Kurt Strand: Journalister skal afbryde, når de interviewer

Et interview er ikke en hyggesnak, og derfor skal journalister afbryde deres kilder, mener Kurt Strand.

Kurt Strand er vært på mediemagasinet Mennesker og Medier på P1 og har desuden skrevet bogen: "Interview for journalister". (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)

Det journalistiske interview er endnu engang kommet i fokus efter gårsdagens udgave af ”Vi ses hos Clement”.

Debatten går blandt andet på, om vært Clement Kjersgaard afbrød kilden, Alternativets formand Uffe Elbæk, for ofte, eller om partiformanden bare ikke svarede på spørgsmålene.

Journalist og forfatter til bogen ”Interview for Journalister”, Kurt Strand, har ikke selv set interviewet og kan derfor ikke kommentere det. Han forklarer dog, at afbrydelser er en central del af journalisters opgave.

- Det er en nødvendighed - lige meget hvem man interviewer, forklarer han.

- Vi styrer, hvad der skal foregå. Det er ikke bare en hyggesnak, men der skal selvfølgelig være en grund til at afbryde.

Skal lytte til kilden

Kurt Strand forklarer blandt andet, at journalister bør afbryde deres kilder, hvis de ikke svarer på de stillede spørgsmål eller bevæger sig væk fra emnet.

Interview er nemlig ikke en samtale, men et forsøg på at få informationer ud af interviewpersonerne.

Dog skal journalister også være gode til at lytte til, hvad kilderne rent faktisk siger og kunne afvige fra planen, hvis det er relevant. Det er ikke altid en selvfølge.

- Nogle gange virker det som om, journalisten mere følger en nøje planlagt dagsorden, eller også er vedkommende måske bare dårligt forberedt – begge dele er dårlig journalistik, forklarer Kurt Strand.

Ingen objektiv vurdering

I interviewet fra i går spurgte Clement Kjersgaard ind til Alternativets flygtningepolitik og ville blandt andet have svar på, hvor mange asylansøgere Danmark kunne tage imod, hvis det stod til partiet.

Ti gange på tre minutter blev Uffe Elbæk blandt andet spurgt, om han stadig ville føre den samme flygtningepolitik som Sverige, hvis han havde magten – noget han tidligere havde udtalt i Debatten på DR2 i september sidste år.

På de sociale medier bliver Clement Kjersgaards interview-stil både rost og skoset.

Nogen mener, at han ikke giver Uffe Elbæk mulighed for at svare, mens andre mener, at Uffe Elbæk forsøger at svare udenom. Og sådan vil det altid være, mener Kurt Strand:

- Det er svært at vurdere, om en journalist afbryder for meget. Der findes ingen objektiv vurdering af det. Det handler om øjnene, der ser.

Bør være fokus på substansen

Spørgsmålet er dog, om en journalist har fejlet, hvis det - som med tilfældet fra i går - er interviewet mere end indholdet af det, som bliver diskuteret.

- Det er en lidt heftig konklusion, men det er næppe det, som er målet. Det bør være substansen, der bliver diskuteret, men nogle gange mangler den bare, mener Kurt Strand.