Lasse Jensen kommenterer: Selfie eller selvmål?

Den forgangne uge var rig på nyheder, men særligt ét fotografi stjal mediebilledet, skriver Lasse Jensen.

- Billedet gik verden rundt, blev delt tusinder af gange på nettet og blev forsidestof i britiske tabloid-medier, der elsker den slags, skriver Lasse Jensen om billedet af Helle Thorning-Schmidt, der fotograferer sig selv flankeret af Barack Obama og David Cameron.
Lasse Jensen kommenterer forhold om den danske mediebranche i P1-programmet 'Mennesker og medier'. DR Kultur bringer kommentaren her.

Man må konstatere, at hvis man omhyggeligt skulle læse og klikke sig igennem de sociale medier som Facebook og Twitter, ville man få et mærkeligt billede af verden.

Lasse Jensen

Lasse Jensen er vært på P1's direkte medieprogram, der hver fredag beskæftiger sig med danskernes største fritidsaktivitet: Medierne.

Danskernes forbrug af medier er kolossalt, og magasinet går bag mediernes pæne overflade og debatterer deres indhold.

I slutningen af programmet kommenterer Lasse Jensen en sag fra mediebranchen. Kommentaren hedder 'På falderebet'.

Lyt til programmet her.

Alene læsningen af tweets og Facebook-indlæg om de vigtigste danske eller dansk-relaterede nyheder ville give det indtryk, at ugens helt altdominerende begivenhed var, da statsministeren under den store, kaotiske, uhøjtidelige mindehøjtidelighed for Nelson Mandela i Sydafrika, trak sin smartphone op af håndtasken og lavede en såkaldt "selfie" - altså et billede af Helle, taget af samme Helle, der sidder mellem den britiske premierminister David Cameron og USA's præsident Obama.

Så startede balladen

Øjeblikket blev foreviget af en fotograf fra nyhedsbureauet AP, og i det split-sekund så Obamas kone Michelle ud som om, hun ikke var helt glad for, at hendes mand lænede sig kærligt hen mod den blonde, langbenede, ungdommelige danske statsminister. Så startede balladen. Billedet gik verden rundt, blev delt tusinder af gange på nettet og blev forsidestof i britiske tabloid-medier, der elsker den slags.

Det var det, der i fagsproget hedder en klar "deler" - den delte offentligheden i de, der syntes, at statsministeren var en dum, ufølsom gås, der er offer for den grænseløse narcissisme, som en selfie er udtryk for. Uden fornemmelse for øjeblikkets særlige storhed. Og så de, der mener, at Thornings selfie var en moderne, uanselig, men menneskelig handling foretaget af en moderne person.

En hurtig net-afstemning på Ekstra Bladets website viste, at Thornings støtte nogenlunde svarede til hendes flertal i Folketinget. Lidt over 49 procent var imod, lidt over 50 procent for.

Telefonen blev brugt flittigt

Men fascinerende var det at følge aktiviteten i de timer på statsministerens smartphone på et fodboldstadion i Sydafrika. De lidt større historier i dansk sammenhæng blev sat i et interessant perspektiv.

Men det var selfien, der stjal billedet. Måske et billede af en medievirkelighed, der ikke mindst på nettet er båret mere af følelser end af væsentlighed.

Lasse Jensen

Vi så levende billeder af Thorning, da hun pludselig med stor intensitet læser og skriver sms'er, fordi det tilsyneladende kom bag på hende, at Enhedslisten fyrede hendes justitsminister. Samme mobiltelefon blev ifølge Villy Søvndal brugt i det samme tidsrum til at ringe til den afgående udenrigsminister. Tør vi gætte på, at den måske også blev brugt i samtaler, der handlede om Anette Wilhelmsens kommende skæbne?

Men det var selfien, der stjal billedet. Måske et billede af en medievirkelighed, der ikke mindst på nettet er båret mere af følelser end af væsentlighed. Til gengæld en ny virkelighed, hvor tusindvis af mennesker, der tidligere var passive tilskuere - læsere, seere, netbrugere - nu pludselig er kommet til orde, og alene i kraft af deres antal bliver væsentlige faktorer for, om en lillebitte nyhed pludselig bliver meget stor.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve