Lasse Jensen: Ulækker historie om X Factor-vinder

Formiddagsblade skriver tilsyneladende om hvad som helst, mener Lasse Jensen.

Lasse Jensen kommenterer hver uge forholdene de de danske og udenlandske medier. Det sker i P1-programmet 'Mennesker og medier'.

Lasse Jensen kommenterer forhold om den danske mediebranche i P1-programmet 'Mennesker og medier'. DR Kultur bringer kommentaren her.

Jeg løber risikoen for endnu engang at blive kaldt en håbløst gammeldags puritaner, når jeg endnu engang føler mig stødt over nogle mediers totale mangel på bare en anelse finfølelse.

Når den primitive fascination helt dominerer, og presseetikkens grundtanker må vige for ønsket om at sælge sit produkt. Vi har set det før, og vi kommer til at se det igen.

Se & Hør havde i denne uge en sensationel historie om, at vinderen af X Factor er datter af en mand, eftersøgt for mord. Oven i købet et bestialsk mord, hvor detaljerne kunne pensles ud - med billeder og udtalelser - på de efterfølgende forsider og lange historier i de to formiddagsaviser BT og Ekstra Bladet.

Mordhistorier

Historien og den efterfølgende svælgen i detaljerne i en efterhånden gammel mordsag er ikke et nybrud.

Mange kan huske, da Se & Hør skrev historien om forældrene til en kendt fodboldspiller, der døde i en tragisk mord-selvmords-situation.

Dengang var landet - og landsholdet - i oprør, og i sidste instans kostede det en chefredaktør jobbet. Men der er forskel på fodboldens nationalhelte og underholdningsindustriens stjerneskud.

Det er som om, vi accepterer, at hvis man bliver kendt for at synge, danse eller optræde i et reality-program, så følger det sure med det søde, og man er næsten selv ude om det.

Del af fødekæden

Man er - som X Factor-stjernen - en del af den fødekæde, hvor tv-industrien skaber de stjerner, som ugeblade og formiddagsaviser så kan skrive hvad som helst om. Selvfølgelig skrives der om drukture, skilsmisser og sidespring. Det er, om jeg så må sige, selvskabte plager og grænserne er flydende for, hvad der er privatliv, når det drejer sig om såkaldte kendisser.

Men i den aktuelle sag er der jo ikke tale om selvskabte plager. Hverken Stig Tøfting eller Jasmin fra X Factor har i de to nævnte tilfælde gjort noget eller sagt noget, der kunne berettige historierne. Skæbnen har blot været ond ved dem i kraft af deres forældres handlinger.

Denne bibelske forbandelse varer længe. Nok er Herren langmodig, men han og nogle skrupelløse redaktører følger skriftens ord i 4. Mosebog om, at ingen skal lades ustraffet og "fædrenes brøde hjemsøges på børnene i tredje og fjerde Led".

Vi ved godt, at fædrenes synder kan være en tung byrde for efterkommerne. Men - kan man spørge - behøver vi at skrive om det på forsiden?