Ny medieaftale: 4 ud af 10 sange i DR skal stadig være danske

DR skal fastholde niveauet af dansk musik. Komponister og Dansk Folkeparti glæder sig.

Som et resultat af en ny medieaftale bliver kravet om dansk musik i DR's radiokanaler hævet til 39 procent. Komponistforening kritiserer DR for at satse på det populære. Arkivfoto af succes-duoen Nik og Jay. (Foto: Agnete Schlichtkrull)

Andelen af dansk musik i DR skal holdes oppe.

Som et resultat af en ny medieaftale bliver kravet om dansk musik i DR's radiokanaler hævet til 39 procent.

Tidligere har kravet til DR været, at man skulle spille mindst 30 procent dansk musik på sine radiokanaler. Men DR har reelt spillet 39 procent dansk musik i 2013, og politikerne forventer nu, at det niveau holdes.

Aftalen faldt på plads torsdag aften, hvor kulturminister Marianne Jelved blev enig med alle Folketingets partier om en ny medieaftale.

Det betyder, at der nu er enighed om, hvordan licenskronerne skal fordeles hos DR, TV2-regionerne, Radio24Syv og Det Danske Filminstitut.

Glade komponister

Komponisterne i foreningen DJBFA er glade for, at kravet til mængden af dansk musik skærpes.

- Det er utrolig vigtigt, at DR har øje for, at det er vigtigt at vise den danske kultur. Den danske musik skal spilles. Og de mange musikgenrer skal præsenteres for at opnå et publikum. Derfor er det vigtigt for os, at politikerne så tydeligt har stillet krav om at spille dansk musik, siger Susi Hyldgaard, der er formand for flere end 1500 professionelle komponister og sangskrivere i komponisternes forening DJBFA.

Men dermed er DR ikke i mål, lyder det fra komponisterne.

- Men hvis Danmarks Radio tror, at de allerede nu dermed lever op til deres forpligtigelse, så må jeg bare konstatere, at det først er nu, at arbejdet starter. DR gør alt for lidt for at præsentere de mange spændende musikgenrer. Man satser alt for hårdt på det populære.

- Folk-genrer er for eksempel næsten helt fraværende. Og selv om man har en digital jazz-kanal, så er den næsten hemmelig, fordi den ikke bliver profileret på de store kanaler, siger Susi Hyldgaard.

DF: Højt prioriteret

Dansk Folkeparti ser det som en sejr, at kravet til dansk musik er blevet højere.

- Vi er meget tilfredse med, at vi har sikret, at dansk musik er prioriteret højt i den nye aftale, siger han.

Medieaftalen betyder i øvrigt, at der bliver tilført 36 millioner kroner til DR. DR skal dog spare alt i alt, da stationen mister 75 millioner kroner, fordi erhvervslicensen blev sløjfet i den vækstaftale, som regeringen tidligere har indgået med Venstre.

Facebook
Twitter