Lukkethedspris fik politidirektør til at lukke op

Der skulle meget til for at få Københavns Politi til at stille op til spørgsmål fra P1 Dokumentar.

Politidirektør Thorkild Fogde stiller nu op til interview, efter P1 Dokumentar har indstillet ham til Lukkethedspris. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

I 11 uger forsøgte P1 Dokumentar forgæves at få Københavns politidirektør Thorkild Fogde til at forklare, hvorfor hans betjente i flere tilfælde brød loven, når de visiterede folk.

Først da Thorkild Fogde blev indstillet til en lukkethedspris i Fagbladet Journalisten, kom der hul igennem til Københavns Politi.

Ville have svar om visitationer

P1 Dokumentar ønskede et interview med Thorkild Fogde, efter at programmet tilbage i oktober måned afslørede, at Københavns politi i flere tilfælde brød loven, når de visiterede borgere.

Borgerne fik at vide at de skulle visiteres fordi de befandt sig i en visitationszone, problemet var bare, at der ikke var nogen visitationszone, og så må politiet ikke visitere uden at have en konkret mistanke.

Men det var umuligt at få et klart svar på, om politidirektør Thorkild Fogde ville stille op.

- Vi har haft rigtig, rigtig travlt med Tibetsagen, så jeg ved ikke, hvornår det kan blive. Men vi har jo ikke pligt til at stille op. Det står ikke i loven, lød det fra Københavns Politis pressechef Mads Jensen i begyndelsen af oktober 2015.

-Et trist forløb

Thorkild Fogde var derfor ikke med i programmet, og heller ikke de følgende uger svarede han på P1 Dokumentars mange henvendelser.

Først da P1 Dokumentar indstillede Thorkild Fogde til en lukkethedspris i fagbladet Journalisten, åbnede politidirektøren op og ville gerne stille op til interview.

- Jeg synes jo, det er et trist forløb, og jeg er ked af det her forløb, siger han til P1 Dokumentar.

Politidirektøren siger, at han først har ønsket at undersøge, hvor mange ulovlige visitationer Københavns Politi har foretaget, og dernæst tjekke, at Justitsministeriet var enigt i den fremgangsmåde, inden han udtalte sig til pressen.

Håber ikke at vinde prisen

Thorkild Fogde valgte dog at stille op, inden undersøgelsen og svaret fra Justitsministeriet var klar.

- I blev så vrede over det her, at I begyndte at rejse spørgsmålet, om det var ond vilje. Så derfor besluttede jeg, at jeg måtte tage ud og forklare om den her undersøgelse, selvom jeg ikke har fået svar fra de overordnede myndigheder, fortæller Thorkild Fogde.

Han håber ikke, han vinder prisen, hvor også Forsvarsministeriet og Justitsministeriet er indstillet.

- Jeg synes ikke, det er det, København Politi og jeg selv står for, siger han.

Københavns Politi vil undersøge ulovlige visitationer

Nu vil politidirektøren undersøge, om der bliver foretaget for mange ulovlige visitationer i de såkaldte visitationszoner.

- Selvfølgelig kan der ske fejl, men det skal selvfølgelig være på et meget beskedent niveau, siger Thorkild Fogde.

Visitationszonerne blev indført for at politiet nemmere kunne visitere folk med henblik på at finde våben og derved undgå for eksempel knivstikkerier i nattelivet, men kritikerne frygtede, at det i stedet blev et carte blanche for politiet til at misbruge deres udvidede beføjelser.

Facebook
Twitter