mette Bock siger.Men sker det ikke, er Liberal Alliance klar til at tilslutte sig flertallet i Folketinget og stemme for, at man i den kommende public service-kontrakt med DR gør det til et krav, at Underholdningsorkestret overlever.- Jeg er rigtig betænkelig ved det, men grunden til, at vi bliver nødt til at gøre noget i denne sag, er, at DR har handlet på politikernes vegne og skrevet noget ud, som står i den nuværende kontrakt, siger Mette Bock.- Det er et problem og en ussel situation på alle måder, siger hun.Liberal Alliance afviser dog blankt at tilslutte sig flertallet for at bevare Underholdningsorkestret, hvis det samtidig betyder, at DR skal tilføres yderligere ressourcer for at fortsætte driften af orkestret.R: DR har fremlagt gode og saglige argumenterKulturminister Marianne Jelved har gentagne gange afvist at kommentere de politiske forhandlinger om Underholdningsorkestret, men både Socialdemokraterne og De Radikale mener, at det bryder med det såkaldte armslængdeprincip, når politikere blander sig i DR's beslutning om at nedlægge orkestret.

De Radikales medieordfører, Zenia Stampe, er glad for valget om at udskyde diskussionen om Underholdningsorkestret. Det vil give de kritiske partier tid til at nærlæse DR's musikplan, hvor baggrunden for at nedlægge Underholdningsorkestret ridses op.

- DR har fremlagt nogle rigtig gode og saglige argumenter, der forhåbentlig kan overbevise nogle om, at det her ikke handler om at nedprioritere DR's public service-forpligtelser i forhold til musikken, men om at bruge pengene anderledes, siger Zenia Stampe.Tror du, at DR's Underholdningsorkester eksisterer efter 1. januar 2015?- Det vil jeg ikke spå om, men jeg synes, at DR har lavet en rigtig god plan for, hvordan de leverer mere og bedre musik for pengene, siger Zenia Stampe.Den nuværende public service-kontrakt mellem DR og staten udløber ved årsskiftet, og en ny kontrakt skal derfor forhandles på plads mellem DR og kulturministeren inden nytår.

Facebook
Twitter