Medier erkender: Vi har fejlet i dækningen af Løkke-sagen

Der kigges indad i dag hos de medier, der i går bragte nyheden om Lars Løkkes afgang som formand i Venstre.

Det er i dag tid til selvransagelse hos de mange medier, der i går bragte nyheder om Lars Løkkes afgang som formand for Venstre.

Lars Løkke er stadig formand i Venstre. Og det er på trods af, at flere medier i går meldte ham færdig som Venstre-formand inden hovedbestyrelsesmødet i Odense i går aftes.

Dermed er der lagt op til selvransagelse hos de medier, der dagen igennem skråsikkert fremturede med nyheder om, at Lars Løkke ville trække sig, og at han ville pege på Søren Gade som ny formand.

Har begået store fejl i dækningen

Flere af de medier, som DR Kultur har talt med, indrømmer dagen derpå, at de har lavet fejl i deres dækning af Løkke-sagen. Samtidig har de oplevelsen af, at de er blevet brugt i et politisk spil.

Politikens politiske redaktør, Mette Østergaard, var en af de første til at bringe nyheden om Lars Løkkes afgang. I dag er hun meget klar i spyttet omkring Politikens dækning af Løkke-sagen.

- Helt overordnet må vi bare sige, at der er nogle store fejl i vores dækning, fordi vi har lavet historier, som viste sig ikke at holde stik. Og det giver selvfølgelig noget selvransagelse af, hvordan vi bruger anonyme kilder i fremtiden, siger hun.

Blev brugt i det politiske spil

Mette Østergaard er sikker på, at Politiken er blevet brugt i et politisk spil af aktører fra begge fløje i Venstre. Hun tilføjer, at det kan føre til, at de fremadrettet vil gribe brugen af anonyme kilder anderledes an.

- Jeg følte mig overbevist om, at Løkkes afgang var det mest sandsynlige scenario på baggrund af information fra de kilder, jeg havde tæt på Lars Løkke. Men fremadrettet må vi sige, at vi ikke skal dække så hårdt så tidligt i forløbet, forklarer Mette Østergaard, politisk redaktør på Politiken.

Moderne medier er under enormt pres

Også hos Jyllands Posten kigger man i dag indad ovenpå gårsdagens dækning af Løkke-sagen. Chefredaktør Pierre Collignon mener, at Jyllands Posten kom til at blive en del af dét, han kalder 'spådomspressen'.

- Der er et enormt pres i moderne medier for at publicere ting hele tiden. Og i går kom vi selv til at begå den fejl, at vi skrev ting på baggrund af meget solide kilder, men vi skrev dem uden forbehold, siger han.

Kan kun beklage

Specielt nyheden om, at Lars Løkke ville pege på Søren Gade som ny formand, når han trak sig, kalder ifølge Pierre Collignon på selvransagelse i dag.

- Den formulering holder jo ikke, og den kan vi jo kun beklage i dag. Det er et udtryk for, at vi falder for det store pres, som der er. Det er en fejl. Der burde have stået: 'hvis Løkke trækker sig'. Det er dét ord, der gør hele forskellen, og det sker i kampens hede, siger Pierre Collignon, chefredaktør på Jyllands Posten, og påpeger, at de fremover skal være mere forsigtige med at bruge anonyme kilder i jagten på den gode historie.

'Erfarede' noget forkert

Fyens Stiftstidendes politiske redaktør, Elisabet Svane, var også en af de første journalister, der kunne bringe nyheden om Lars Løkkes afgang som Venstreformand. Hun indrømmer i dag, at det ikke ser kønt ud.

- Når man arbejder med anonyme kilder, og det gør man meget, når man laver politisk journalistisk, kan man blive spunnet eller tage fejl. Så jeg må tage den her på mig. Jeg hører en historie i medierne, og så får jeg den bekræftet. Men jeg erfarer noget, der er forkert. Jeg lavede en historie, som det så ud, da jeg skrev den, og det forbehold tager jeg også i artiklen. Men i går var jeg ikke god nok, siger Elisabet Svane.

DR meget tilfredse med dækning

DR var også et af de medier, der i går 'erfarede', at Lars Løkke ville trække sig. Redaktionschefen hos DR Nyheder, Thomas Falbe, mener dog, at det var rigtigt at bringe den nyhed.

- Med den viden, jeg har nu, og med det jeg vidste i går, så vil jeg stadig sige, at den historie, den var rigtig, da vi bragte den, siger han.

Thomas Falbe er overordnet set meget tilfreds med DR's dækning af Løkke-sagen i går.

- Helt overordnet synes jeg, at vi laver en fremragende dækning, men på en utrolig vanskelig dag. Det er tydeligvis en situation, som ser ud på en bestemt måde tidligt på dagen, og så på meget dramatisk vis skifter karakter ud på aftenen, på en måde som, jeg tror, overrasker de fleste. Også mange af de karakterer, der sad omkring bordet i Venstres hovedbestyrelse, siger han.

Alle bør træde et skridt tilbage

Thomas Falbe mener, at det er tydeligt, at medierne i går blev brugt som redskab til at skræmme en del af hovedbestyrelsen til ikke at kaste Venstre ud i et opslidende formandsopgør.

Det var derfor vigtigt for nogen politiske aktører, at historien, om at Lars Løkke ville pege på Søren Gade, kom ud, inden hovedbestyrelsesmødet gik i gang.

- Vi har alle sammen grund til at stræde et skridt tilbage og reflektere over vores kritiske afstandtagen til kilderne og det spil, der er i gang, siger Thomas Falbe.

Thomas Falbe gæster Kulturnyt på P1 klokken 12:46, hvor han er i debat med Fagbladet Journalistens Andreas Marckmann Andreassen.

FacebookTwitter